Vändkorsfågel

Ett vändkors innebär både en gräns och en öppning. Förr användes de för att hålla kvar boskap i sina hägn samtidigt som människorna kunde passera fritt. I modern tid har de kanske främst använts för att släppa in behöriga och samtidigt hålla obehöriga människor borta från tunnelbaneperronger och inhägnade arbetsplatser. När passerade du ett vändkors sist?

Konstnären Lars Spaak berättar att idén till Vändkorsfågel dök upp under en semester med familjen: Vi hade hyrt en stuga som låg en bit ifrån havet och man fick traska mellan hagar ner till vattnet. Här kom min första tanke. Mellan stugan och hagarna till havet måste man gå genom grindar som var ett vändkors, helt enkelt två brädbitar ihopsatta som ett kors på en stolpe. Sedan följde många dagar då jag gjorde gipsformar av skulpturer tills det var dags att lämna den till gjuteriet. Blästring, slipning, patinering och vaxning var slutjobbet.

Skulpturen var från början rörlig. Spaak använde sig av ett framaxelnav från en bil för att bronskorset skulle kunna rotera som ett riktigt vändkors. Senare låstes korset fast så att ingen skulle råka klämma sig.

På en smal, rektangulär stensockel ligger en urgröpt formation i brons. Den kan liknas vid en liggande fågel.
På en smal, rektangulär stensockel ligger en urgröpt formation i brons. Den kan liknas vid en liggande fågel.

Så här ser konstverket ut

Ovanpå en smal stensockel vilar ett massivt bronsstycke på så sätt att konstverket bildar en T-form. Stycket kan från början ha varit en rund platta där både kanter och ovansida har gröpts ur och slipats tills det går att ana en liggande fågel med huvudet lyft ovanför fjäderskruden. Såväl mjuka och runda som vassa och kantiga former samsas i fågeln som vilar tungt på sockeln.

Om konstnären

Lars Spaak bor i Lillkyrka vid Hjälmarens norra strand och har gjort ett femtiotal offentliga konstverk runt om i landet. Hans skulpturer har ett abstrakt och ofta ornamentalt formspråk. Precis som i Vändkorsfågel präglas många av verken av rytmiskt symmetriska former som på olika sätt bryts upp och varieras.

Konstverk: Vändkorsfågel

Konstnär: Lars Spaak

År: 1974

Material: Brons

Placering: Stadsparken

Ägare: Örebro läns Trädgårdsaktiebolag

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: