Sommaren 2020

I en gång- och cykeltunnel mellan Vivalla och Lundby har ett samarbete mellan åtta sommarjobbande ungdomar och en professionell konstnär ägt rum. Under tre veckor skissade och utförde de en konstnärlig gestaltning.

Resultatet är collageliknade muralmålningar på tunnelns båda väggar. Sedan tidigare är väggarna täckta av en svartvit stenmosaik. Målningarna utgår från samma begränsade palett, men på sina ställen är också lite guld tillagt.

Konstnären har tillsammans med de unga deltagarna valt att arbeta fram positiva representationer av Vivalla. Bilder blandas med text. Cyklister och fotgängare hälsas välkomna till Vivalla på ett antal olika språk och sedan blandas sol och träd med en karta över området och loggan från Vivalla torg. Mitt på den ena väggen skrittar en häst. Den som känner sitt Vivalla kan känna igen hästen som den hästskulptur av okänd konstnär som står utanför Vivallaskolan.

Antirasism har också varit ett tema för tunnelmålningen. Väggarna rymmer exempelvis en svart och en vit hand som bildar ett hjärta och ett citat av Martin Luther King. Tunneln har också blivit ett minnesmärke över George Floyd, vars död i Minneapolis, USA, i maj 2020 resulterade i en internationell våg av protester mot polisvåld och rasism. Bland bilderna finns Floyds porträtt bredvid förkortningen ”BLM” för Black Lives Matter.

Projektet genomfördes av Örebro konsthall i samarbete med organisationen Trainstation.

Så här ser konstverket ut

Den grå stenfasaden i en gångtunnel har gestaltats i form av ett collage av flera större målningar. Bland motiven ser vi olika djur och en halv sol med böljande strålar. I en träddunge där en sädessärla sitter på en gren möter oss frasen Välkommen till Vivalla på flera språk. Här finns politiska motiv inspirerade av Black Lives Matter rörelsen, exempelvis ett citat av Martin Luther King och en knuten näve i en cirkel. Färgskalan är huvudsakligen begränsad till svart, vitt och guld med något enstaka inslag av rött.

Sol och George Floyd är avbildade på stenväggen.
Väggmålning med målade grenar och hälsningsfraser
En svart vacker häst med ena frambenet framåtsträckt.
En vit och en svart hand bildar ett handhjärta

Konstverk: Sommaren 2020

Konstnär: Cecilia Jansson

År: 2020

Material: Målarfärg

Placering: Gång- och cykeltunnel mellan Vivalla och Lundby

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: