Första äventyret

Under natten till den 2 juni 2024 försvann Första äventyret från sin plats i Harald Aronssons park och befaras vara stulet. Vi ber allmänheten att hålla ögonen öppna efter skulpturen och blir väldigt glada för alla tips. Maila till oss eller ring Örebro konsthall på telefon 019-21 49 00.

En liten pojke sitter på en jättesköldpadda och drar i ett snöre om halsen på djuret

En liten pojke sitter på en jättesköldpadda och drar i ett snöre om halsen på djuret som om han försöker tämja det. Titeln skvallrar om en tidsanda när pojkar sågs som små äventyrare i sina lekar. Att vi bevittnar det första äventyret antyder att fler äventyr ska följa och vi kan tänka oss att strapatserna växer sig allt mer utmanande och omfattande allteftersom pojken själv växer och blir äldre.

En liten pojke sitter på en jättesköldpadda och drar i ett snöre om halsen på djuret

David Wretlings gestaltning försätter oss i kontakt med 40-talets barnfiktioner och skulpturen känns besläktad med Fem-böckerna och Astrid Lindgrens fantasier om exotiska söderhavsöar. Äventyr är ju roligt och spännande, men ibland kan spännande äventyr ske på någon annans bekostnad. Ibland kan äventyrsgenren till exempel upplevas som fantasier där bara pojkar får plats och visst ser sköldpaddan ut att vantrivas som riddjur?

På sandlekplatsen i närheten har de nutida konstnärerna Jelena Rundqvist och Basem Zammam gjort två nya jättesköldpaddor av natursten och betong. Där kan dagens barn själva leka att de rider på sköldpaddornas ryggar och de här sköldpaddorna ser ut att samsas bra med människorna.

Wretlings skulptur är gjord i brons, men han gjorde också en stenversion av skulpturen som står i Stocksund i Danderyd. Bronsversionen gjöts redan 1943 men köptes in av Stiftelsen Hyresbostäder (som senare blev ÖBO) först 1950. 1999 stals verket, men återfanns tre år senare.

Om konstnären

David Wretling var skulptör född i Umeå 1901. Han utbildade sig vid Konstakademien för Carl Milles samt vid Academie Scandinave i Paris. Wretling utförde många offentliga uppdrag och hans skulpturer finns att återse i flertal kyrkor och andra offentliga platser.

Konstverk: Första äventyret

Konstnär: David Wretling

År: 1950

Material: Brons

Placering: Harald Aronssons park

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: