Kyssen

Kyssen är en marmorskulptur som du själv kan bli en del av, kanske helst tillsammans med någon som du tycker mycket om. I marmorblocket finns urgröpningar och mellanrumsformer som antyder att något har plockats bort och fattas och det finns en förklaring till det.

Vitt fyrkantigt marmorblock med urgröpningar, mellanrumsformer och platåer.

Den här skulpturen utgår ifrån, och delar namn med, en skulptur gjord 1882 av Auguste Rodin som föreställer ett sittande kyssande par. Rodins skulptur ansågs lite väl vågad för sin samtid men den blev väldigt omtalad och idag är den en av världens mest berömda skulpturer.

Hur kan du då själv bli en del av skulpturen i Örebro? Jo, om två personer tar plats i Monika Larsen Dennis skulptur och placerar sina kroppar i de mjuka urgröpningarna så kommer de att bli en avbild av Rodins skulptur och en levande hyllning till kärleken. Kanske blir skulpturen också en grogrund för samtal om kön, makt och sexualitet.

Så här ser konstverket ut

Kyssen är en skulptur formad av ett fyrkantigt marmorblock med urgröpningar, mellanrumsformer och platåer. Den är ungefär en meter i diameter där omfånget är något mera tilltaget på höjden än på bredden. Skulpturen kan föra tankarna till legobitar som satts samman.

Från mitten av det övre partiet skjuter det upp en liten formation som samtidigt är både mjukt rundad och kantig. Om detta vore en möbel skulle den undre utskjutande delen vara fotstöd och mittendelen själva sittytan. Den uppskjutande formationen delar sittytan i två och bjuder in betraktaren till att ta plats i skulpturen.

Om konstnären

Monika Larsen Dennis är född 1963 och är utbildad på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar med olika medier som skulptur, fotografi, video och måleri.

Konstverk: Kyssen

Konstnär: Monika Larsen Dennis

År: 2004

Material: Marmor

Placering: Längs Lilla å-promenaden, intill CV-gatans cykelbana

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: