Just pointless

Vad är det som sitter där uppe på husgaveln mittemot Medborgarhuset? Om du kommer gående på Drottninggatan söderut så ser du hur himlen och staden nedanför återspeglas av oregelbundet formade speglar högt uppe på fasaden vid Änggatan 18.

Spegelglas formar abstrakt mönster på en lägenhetsfasad.

Om du går närmare klarnar bilden något. Genom ett grovt raster anas ett skrattande ansikte. Motivet är högst samtida. Runt omkring oss, i det reklamfyllda stadsrummet och i sociala mediaflöden sköljer leende och skrattande ansikten över oss. Vi speglar oss hela tiden i bilder av lycka och glädje. Vad döljer sig bakom alla dessa bilder? Och vad döljer sig bakom det leende ansiktet på husväggen? Vad väcker ansiktet för känslor och tankar hos dig?

Så här ser konstverket ut

En mosaik av spegelglas högt upp på en vägg, kanske ett fragment av ett människoansikte. Ett skrattande anletsdrag blänker till.

Om konstnären

Konstverket Just Pointless sattes upp till OpenArt 2019. Konstnären bakom bilden heter Alexandra Hedberg. Hon ville göra något som inte var för lätt att förstå sig på. I och med att offentlig konst blir en del av människors vardag ville Hedberg göra ett mångtydigt konstverk som kan vara intressant att betrakta många gånger.

Som förstudier till verket målade konstnären av skrattande och leende ansikten i reklambilder. Hon valde ut sådana bilder som kändes starka och som talade till henne på något vis. Efter dessa förlagor gjorde hon laveringar med utspädd tusch och en av dessa skisser ligger till grund för den slutgiltiga bilden i spegelglas.

Konstverk: Just pointless

Konstnär: Alexandra Hedberg

År: 2019

Material: plexiglas-spegel

Placering: Änggatan 18

Ägare: Öbo

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: