Lyssnande lodjur

Georg Ganmar var en skulptör från Hallstahammar som arbetade mycket med djurskildringar. Ett återkommande motiv var lodjuret som han fångade i olika rörelser. I Gubbängen i Stockholm finns ett av hans lodjur som hukar sig inför ett språng mot något byte och här i Örebro ser lodjuret ut att just ha vänt huvudet efter ett ljud, för att speja och lyssna.

Baksidan på ett lodjur sittande på en sten. Statyn är i blåaktig brons.
Baksidan på ett lodjur sittande på en sten. Statyn är i blåaktig brons.

Det lyssnande lodjuret är gjort av brons, men Ganmar arbetade också i trä och allra oftast i sten. För att få fram lodjurets form i leran har Ganmar tryckt till materialet gång på gång, med händer eller redskap. Avtrycken av det arbetet har sedan överförts till den gjutna bronsformen.

Lyssnande lodjur blev något av det sista konstnären gjorde i livet. Beställningen från Örebro kom 1978 och Ganmar dog senare samma år. Han hann skapa och signera en modell av skulpturen i lera, men färdigställandet av den slutgiltiga bronsversionen fick tas över av kollegan K.G. Bejemark. Ganmars signatur ser du nere på bronssockeln, bredvid lodjurets ena ben.

Om du sluter ögonen och lyssnar, vad hör du?

Så här ser konstverket ut

Ett lodjur i naturlig storlek av brons sitter på en liten stensockel. Kroppen är vriden i profil medan lodjuret ser sig om över axeln. Den kisar med ögonen och de toppiga öronen är spetsade. Munnen är sluten med antydan till ett leende. Skulpturens yta är skrovlig och tydligt bearbetad, först gjord i lera och sedan gjuten i brons.

Konstverk: Lyssnande lodjur

Konstnär: Georg Ganmar

År: 1979

Material: Brons och sten

Placering: Vid kaféet i Stadsparken.

Ägare: Örebro läns Trädgårdsaktiebolag

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: