Eugen von Rosen

Eugen von Rosen var en svensk greve och känd som ”de svenska järnvägarnas fader”. Han byggde Sveriges första allmänna, normalspåriga järnväg med lokomotivdrift. Linjen skulle gå mellan Köping i Västmanland och Hult i Värmland men kom att sluta i Örebro 1856.

Byst utanför byggnad med skylt som det står "Centralstation" på.

Om konstnären

Konstnären bakom verket, Ingel Fallstedt (1848–1899), var en svensk skulptör främst känd för att ha tagit sitt liv innan avtäckningen av hans staty av den berömde uppfinnaren John Ericsson.

Ingel hade tidigt visat intresse för konsten men det var först året efter faderns död som han vid 24 års ålder påbörjade sin konstnärliga utbildning. Studierna vid Konstakademin i Stockholm och i München hade han bekostat genom arvet från sin far. Efter utbildningen flyttade han till Paris där han hade ateljé vid Rue de Tilsit, i ett inrett skjul. Han hade börjat med skulptur redan under sin tid på Akademin i Stockholm men det var i Paris som han utvecklade den impressionistiska porträttstil som han skulle bli känd för.

I Paris ska han bland annat ha umgåtts med Paul Gauguin. Efter en tid i paris flyttade Fallstedt till Florens i Italien där han bodde under några år för sedan flytta till Köpenhamn. I Köpenhamn fick han fick flera beställningar från danska kungahuset.

Ingel Fallstedt gjorde främst porträttbyster i marmor och terrakotta, och han ansågs på sin tid vara den främste svenska konstnären när det kom till sin behandling av marmorn. Hans sista skulptur blev statyn över uppfinnaren John Ericsson som han slutförde våren 1899. Efter att skulpturen var färdigställd lade han in sig på Lunds lasarett det som i dag kallas utmattningsdepression.

Efter fjorton dagar på kliniken reste paret Fallstedt till Köpenhamn där de tog in på ett pensionat. Tidigt på morgonen den 12 maj låste Fallstedt in sig i ett tomt rum där han senare hittades död, hängd i en krok i en fönsterpost.

Konstverk: Eugen von Rosen

Konstnär: Ingel Fallstedt

År: 1898

Material: Brons

Placering: Centralstationen

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: