Växt verk

Vid förskolan Leklunden finns en lekstuga. Bakom lekstugan, mot parken, finns en skyddad plats som liknar en liten stugtomt. Två stora kantareller i brons har växt upp och ger stugan och tomten en skogskaraktär som kontrasterar mot den övriga utemiljön.

Kantarellformen liknar de omgivande valnötsträdens form och ger en fin övergång mot parken intill.

Konstverket har, precis som mycket annan offentlig konst i Sverige, kunnat bli till på grund av den så kallade enprocentsregeln, som säger att minst en procent av budgeten för ny- och ombyggnationer av offentliga miljöer ska gå till byggnadsanknuten konst. Regeln garanterar att den offentliga konsten växer fram i takt med att stadens landskap växer och förändras.

På kantarellernas hattar har nya landskap i miniatyr växt fram. På den ena ett bergslandskap med toppar och dalgångar och på den andra ett stadslandskap där huskroppar verkar ha trängt upp i svampens gyllene sluttning. Naturens och samhällets framväxt återspeglas i olika skalor.

Vad säger titeln Växt verk dig?

Två svampliknande figurer i brunt på en gräsmatta.

Så här ser konstverket ut

Ett par bronskantareller har vuxit upp bredvid varandra i en gräsmatta. De är cirka en meter höga. De följer naturtroget kantarellens form. Foten är rak medan hatten är bred och lätt skålformad med ojämna kanter.

På undersidan finns de välkända räfflorna. På håll ser det ut som att hattarna är fulla av små knölar och fåror. Kommer vi närmare ser vi att dessa utbuktningar i själva verket är små hus och landskap. När solen skiner framstår svamparna som gyllene.

Om konstnären

Birgitta Muhr är utbildad på Konsthögskolan i Stockholm och har gjort många offentliga verk och utställningar under åren. Se gärna även hennes konstverk Upplyst i Stadsparken i Örebro.

Konstverk: Växt verk

Konstnär: Birgitta Muhr

År: 2015

Material: Brons

Placering: Förskola Leklunden, Prinsgatan 2

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: