Reformatorerna Olaus och Laurentius Petri

Skulpturen föreställer bröderna Petri, två av de mest kända örebroarna genom tiderna. De hette egentligen Pettersson i efternamn och Lars och Olof i förnamn, men det är under namnens latinska form de blivit berömda. Båda bröderna var präster och befann sig i maktens centrum under mitten av 1500-talet. Laurentius blev ärkebiskop i Uppsala och Olaus gjorde den första översättningen av nya testamentet till svenska, något som kom att få stor betydelse både för kyrkan och svenska språket.

En bronsskulptur med två män varav den ena står med högra armen uppsträckt som om han predikar och den andra sitter på huk bredvid och läser.

I Örebros geografi har bröderna Petri satt en hel del spår. De har givit namn åt kyrkan som reser sig bakom skulpturen, åt Olaus Petriskolan lite längre upp på Norr och åt Olaigatan utmed Svartån. Vid Olaigatan utanför Karolinska skolan står dessutom en obelisk rest där man förr trodde att bröderna var födda.

Så här ser konstverket ut

Bröderna Laurentius och Olaus Petri är en realistisk skulptur av två män i likadana fotsida klädnader som påminner om prästkåpor. Den ene mannen står upp i en bredbent och stadig pose med ena handen lyft som om han välsignade en församling. I andra handen håller han en i hopslagen bok. Huvudet är lätt framåtlutat. I vinkel bakom honom sitter den andre mannen ned. Han är djupt försjunken i den stora bok han har uppslagen i sitt knä och lutar huvudet lätt mot den stående mannens rygg. Skulpturen är placerad på ett betongfundament.

Om konstnären

Konstnären Nils Sjögren var en framgångsrik skulptör som blev professor vid Konstakademin. Hans skulpturer har beskrivits som frodigt realistiska och karaktäriserade av berättarglädje. I skulpturen utanför Olaus Petrikyrkan berättar han koncentrerat om skriftställaren Olaus som sitter böjd över sin bibel och ärkebiskopen Laurentius i sin liturgiska roll, som med höjd hand förkunnar den kristna tron.

Konstverk: Reformatorerna Olaus och Laurentius Petri

Konstnär: Nils Sjögren

År: 1929

Material: Brons

Placering: Olaus Petri kyrka, Storgatan 40

Ägare: Svenska kyrkan

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: