Tjockmagar

De små bronsfigurerna drar uppmärksamheten till sig. Står de och sniffar efter något eller är det stolthet figurerna uttrycker, där de sträcker ut sig som mjuka konformer mot himlen?

May Lindholm intresserar sig för hur vi pratar med kroppen och låter sig inspireras av såväl vardagliga möten som professionell dans. Resultatet är humoristiska och psykologiskt inkännande gestaltningar. Även när det är djur hon skulpterar så framstår de som väldigt mänskliga.

Om den här skulpturgruppen säger hon följande: ”Tjockmagarna är snälla och den som har klappat en varm valpmage vet hur mysig en tjock liten mage kan vara.”
Konstverken kan bestå av många olika material, men Lindholm börjar alltid med att skulptera i lera. Bondgården hon växte upp på stod på lergrund och ändå sedan barndomen ligger materialet henne varmt om hjärtat.

Hon växte upp i Norge och har utbildat sig både på Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo och på Konstfack i Stockholm. Nu för tiden bor hon i Dalarna och arbetar med skulpturer och miljögestaltningar.

I närheten finner du också bronsskulpturen ”Två kusiner” och bänkar i terazzocement. Både bänkarna och skulpturerna är formgivna av May Lindholm och kom på plats 2003.

Två sälliknande figurer i mörkgrå brons står på sina knappt synliga bakben och blottar sina runda magar.

Så här ser konstverket ut

Två låga skulpturer i brons gestaltar två djur av obestämd art som står på bakbenen bredvid varandra. Djuren har en trekantig form. Deras bredbenta ställning bildar basen. Kropparna smalnar sedan av kontinuerligt upp mot de små huvudena. Deras magar har en mjukt rundad form men putar inte ut så mycket. Frambenen är mycket små och hänger längs sidorna.

Det finns ett litet mellanrum mellan de båda djuren som står med huvudena lätt lutade in mot varandra. Huvudena är trekantiga, öronen är små och munnen under den trekantiga nosen står aningen på glänt. Blicken i de klotrunda ögonen kanske möter din blick?

Konstverk: Tjockmagar

Konstnär: May Lindholm

År: 2003

Material: Brons

Placering: Almbyskolan, Prostvägen 10B

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: