Det första äventyret

En liten pojke sitter på en jättesköldpadda och drar i ett snöre om halsen på djuret som om han försöker tämja det. Titeln skvallrar om en tidsanda när pojkar sågs som små äventyrare i sina lekar. Att vi bevittnar det första äventyret antyder att fler äventyr ska följa och vi kan tänka oss att strapatserna växer sig allt mer utmanande och omfattande allteftersom pojken själv växer och blir äldre.

En liten pojke sitter på en jättesköldpadda och drar i ett snöre om halsen på djuret
En liten pojke sitter på en jättesköldpadda och drar i ett snöre om halsen på djuret

David Wretlings gestaltning försätter oss i kontakt med 40-talets barnfiktioner och skulpturen känns besläktad med Fem-böckerna och Astrid Lindgrens fantasier om exotiska söderhavsöar. Äventyr är ju roligt och spännande, men ibland kan spännande äventyr ske på någon annans bekostnad. Ibland kan äventyrsgenren till exempel upplevas som fantasier där bara pojkar får plats och visst ser sköldpaddan ut att vantrivas som riddjur?

På sandlekplatsen i närheten har de nutida konstnärerna Jelena Rundqvist och Basem Zammam gjort två nya jättesköldpaddor av natursten och betong. Där kan dagens barn själva leka att de rider på sköldpaddornas ryggar och de här sköldpaddorna ser ut att samsas bra med människorna.

Wretlings skulptur är gjord i brons, men han gjorde också en stenversion av skulpturen som står i Stocksund i Danderyd. Bronsversionen gjöts redan 1943 men köptes in av Stiftelsen Hyresbostäder (som senare blev ÖBO) först 1950. 1999 stals verket, men återfanns tre år senare.

Så här ser konstverket ut

Intill en damm är en bronsskulptur placerad. Skulpturen föreställer en liten naken pojke som rider ovanpå skalet till en sköldpadda som är nästan lika stor som han själv. Pojken har lindat ett rep runt djurets hals med vars hjälp han försöker styra det i riktning mot dammen. Hans blick är beslutsam och munnen halvöppen av ansträngning. Sköldpaddans huvud dras kraftigt bakåt, den gapar som om den kippar efter luft och en får intrycket av att den vantrivs och inte alls vill vara med i den här leken.

Konstverk: Det första äventyret

Konstnär: David Wretling

År: 1950

Material: Brons

Placering: Harald Aronssons park

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: