Måltider i kommunens kök och serveringar
Måltider som serveras i kommunens kök och serveringar ska vara en stund att se fram emot! Vi lagar maten från grunden med bra råvaror och vi arbetar för att minska matens klimat- och miljöpåverkan. Vi skapar måltider som gör skillnad!
Måltidsenheten ansvarar för måltiderna
Måltidsenheten ansvarar för måltider inom grund- och gymnasieskolor samt vård och omsorg. Enheten ger även konsultstöd till förskolorna. Enheten har ca 260 medarbetare och ca 60 kök. Alla jobbar för att barn, ungdomar och äldre ska få en positiv inställning till måltiders betydelse för miljö och hälsa. Måltidsenheten skapar måltider som gör skillnad!
Vår ambition är att maten ska vara klimatsmart, näringsriktig och väldigt god. Måltiderna ska vara en stund att se fram emot i lugn och trevlig miljö. Vi lagar maten från grunden med bra råvaror. Hel- och halvfabrikat är något vi försöker undvika och på så sätt slipper vi en hel del tillsatser. Alla restauranger är KRAV-certifierade.
Kolla gärna på vår film!
I filmen får du veta mer om hur vi arbetar med hållbar mat.

Vi tillagar och serverar "Smartare mat"
Alla kommunala kök och serveringar arbetar för att tillaga och servera ”Smartare mat” som är Örebro kommuns arbete för att minska matens klimat- och miljöpåverkan. Det innebär bland annat att majoriteten av råvarorna är ekologiska, att vi väljer svenskt kött, den fisk vi använder är fiskad på miljömässigt hållbart sätt och med minimal påverkan på ekosystemet och att vi väljer frukt och grönsaker efter säsong. Vårt mål är också att matsvinnet ska minska. Utgångspunkten för ”Smartare mat” är de politiska målen i kommunens klimatstrategi.
Målet med Smartare mat är att minska matens miljö- och klimatpåverkan. Maten ska inte bara vara god och ha hög kvalitet, de som producerar våra livsmedel ska ha schyssta arbetsvillkor också. Helt enkelt smartare mat.
Politiska mål
I Örebro har vi politiska klimatmål som säger att:
- andelen ekologiska livsmedel ska vara minst 80 procent 2020,
- andelen närproducerade livsmedel ska vara minst 20 procent 2020,
- mängden matsvinn ska uppgå till högst 10 procent 2020,
- klimatbelastningen per kilo inköpta livsmedel ska genom val av råvaror minska med 20 procent till 2020.
Vi har även politiska mål för etiska inköp eftersom Örebro sedan 2007 är diplomerad som en Fairtrade city. Alla inköp av kaffe, te, bananer, kakao och drickchoklad samt 50 procent av chokladkonfektyr ska vara etiskt märkta 2020.
Hur går arbetet?
- Öka andelen ekologisk mat: Vi arbetar för att nå klimatmålet och nu har våra enheter inom verksamhetsområdena förskola, grundskola, gymnasium samt vård och omsorg, i genomsnitt 66 procent ekologiska livsmedel.
- Minska svinn: Arbetet med att minska matsvinnet pågår ständigt och vi mäter två gånger per år för att kunna följa utvecklingen. Under 2019 låg matsvinnet på 11–19 procent i våra enheter inom verksamhetsområdena förskola, grundskola, gymnasium samt vård och omsorg.
- Minska klimatbelastningen: Vi förändrar våra menyer successivt för att bidra till klimatmålen. Vi har fler klimatsmarta rätter, vi har minskat andelen kött och ökat andelen grönsaker bl.a. genom att ändra recepten och servera fler vegetariska rätter. När det gäller livsmedelsinköp har vi nått målet på 1,9 CO2e per kg/livsmedel och snittet är nu 1,7 CO2e per kg/livsmedel.
Priser och nomineringar
I Örebro ligger vi i framkant när det gäller att förnya och förbättra måltidsverksamheten. Det märker vi bland annat när vi jämförs med andra kommuner i landet. Här är några exempel:
- Ekomatsligan 2020: Örebro kommun kom på tredje plats när det gäller andel ekologiska inköp , på andra plats när det gäller Klimatekopriset samt fick en särskild utmärkelse som en av Sveriges ekologiska spjutspetskommuner.
- White Guide Junior 2020: Årets klimatkök, Tullängsgymnasiet.
- Skolmats Gastro 2020: Navets skola kom på första plats.
- Ekomatsligan 2019: Örebro kommun kom på fjärde plats och fick en särskild utmärkelse som en av Sveriges ekologiska spjutspetskommuner.
- White Guide Junior 2018: Örebro kommun blev Årets hållbara skolmatskommun och Tullängsgymnasiet nominerades i tre kategorier.
- SkolmatsGastro 2018: Navets skola kom på andra plats.
- White Guide Junior 2017: Årets klimatkök, Tullängsgymnasiet.
- Interna miljöpriset 2017: Vård- och omsorgsförvaltningen för arbetet med Smartare mat.
- SkolmatsGastro 2014: Virginska skolan kom på tredje plats.
- Arla Guldko 2014: Skolrestaurangerna i Örebro kom till semifinal i kategorierna ”Bästa miljöarbete” och Virginska skolan kom till semifinal som ”Bästa matglädjeskola”.
- Änglamarkspriset 2013: Örebros grundskolor gick till final för arbetet med Smartare mat.
- Kommunens interna kvalitetspris 2013: Skolrestaurangerna Sydost vann priset för sitt systematiska utvecklingsarbete.
Mer om måltider och mat
Måltider i skolor och förskolor
Reportage om skolmaten i Örebro i tidningen Vårt Örebro, se sidorna 16–17. (pdf, 22.7 MB)
Tack för ditt svar!
Tänk på att inte skicka in personuppgifter. Om du vill ha svar på en fråga kan du istället använda formuläret ”Lämna en synpunkt”.
Om du skickar in personuppgifter via detta formulär hanteras uppgifterna av webbredaktionen och kan eventuellt lämnas vidare till annan verksamhet inom Örebro kommun i syfte att förbättra vår service.
Här hittar du mer information om hur vi hanterar personuppgifter.