Delat klot

”Delat klot är en av ett antal former jag arbetade med en period. […] Klotet är på sitt sätt en evighetssymbol, förankrad i tidlöshetens formvärld i dåtid och framtid.” Så har konstnären Lennart Kindgren skrivit om sin skulptur Delat klot.

På en stenmur som omgärdar en plantering balanserar ett klotformat stenblock. Det är asymmetriskt och ser ut att vara sammanfogat av minst två olika runda block. Skarven är väl synlig.

En klotform uppfattar vi nog gärna som både hel och sluten, kanske orörlig trots sin lättrullade form. Men Kindgren har brutit upp den slutna formen för att föra in liv i konstverket. Genom att klyva, förskjuta och skapa klyftor har han gett skulpturen en varierad komposition. Och när solen rör sig över himlen flyttar sig skuggornas skarpa linjer och mjuka skiftningar över det uppbrutna klotet så att skulpturen ser olika ut beroende på väderlek och tid på dagen.

I utformningen av verket ville Kindgren välja material, former och placering så att skulpturen skulle harmonisera med det omgivande rummet. Från vilket håll tycker du att klotet gör sig bäst?

Skulpturen var en gåva från Folksam till Örebro kommun. Slutresultatet motsvarar inte konstnärens vision helt och hållet. Kindgren hade föreslagit att klotet skulle vila på ytan av en vattenspegel, så att den såg nästan viktlös ut. Men så blev det inte. I stället flankeras verket av en blomplantering vars mjuka grönska bildar en kontrast till stenarnas grå färgtoner och hårda ytor.

Så här ser konstverket ut

På en stenmur som omgärdar en plantering balanserar ett klotformat stenblock. Det är asymmetriskt och ser ut att vara sammanfogat av minst två olika runda block, ett större och slätare och ett mindre som också är bulligare. Skarven är väl synlig. I den bulligare delen finns ett stort jack med vassa kanter. Det har samma form som efter att någon skurit ut en klyfta i ett äpple.

Om konstnären

Lennart Kindgren föddes 1926 i Finspång och dog 1993 i Örebro. Han gjorde ett femtiotal offentliga arbeten på olika platser i Sverige. Han var bror till konstnärerna Bertil Bagare Kindgren och Maj Morin.

Konstverk: Delat klot

Konstnär: Lennart Kindgren

År: 1974

Material: Röd Vångagranit

Placering: Intill Nikolaikyrkan, vid trappen mellan Drottninggatan och Vasagatan.

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: