Åkullens väktare

I en liten park på Norr ligger Åkullen – en bergsknalle med mjukt böljande stensluttningar. Vid sidan av står skulpturgruppen Åkullens väktare. Ett antal bearbetade stenblock bildar tillsammans en kontemplativ plats i parkens norra hörn. Vi som besöker platsen kan sätta oss på någon av de grova stenbänkarna och ta in både konst- och naturintryck.

Konstnären bakom verket heter Uta Jacobs och hon gestaltar gärna hela rummet kring konsten, precis som hon gjort här. Jacobs kommer från Eskilstunatrakten och är utbildad på Konstfackskolan i Stockholm. Hon har utfört en mängd offentliga konstuppdrag, bland annat i Degerfors, Katrineholm och Flen. Jacobs skriver så här om sin konst:

Mina former kan ofta härledas från naturen men pendlar mellan det organiska och geometriska. Jag använder mig också av uppförstoringens transformation, där små fragment får en skulptural form i granit.

Genom parken flyter Lillån. Stenskulpturernas former speglar vattnets krusningar som stora vågor. Vissa sidor på stenblocken är grova och vissa har polerats tills de blivit alldeles glansiga och lena. Skulpturerna fångar upp, ramar in och pekar ut den omgivande naturen. Kanske gör platsens lugn också att vi blir lite mer mottagliga för allt som finns omkring oss.

Närmast bergsknallen står ett stiliserat stendjur med huvudet vänt mot Åkullen. Kanske är det djuret som är Åkullens väktare, kanske är det alla stenfigurerna. Men vad vaktar de och varför?

Stenskulptur.

Så här ser konstverket ut

Mitt på en gräsbeklädd kulle står ett genomborrat tre meter högt lutande granitblock, likt en minnessten. Hålet mitt i stenen är en halvmeter i diameter. Ena sida av stenen är vågformad. Vågformen är polerad medan den motstående sidan och resten av stenen är obearbetad. Vid foten av kullen, i linje med den stora stenen, står två halvmeterhöga släta stenar med svängda översidor intill varandra. Likt en port på glänt.

På motsvarande sida, i linje men bortvänt från den stora stenen, ligger ett stiliserat djur med rundad kropp och huvud med platt polerat ansikte och bröst.

Konstverk: Åkullens väktare

Konstnär: Uta Jacobs

År: 2001

Material: Röd och grå vätögranit, ekebergsmarmor

Placering: Åkulleparken, intill Norrbackavägen

Ägare: Örebro Kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: