Tulpan. Fågel

Eva Lange är en skulptör som arbetar med starkt förenklade former. I hennes skulpturgrupp i Mellringe har formerna av en tulpan och en fågel renodlats till avlångt konvexa och konkava rörelser i granit. Det organiskt mjuka och stenens hårdhet möts.

Skulpturerna presenterar och bevarar ett ögonblickligt vingslag och tulpanens spänst i ett stilla uttryck. Ofta arbetar Lange i frigolit och gips, men för utomhusskulpturerna i Örebro föll valet på den tåligare graniten.

Rektangulär granitpelare med en förenklad tulpanliknande form ovanpå.
Rektangulär granitpelare med en förenklad tulpanliknande form ovanpå.

Så här ser konstverket ut

Ett rektangulärt ungefär meterhögt granitblock är ställt på högkant. Mitt ovanpå detta står ett mindre ovalt block, omkring ett par decimeter högt, där toppen huggit tvärt av och lämnat en rund slät yta.

Ett stycke längre bort på marken ligger ett grovt närmast kvadratiskt granitblock vars fyra hörn böjs upp mot himlen. De böjs precis tillräckligt mycket för att en liten fördjupning ska bildas i mitten.

Om konstnären

Eva Lange föddes 1935 och utbildade sig på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, där hon fortfarande bor och arbetar. Som konststuderande 19-åring upptäckte hon den antika kykladiska konsten på Arkeologiska museet i Aten. De flera tusen år gamla, föreställande, men hårt abstraherade skulpturerna inspirerade Langes eget avskalade uttryck.

Vad tycker du? Känns det som att det finns något uråldrigt eller tidlöst hos Langes skulpturer?

Nu är Eva Lange flerfaldigt prisbelönad för sitt konstnärskap och ledamot i Kungliga Konstnärsakademien. Hennes konst finns att upptäcka runt om i Sverige.

Konstverk: Tulpan. Fågel

Konstnär: Eva Lange

År: 2007

Material: Granit

Placering: Elgströmska gården, Mellringe

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: