Systrarna

Skulptören Stig Blomberg har gestaltat två systrar som står tätt intill varandra. De håller varandra om händerna och handlederna. Den ena flickan vänder huvudet halvvägs mot sin syster. Kanske ska hon berätta en hemlighet? Vad är systerskap för dig?

Skulpturen Systrarna donerades till Örebro av apotekaren Oskar Kullberg 1953 men Stig Blomberg formgav verket redan 1932. Skulpturen göts i flera exemplar och finns på flera platser runtom i landet.

När just det här exemplaret tillverkades vet vi inte, men på skulpturens bas står det ”Herman Bergman Fud.”, vilket anger att den gjutits på Herman Bergmans konstgjuteri i Stockholm (”Fud.” är en förkortning av latinets ”fudit” och betyder ”göt” eller ”har gjutit”). Redan 1934 ställdes Systrarna ut på Liljevalchs vårsalong och 1937 visades verket vid den svenska paviljongen på världsutställningen i Paris.

Så här ser konstverket ut

Utanför Konserthusets entré möter vi två unga flickor i brons. De står vända mot varandra i vad som ser ut att vara ett förtroligt samtal. De håller varandras händer och handleder.

Den ena flickans hår är kortklippt och utslaget. Hon är något längre än sin syster som hon ser på.

Den lite kortare systern har sitt hår samlat i en fläta som går ner mellan skulderbladen. Hon möter inte riktigt den längre systerns blick utan tittar bort lite. Flickorna är smala, nakna och befinner sig i tidig pubertet.

Tvärs över en liten damm i Stadsparken balanserar en gjuten skulptur av en kvinna med utsträckta armar på en smal ribba.

Om konstnären

Stig Blomberg föddes 1901 i Linköping och dog 1970 i Stockholm. Han arbetade som skulptör och tecknare och utbildade sig på Kungliga Konsthögskolan av bland andra Carl Milles och på konstskolan för skandinaviska konstnärer på Maison Watteau i Paris. Mellan 1951 och 1961 var han professor på Kungliga Konsthögskolan.

Blomberg hör till 1900-talets framgångsrika svenska skulptörer. Han fick många offentliga uppdrag. Barn och unga hörde till favoritmotiven. Stilistiskt spänner hans konst mellan klassicism och moderna formförenklingar och experiment.

Konstverk: Systrarna

Konstnär: Stig Blomberg

År: 1953

Material: Brons, sockel i röd granit

Placering: Konserthusplatsen, Fabriksgatan 2

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: