Samspel

När en konståkare flyger fram över isen i piruetter och graciösa bågar krävs koncentration och ansträngning. Mängder av övning krävs för att få avancerade hopp och rörelser att se vackra och följsamma ut. Paråkning ställer än högre krav på åkarna.

Ledlampor formade som silhuetter av idrottande människor - lamparna lyser i olika färger.

Likaså i hockey krävs både skärpa i stunden och träning och åter träning för att åstadkomma gåshudsframkallande dribblingar, passningar, mål och räddningar.
Krävande alltså, men själva ansträngningen i att lära sig en sport kan också vara väldigt roligt! När samspelet med andra på isen fungerar är idrotten som bäst.

Genom en grupp figurer på ishallens fasad har konstnären Kent Karlsson översatt idrottens samspel till ett samspel mellan former i skuren aluminium. På dagen fungerar fasaden som en ljus kontrast till hockeyspelarnas och konståkarnas mörka siluetter, men på kvällen ändrar verket utseende, när LED-lampor i blått, rött, gult, violett och grönt lyser upp aluminiumplåtarnas konturer.

Så här ser konstverket ut

På fasaden ovanför entrén till ishallen Trängen ser vi silhuetter av ett antal idrottare i rörelse. Gestalterna är frilagda. De utövar just sådana sporter som kan vara aktuella inne i hallen. Konståkare som gör piruetter och en ishockeyspelare med klubban beredd till tekning, hör till de situationer som återges. Gestalterna är ljussatta så att varje mörk silhuett omges av en auras sken i någon skarp färg.

Om konstnären

Kent Karlsson föddes 1945 i Göteborg och är utbildad vid Konstindustriskolan i Göteborg, Konsthögskolan Valand och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har varit professor i måleri vid Konsthögskolan Valand och gästprofessor vid Tokaiuniversitetet i Japan.

Konstverk: Samspel

Konstnär: Kent Karlsson

År: 2015

Material: Aluminiumplåt

Placering: Trängens ishall, Tengvallsgatan 82

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: