Anette 1

Anette 1 är ett konstverk av Richard Brixel.

Staty av sittande kvinna, framför tegelvägg.

En gestalt sitter balanserande på en form - kanske är det ett staket? Med händerna i sidan ser den bestämt framåt. Väntar den på någon?

Blicken verkar fäst i fjärran, och kroppshållningen får prägel av balansakten men utstrålar samtidigt självklarhet.

Verket heter Anette 1 och är ett konstverk av Richard Brixel (1943–2019), som framförallt gjort sig känd som skulptör. Brixels verk kan vid första anblicken te sig som realistiska avbildningar av människokroppen, men stannar vi till vid dem kan vi ana att en del proportioner överdrivna eller extra betonade – vilket ger dem en speciellt expressiv karaktär.

Om konstnären

Richard Brixel studerade juridik, filosofi och konsthistoria på Stockholms universitet och konst vid ABF:s konstskola och Idun Lovén målarskola för att så småningom gå vidare till skulpturlinjen Konstakademin i Stockholm. Brixel medverkade i ett stort antal separatutställningar i Sverige och övriga världen och finns representerad i Örebro med flera offentliga verk. Tillsammans med Göran Danielson, Peter Ekström och Stig Olson bildade han konstnärsgruppen D4.

Brixel sa själv; “I min konst strävar jag efter att uttrycka de stora känslorna, livets metamorfoser. Jag vill veta vilka vi är och genom konsten ge styrka och mod till mina medmänniskor. Att får arbeta med konst på offentliga platser ger den största tillfredsställelsen eftersom det är det finaste och största galleriet där natur och mänskligt skapande kan mötas.”

Information under bearbetning

Vi arbetar med att uppdatera informationen om alla offentliga konstverk. Därför kan vissa sidor om konstverk ha lite snålt med information. Som denna sida du är på just nu.

Konstverk: Anette 1

Konstnär: Richard Brixel

År: 2013

Material: Brons, stål

Placering: Hjärstavägen

Ägare: Riksbyggen

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: