The Aurora

Du vet sådana där bokmärken som har ett 3D-motiv, där ett djup ser ut att öppna sig mellan förgrund, bakgrund och mellangrund bakom plastytan? I Raha Rastifards verk The Aurora öppnar sig ett djup på samma sätt, men här är det ett stort abstrakt landskap i panoramaformat som breder ut sig över bänkraderna i en korridor på Norrbyskolan.

Framträdande i bilden är geometriska former som Rastifard lånar från persisk arkitektur. De här formerna är ett återkommande inslag i Rastifards konst. Bland annat har hon skapat ett ljusverk på Norsborgs tunnelbanestation i Stockholm, där ett liknande mönster projiceras på bergväggen.

I The Aurora på Norrbyskolan ser vi de geometriska formerna mot en slöjig bakgrund i skiftande blå och rosa toner där gula, gröna och vita norrskensflammor tycks kasta sig fram.

En rektangulär ram med plastskiva. Bakom plasten flödar olika färgade områden i bland annat rosa, rött och blått.

Så här ser konstverket ut

En rektangulär målning i flera färgsprakande lager täcker en flera meter lång vägg. Det första lagret är bakgrunden. Målningen är blå närmast taket och skiftar sedan i lila för att därefter bli allt rödare ju närmare golvet den kommer.

Färglagret som ligger ovanpå har fyra snedställda fält som sträcker sig från golv till tak. Fälten består av hexagoner som fogats samman till ett flertal olikfärgade kluster.

Närmast taket dominerar gula kluster. Därunder samsas kluster i andra färger, men grönt dominerar. Det tredje färglagret utgörs av fyra vita lätt slingrande linjer som löper parallellt med varandra längs med den övre halvan av målningen.

Om konstnären

Raha Rastifard är en iransk-tysk konstnär som har utbildat sig vid Nationella konstuniversitetet i Teheran, Freie Universität i Berlin och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar med måleri, grafiska tryck och installationer så väl som foto och video.

Hon ser på konst som något som trotsar nationella och kulturella gränser och har själv ställt ut på internationellt ansedda institutioner som Pergamonmuseet i Berlin och Victoria & Albert Museum i London så väl som på många gallerier runt om världen.

Konstverk: The Aurora

Konstnär: Raha Rastifard

År: 2017

Material: Lentikulärt 3D-tryck med plastlinser

Placering: Inomhus på Norrbyskolan, Majorsgatan 7

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: