Eugène von Rosen

Eugène von Rosen var en svensk greve och känd som ”de svenska järnvägarnas fader”. Han byggde Sveriges första allmänna, normalspåriga järnväg med lokomotivdrift. Linjen skulle gå mellan Köping i Västmanland och Hult i Värmland men kom att sluta i Örebro 1856.

Byst utanför byggnad med skylt som det står "Centralstation" på.

Om konstnären

Konstnären bakom verket, Ingel Fallstedt (1848–1899), hade tidigt visat intresse för konsten men det var först året efter hans fars död som han vid 24 års ålder påbörjade sin konstnärliga utbildning. Studierna vid Konstakademin i Stockholm och i München bekostade han genom arvet från sin far. Efter utbildningen flyttade han till Paris där han hade ateljé vid Rue de Tilsit, i ett inrett skjul. Han hade börjat med skulptur redan under sin tid på Akademin i Stockholm men det var i Paris som han utvecklade den impressionistiska porträttstil som han skulle bli känd för.

Ingel Fallstedt gjorde främst porträttbyster i marmor och terrakotta, och han ansågs på sin tid vara den främste svenska konstnären när det kom till sin behandling av marmorn.

Konstverk: Eugène von Rosen

Konstnär: Ingel Fallstedt

År: 1898

Material: Brons

Placering: Centralstationen

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: