Ronnie Petersson

Ronnie Peterson var under 1970-talet en av världens bästa Formel 1-förare. Örebrosonen Peterson tävlade i 123 internationella Grand Prix-tävlingar och vann 10 av dessa. Den 11 september 1978 avled han tragiskt efter att dagen innan ha kraschat under ett lopp på racerbanan Autodroma Nationale i italienska Monza.

En bronsskulptur föreställande en man sittande bredvid en formel 1-bil.

2003 invigdes ett minnesmärke över Formel 1-stjärnan i Almby där han tillbringade sina första år. Skulpturen visar Peterson i nära naturlig skala tronandes ovanför sin racerbil, som framställts i ett mindre format. En fritt hållen vingform förbinder den ledigt sittande föraren med bilen under. Privata finansiärer donerade skulpturen till kommunen mot att man upplät mark där verket kunde placeras.

Konstverket består av flera sammansvetsade delar och väger sammanlagt två ton. Det gjöts i två exemplar i Nanchang i Kina och att transportera dem till Örebro innebar först 300 mil på kinesiska landsvägar och sedan en båtresa mellan Shanghai och Stockholm som tog 40 dagar.

Förutom Brixels monument är minnet av Ronnie Peterson förevigat bland annat genom låten Faster av George Harrison och dokumentärfilmen Superswede i regi av Henrik Jansson-Schweizer. Richard Brixel har gjort flera offentliga konstverk i Örebro kommun, bland annat i Stadsparken, utanför Tullängsgymnasiet, i parken Hagen och på torget i Glanshammar.

Så här ser konstverket ut

En bronsskulptur av racerföraren Ronnie Peterson i hans Formel 1-bil möter oss här. Bilen har en strömlinjeformad kaross med smal nos, massiva bakhjul och betydligt mindre framhjul. Från ena sidan av karossen ser det ut som att en gigantisk vinge slagit ut. På vingspetsen strax ovanför bilens nos sitter Ronnie Peterson iförd sin racingoverall i en avslappnad pose. Med blicken i fjärran vilar han ena armbågen mot sitt uppdragna knä. Samtidigt ser vi hur det sitter en förare iförd hjälm med visir bakom ratten.

Konstverk: Ronnie Petersson

Konstnär: Richard Brixel

År: 2003

Material: Brons

Placering: Almbyplan

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: