Natural Geotraffic

Brunnslock till ögon och en kropp av gamla bildelar, en trafikskylt och annat metallskrot. Niklas och Jessica Fännicks jättekameleont låter på ett väldigt konkret sätt naturen och människornas industri- och konsumtionssamhälle mötas.

En blå kameleont byggd av metallskrot.
En knallblå jättekameleont med ljusgrön svans gjord av gamla bilddelar och stålskrot.

”Natural Geotraffic är ett konstverk som föddes ur kärleken till naturen och ett letande efter kasserade ting med personliga uttryck. Skulpturen skapades 2017 inför Open Art, då man ville ha ett konstverk specifikt för den då blåmålade Olaigatan. Kameleontskulpturen klev in från den gröna parken, ut över den blå gatan. Nu är den placerad här, i övergången mellan stad och land, mellan fantasi och verklighet, mellan skoj och allvar.

Konstnärerna Niklas och Jessica Fännick utgick från brunnslock (kupolsilar), från vilka resten av skulpturen byggdes av stålskrot. Brunnslocken såg ut som ögon på gatan en regnig dag, där de tittade upp på konstnärerna som en blyg reptil från dyn. Det var där det konstnärliga arbetet med denna skulptur tog sin början. Över 400 arbetstimmar och ungefär ett ton skrot behövdes.

Många turer till bilverkstäder i sökande efter tomma oljefat. Många galvaniserade rör från Göteborgs hamn där de tidigare varit emballage i containrar. Allt fick ett nytt liv där i parken 2017. När man stannar upp och betraktar sin omgivning kan man upptäcka många former och objekt som skapar associationer, eller till och med får oss att fantisera. Vi är alla egentligen kunniga som barn när det kommer till detta, vi kanske bara har glömt hur man gör.”

En impuls till kameleontskulpturen kom när Niklas Fännick läste en artikel i National Geografic som menade att kameleonter kan avslöja sina känslostämningar genom sina färger - en blå kameleont ska enligt uppgift vara avslappnad. Skulpturen köptes in efter att ha ställts ut på den blåmålade Olaigatan under OpenArt 2017 och fick sin permanenta placering ute i naturreservatet 2020.

Så här ser konstverket ut

En knallblå jättekameleont med ljusgrön svans står nära skogen i kanten av ett fält. Den är ungefär lika hög som lång från nos till svanstipp. Djuret har fogats samman av gamla bildelar och annat stålskrot. Plåtskärmar med firmalogotyper och blanka stålbleck pryder kroppen här och var. Snett under buken sitter resterna av en bilregistreringsskylt. Ögat är ett svart brunnslock med ekrar och fötterna längst ned på de ledade stålbenen är försedda med rullskridskohjul.

Djuret är skapat av plåt och påminner lite om de djur som går att bygga ihop i sällskapsspelet Lusen.

Konstverk: Natural Geotraffic

Konstnär: Niklas Fännick

År: 2020

Material: Stålskrot och färg

Placering: Naturens hus

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: