Dansscen Örebro

Dansscen Örebro vill väcka intresset för dans och presenterar årligen nyskapande och intressanta föreställningar från hela världen i samarbete med Dansnät Sverige. Utöver föreställningar sker även workshopar och dialoger med dansare och koreografer.

Kommande dansföreställningar och aktiviteter

 • Tre kvinnor i gröna jumpsuits. Två står i utsträckta poser runt en kundvagn och i den sitter en kvinna.

  Folk – dans och turer om figurer med Dansbandet 25 maj 2024

  Folk – dans och turer om figurer är en filosofisk och humoristisk dans­föreställning som har sin utgångspunkt i barnboken Folk – främlingar och vänner nån du kanske känner av Emma och Lisen Adbåge och musik­albumet Folk – dikt och toner om personer av Britta Persson.
 • Dansare i reflexvästar håller koner ovanför huvudet på skolgård

  Keep it safe med React 2 maj 2024

  Keep it safe är en interaktiv föreställning där vi leker med rörelsen och flödet av folk­mängder och utforskar relationen mellan artisten och publiken. Genom dans, rörelse och manipulering av olika objekt skapar vi ny logik och nya rum. Vi flyttar oss från A till B och bjuder folk att följa med.
 • Man och kvinna i badrockar sitter i husvagn och spelar kort

  Meningen med livet med Tove Berglund och Ludvig Daae 25 maj 2024

  Meningen med livet är en interaktiv helkväll där du tillsammans med konstnären Tove Berglund och koreografen Ludvig Daae undersöker en av livets stora ödesfrågor ... vad är egentligen meningen med livet?

Tidigare föreställningar

Här kan du se klipp och läsa mer om tidigare föreställningar och aktiviteter.

 • Dansresidens sommaren 2024 – ansök senast 9 februari

  Vi vill väcka och utveckla intresset för dans och bjuder in professionella danskonstnärer och koreografer till ett produktionsresidens på Kulturkvarteret!
 • Vástádus eana – The answer is land med Elle Sofe Sara 8 februari 2024

  Koreografen Elle Sofe Sara levererar en påtagligt vacker manifestation där sju kvinnor sjunger lov­sång till den jord vi alla delar. Med fler­stämmig jojk och en rytmisk fysikalitet möter vi ett verk som manar till kamp och andas förtvivlan.
 • Dansworkshop med Philip Berlin 3 september 2023

  Ta del av en workshop med Philip Berlin som utgår från hans koreografiska praktik. Workshopen tar avstamp i rörelsematerial från verket Le Scénario.
 • Worlds end inside med Linn Ragnarsson 17 och 18 november 2023

  Dansföreställningen Worlds end inside undersöker kroppen som plats och rör sig från det praktiska in i det fantasifulla.
 • The Dark Knife med Ellinor Ljungkvist 28 oktober 2023

  The Dark Knife är en dans­föreställning om kvinnliga vampyrer som är läskiga, vackra och smarta. Vampyrerna dansar olika känslor och uttrycker sorg, längtan och list. Dyr kostym, filmisk musik och koreografier med klassisk balett och nutida dans är skapat från grunden och följer en gemensam mystisk estetik.
 • Dansworkshop med Afia 24 april 2023

  Dansgruppen Afia erbjuder en workshop i den sydafrikanska dansstilen pantsula. Under 90 minuter får du prova rörelsematerial från Afias föreställning Yebo Yes! och uppleva den lekfullhet och glädje som ingår i pantsula.
 • Le scénario med Philip Berlin 4 september 2023

  Philip Berlin undersöker expansiva hopp. En rad finaler som oavbrutet avlöser varandra. I ett oupphörligt regn av konfetti svävar dansarna över scenen. Snabbt, kraftfullt och med komplexitet. Allt till de ljuva tonerna av postpunk.
 • Dancehallworkshop med Lil Gbb 11 februari 2023

  Hög energi och tunga moves! Var med på dansworkshop med Lil Gbb och dansa dancehall och afro.
 • Dansworkshop med Viktor Fröjd 13 september 2022

  Med housemusiken och klubben som outtömlig inspiration kommer vi på denna workshop, kopplad till föreställningen Festen, att med kropp, sinne och själ lyssna, känna, röra oss till rytmer både tillsammans men också på vårt eget sätt.
 • Folk – dans och turer om figurer 5 november 2022

  Sommaren 2022 har scenkonstkollektivet Dansbandet genomfört ett dansresidens på Kulturkvarteret. Slutresultatet är den interaktiva familjeföreställningen: Folk – dans och turer om figurer. Först bjuds barn och deras vuxna på en sagostund i foajén, sedan blir det dans!
 • Going solo together: Workshop Body Wisdom 8 december 2022

  Solodansfestivalen Going solo together som görs av Maria Svensson i samarbete med Teater Martin Mutter innehåller soloframträdanden från internationella och nationella danskonstnärer. I samband med festivalen sker gratis dansworkshopar.
 • Going solo together: Workshop Dans-picknick 8 december 2022

  Solodansfestivalen Going solo together som görs av Maria Svensson i samarbete med Teater Martin Mutter innehåller soloframträdanden från internationella och nationella danskonstnärer. I samband med festivalen sker gratis workshopar.
 • Performance Post Wedding Depression 29 april 2022

  Den 29 april firar Dansscen Örebro och Kulturkvarteret Dansens dag med att bjuda på ett performanceverk av scenkonstgruppen Johanssons pelargoner och dans. Evenemanget är gratis.
 • Workshopar i anslutning till Dansfestival Raande-Vo 23 augusti 2022

  Kostnadsfritt! Dansfestival Raande-Vo i samarbete med Dansscen Örebro, Vida, Fröjdans, Entré och Region Örebro län/Dans i Örebro län bjuder in till workshopar i modern klass med dansare från kompani Raande-Vo.
 • YEBO YES! med Afia 25 april 2023

  Pantsula föddes i Sydafrikas kåkstäder och blev snabbt inte bara en dansstil, utan även en livsstil. Pantsula återberättar en historia som aldrig får falla i glömska och YEBO YES! levandegör dess inre kraft.
 • RULE med Unruly Gang 12 februari 2023

  Dancehall är en global rörelse. Dansstilen kommer från Jamaica, och med RULE samlas dansare från hela världen och delar sin kärlek till den!
 • Dansresidens Örebro sommaren 2022

  Sommaren 2022 inleds Dansscen Örebros första dansresidens, i samarbete med Kulturkvarteret. Under två veckors tid genomför scenkonstkollektivet Dansbandet residenset på Kulturkvarteret.
 • Festen med Viktor Fröjd 14 september 2022

  Med housekulturen som outtömlig inspirationskälla skapar Viktor Fröjd ett verk som får publiken att gå in, men dansa ut. Föreställningen är från 13 år.
 • Impuro med Sofia Castro 17 mars 2022

  Flamencoförnyaren Sofia Castro synar hon vår strävan efter det som betraktas vara äkta.
 • 5 Degrees med Twisted Feet 10 februari 2022

  Göteborgsbaserade streetkompaniet Twisted Feet ger sig ut på en missionerande Dansnät Sverige-turné. Med kraftfulla dansnummer och övertygelsen att sprida ett viktigt budskap tar de sig an den stora utmaningen – att förändra vår framtid.
 • Black Rainbow med Virpi Pahkinen 7 oktober 2021

  Virpi Pahkinen har liknats vid ett orakel, en gudinna och en schaman. Hennes dans beskrivs som majestätisk, magisk och mystisk. Vanligtvis uppträder denna globetrotter med världen som hemmascen, den här gången ger hon sig ut på de svenska vägarna.
 • Oüm med Cie Massala 19 september 2021

  Egensinnigt och nyfiket kombinerar den virtuosa koreografen Fouad Boussouf kraften i hiphop med rytmer från nordvästra Afrika. Hans verk är en fusion av dansstilar som alla samlas under ett tak av marockanska rytmer och arabiska influenser.
 • MeYouI med Edin Jusuframic 2 oktober 2020

  Han är en återkommande favorit bland Melodifestivalens husdansare och har setts bredvid Zara Larsson, Ola Salo, Darin och många, många fler. Men nu är det dags för Edin Jusuframic att skapa något eget!

Om Dansscen Örebro

Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för Dansscen Örebro och har gått med i Dansnät Sverige som är ett nationellt nätverk för den samtida danskonsten och dess publik.

I uppdraget ingår att erbjuda, stärka och utveckla danskonsten i Örebro kommun och bidra till att fler örebroare får tillgång till och upptäcker dans.

Dansnät Sverige turnerar ett antal nationella och internationella produktioner årligen och ett urval produktioner presenteras av Dansscen Örebro.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad:

Publicerad: