Hållbart resande
Transportsektorn står för en tredjedel av utsläppen av växthusgaser och har en stor påverkan på både hälsan, miljön och klimatet. Därför blir miljövänligare och effektivare resor allt viktigare för samhällsutvecklingen.
Vad gör kommunen?
Kommunen tar fram strategier och policys för att göra det enklare att resa hållbart och gör regelbundet undersökningar och rapporter för att följa upp om utvecklingen går i riktning mot uppsatta mål.
Exempel på strategier, policy och undersökningar:
Trafikprogrammet
Trafikprogrammet Pdf, 1.2 MB. (Pdf, 1.2 MB) konkretiserar översiktsplanen och hänger samman med kommunens program för hållbar utveckling. De tre målen i trafikprogrammet är att:
- andelen gång, cykel och kollektivtrafik utgör 60 procent år 2020 (44 procent år 2011) av det totala antalet resor i Örebro kommun
- den totala mängden fossilbränsledriven biltrafik ska minska i absoluta tal fram till 2020
- det ska ta maximalt dubbelt så lång tid att ta buss jämfört med bil och maximalt 1,5 gång så lång tid att cykla jämfört med bil inom Örebro tätort.
Trafikprogrammet beslutades av kommunfullmäktige 2014 och kommer ersättas av Örebro kommuns trafikstrategi.
Temarapport trafik
Temarapport Trafik Pdf, 2.5 MB. (Pdf, 2.5 MB) följer upp trafikutvecklingen i Örebro och sammanfattar och synliggör förtjänster, brister och utvecklingsområden.
Resevaneundersökning
Resvaneundersökningen för Örebro kommun Pdf, 2.5 MB. (Pdf, 2.5 MB) kartlägger när, var och hur vi förflyttar oss och är ett viktigt underlag för att dimensionera trafiksystemet och för att följa upp om utvecklingen går i riktning mot uppsatta mål för trafiken.
Kommunens egna fordon
Kommunens huvudinriktning för drivmedel är el och biogas. Senast 2025 ska samtliga personbilar i kommunkoncernen vara fossilfria. Mål finns även för tunga fordon och för fordon som används vid entreprenader.
EU-samarbeten
Örebro kommun är en etablerad röst i europeiska sammanhang för hållbara transporter, bland annat genom att vara en av två svenska städer i nätverket Polis.
Vi gör regelbundet kampanjer för att uppmana fler att gå, cykla och åka buss i stället för att åka bil.
Exempel på kampanjer/utmaningar:
”Min kvart”
För att minska andelen bilresor och öka andelen hållbara resor till arbetet gjordes 2019 kampanjen ”Min kvart” inom EU-projektet Hållbart resande i Örebroregionen.
Under "Cykla" lite längre ner på sidan kan du se en film från kampanjen.
Rena resan
Inom EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan, har flera kampanjer gjorts för att minska klimatpåverkan från resor i östra Mellansverige. Kampanjerna består av olika utmaningar för att till exempel få fler att cykla till och från arbetsplatser eller fritidsaktiviteter. Projektet drivs av Region Örebro län.
Under "Cykla" lite längre ner på sidan kan du se en film från kampanjen.
Klimatsmart vardag
Flera prova-på kampanjer och utmaningar har gjorts tillsammans med Klimatsmart vardag, till exempel att fortsätta cykla vintertid, testa elcykel och gå cykelskola för vuxna.
Vad kan du som privatperson göra?
Att gå till fots är människans ursprungliga och vanligaste sätt att ta sig fram. Det är det färdsätt som är mest naturligt och som vår kropp och våra sinnen är anpassade för. Dessutom mår vi mycket bra av att promenera.
Genom att promenera minst en halvtimme om dagen så minskar risken för att drabbas av exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar radikalt.
Genom att använda cykeln istället för bilen bidrar du till bättre luftkvalitet, mindre trafikbuller och därmed en trevligare plats att leva och bo på.
Att cykla är inte bara ett billigt och miljövänligt sätt att ta sig fram. För kortare resor inom staden är det dessutom det snabbaste och smidigaste alternativet. Att cykla 5 km tar inte mer än 15 minuter – ofta går det till och med snabbare.
Filmen ”Hur långt kommer vi på en kvart med cykel?”, med Anders ”Honken” Holmqvist, var en del av kampanjen "Min kvart". Du kan välja att se filmen med undertext.
Filmen från kampanjen "Växla upp din fritid – ta cykeln till din fritidsaktivitet" var en del av EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan. Du kan välja att se filmen med undertext.
I Örebro kommun jobbar vi för att förbättra förutsättningarna för kollektivtrafiken så att fler ska välja att resa kollektivt.
Genom att fler väljer att resa tillsammans minskar utsläppen av miljö- och hälsofarliga ämnen, samtidigt som trafiken på vägarna minskar. Undersökningar visar att de som åker kollektivt rör sig fyra gånger så mycket som de som kör bil. Dessutom kan du vila, läsa eller arbeta utan att behöva koncentrera dig för trafiken runt omkring.
Är resan verkligen nödvändig?
Är du en av dem som behöver bilen för att få vardagen att fungera? Då är du inte ensam. Men du kanske inte alltid behöver använda bilen?
Även du som behöver köra bil kan bidra till en bättre miljö och trevligare stad, här är några förslag på vad du kan göra:
Samåkning
Visste du att en genomsnittlig bilresa har endast 1,5 passagerare i bilen? Genom samåkning sparar du pengar, miljö och får dessutom en trevligare resa med sällskap i bilen. Genom att samåka kan du halvera dina utsläpp.
Det finns flera olika sidor och Facebookgrupper som arrangerar samåkning.
Bilpool
Ibland underlättar det att ha bil för att flytta den där soffan, storhandla eller åka till landstället. Men måste man äga den? Du som inte använder bilen dagligen kan istället välja att gå med i en bilpool - det är ett bekvämt och ekonomiskt sätt att ha tillgång till en ny och säker bil. Att dela är smart!
- Bilpoolen Ekobil är öppen för alla örebroare ekobil-orebro.se.
Tomgångskörning
I Örebro kommun är tomgångskörning tillåten i max en minut enligt de lokala hälsoskyddsföreskrifterna. Överträdelser kan polisanmälas.
Utsläppen blir extra stora när motorn är kall, varför det är viktigt att använda motorvärmare.
Visste du att
- Tomgångskörning påverkar din hälsa negativt. Avgaserna innehåller cancerogena ämnen och kan ge upphov till allergier och luftrörsproblem.
- Avgaserna dras även in i lägenheter, skolor, daghem etc. genom ventilation, vilket kan ge dem inne obehag.
- Avgaserna inne i bilen är två till tre gånger så höga som utanför.
Motorvärmare
För att undvika kallstarter som belastar din hälsa, miljön och bilen kan du med fördel använda motorvärmare. En motorvärmare är en bra investering, den gör motorn varm och minskar bränsleåtgången, vilket minskar avgaserna. Det tjänar både du och miljön på.
Rekommenderade inkopplingstider för motorvärmare
- -15 C max. 1,5 timme
- 0 grader - max 1 timme
- temperaturer över +10 C - använd inte motorvärmare.
Lufttryck
Genom att köra med rätt lufttryck i däcken gör du både miljön och privatekonomin en tjänst.
Eco driving
Som bilist kan du minska dina utsläpp genom att köra smart och sparsamt. Det är ett enkelt sätt att värna om både miljön och privatekonomin.
Vad kan företaget göra?
Som företag kan ni föregå med gott exempel och stimulera god hälsa bland era anställda. Ge de hållbara färdmedlen; gång-, cykel- och kollektivtrafik, så goda förutsättningar som möjligt utifrån er lokalisering, lokaler och arbetsuppgifter.
Till exempel kan företaget införskaffa välutformade cykelparkeringar med låsbarhet mot ram och väderskydd (eller påverka fastighetsägaren att höja standarden för cykelparkering). Bra cykelparkeringar i kombination med duschmöjligheter ger goda förutsättningar för ett cyklande och välmående företag.
Örebro kommun har tagit fram en inspirations- och idéskrift för hållbart resande, se länk i slutet av sidan.
För praktiska tips läs också "Cykelparkering - en guide för fastighetsägare och fastighetsförvaltare Pdf, 737 kB. (Pdf, 737 kB)".
Med hjälp av en resepolicy och/eller en grön resplan kan företaget minska resandet i tjänsten och påverka anställdas resor till och från jobbet. Bra för hälsa, ekonomi och företagets hållbarhetsprofil!
- Prioritera resfria möten. De flesta företag har idag teknik som medger att vi träffas digitalt, vilket inte bara sparar tid och pengar utan även är gynnsamt för medarbetarnas välbefinnande. Möjlighet att jobba på distans i den omfattning verksamheten medger är ett annat sätt att minska de resor företaget ger upphov till.
- Cykelparkering Pdf, 737 kB. (Pdf, 737 kB).
- Gör det enklare att resa hållbart. Skapa en grön resplan, underlätta för de som reser med cykel, buss eller går till jobbet.
Gång-, cykel- och kollektivtrafik kan också stimuleras genom gå- och cyklatävlingar på arbetsplatsen och andra morötter för de som tar sig till jobbet på ett smart sätt. En sådan åtgärd kan vara en del av en strategi/resepolicy för företag som vill ha en hållbarhetsimage.
Att subventionera bilparkering genom att ha gratis bilparkeringsplatser tjänar ingen i längden på. Förutom i perifera lägen har alla parkeringsplatser och all mark ett marknadsvärde varför bilparkeringsplatser för det mesta bör avgiftsbeläggas vid arbetsplatser.
Det finns smarta exempel där intäkterna från parkeringsavgifterna vid arbetsplatser går till att subventionera busskort för de anställda. I sådant fall innebär parkeringsavgifterna, förutom enkel parkeringsövervakning, även ett bidrag till de som väljer att resa kollektivt till arbetet.
I Örebro kommuns parkeringsnorm Pdf, 2.8 MB. (Pdf, 2.8 MB) kan du på sidan 21 läsa mer om kostnader för bilparkering.
Låt de anställda som behöver använda bil i tjänsten boka bil genom en bilpool. På så sätt kan onödiga bilresor undvikas eftersom bokning via bilpool troligtvis görs när bilen verkligen behövs.
Eftersom den minst energikrävande resan är den som inte görs, kan det vara bra att erbjuda möjlighet till distansarbete. Det kan vara uppskattat av de anställda (särskilt de som pendlar längre) samtidigt som det minskar arbetsresornas klimatbelastning.
Distansarbete någon dag i veckan räcker för att ge stor effekt både i trafik, för miljön och för den anställdes vardagspussel.
Tack för ditt svar!
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan för att förbättra webbplatsen! Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Tänk på att inte skicka in personuppgifter. Om du vill ha svar på en fråga kan du istället använda formuläret ”Lämna en synpunkt”.
Om du ändå skickar in personuppgifter via detta formulär hanteras uppgifterna av Kommunstyrelsen och kan eventuellt lämnas vidare till annan verksamhet inom Örebro kommun i syfte att förbättra vår service.
Här hittar du mer information om hur vi hanterar personuppgifter.
Tack för ditt svar!
Du har nu hjälpt oss att förbättra orebro.se