Solur

Skulpturen Solur tillverkades hemma i konstnärens dåvarande hem i Småland och blev så pass hög att han var tvungen att göra ett stort hål i taket för att få plats med hela konstruktionen inomhus, men det är utomhus och i soligt väder som den fungerar som den ska.

Ett solur med olika plåtdelar i bruna färger.

Verket har en mängd inbyggda funktioner som alla bygger på hur ljus och skugga förflyttar sig över dagen eller året. Ett solur visar vad klockan är medan ett annat helt enkelt visar om det är förmiddag. Ett tredje solur har markeringar för olika städer som ligger på samma breddgrad som Örebro och visar genom en skuggas rörelse när klockan är tolv i respektive stad.

Ett hål i mitten av skulpturens centrala, stående del formar en ljuskägla som rör sig på ett förutbestämt sätt i takt med årets gång. Dessutom är skulpturens fundament fullt med representationer av en årscykel. Stjärntecken blandas med information om djur- och växtlivets säsonger.

Så här ser konstverket ut

Ovanpå ett runt vidsträckt betongfundament står en hög och smal abstrakt stålskulptur med mänskliga drag. I den översta smala plåtskivans in- och utbuktningar antyds ett ansikte. Under detta följer en bred plåtskiva som liknar en sköld.

Något lägre finns ett ihåligt parti där tre platta stänger kan ses som ryggrad och armar. Framför sig i midjehöjd är det som att gestalten håller en fyrkantig låda med en plåtskiva ovanpå, från vilken det utgår en lång, ljus pinne.

Pinnen pekar snett framåt nedåt och når ända till marken. Gestaltens ben utgörs av sammanfogade platta plåtskivor och tar liksom just ett kliv.

Om konstnären

Roland Haeberlein föddes i München och utbildade sig till träbildhuggare, först i Tyskland och sedan vid Konstfack.

Konstverk: Solur

Konstnär: Roland Haeberlein

År: 1982

Material: Betong, sten, rostfritt stål, brons

Placering: Brunnsparken, Adolf Mörners plan

Ägare: Örebroporten

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: