Internationellt och EU

Örebro kommun arbetar med internationella frågor och EU-frågor på flera olika sätt – genom nätverk, vänorter och olika projekt.

Europadagen 9 maj och EU-valet 26 maj 2019

Varför firas Europadagen?

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Hans vision var att skapa en europeisk organisation som skulle samla och förvalta kol- och stålproduktionen. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

Rösta i EU-valet 26 maj!

EU-valet är din chans att rösta fram de som ska företräda dig och fatta beslut som påverkar din vardag. Lova att rösta och ta ansvar för framtiden på sajten denhärgångenröstarjag.eu.

Här finns mer information om hur du kan förtidsrösta eller rösta i vallokal i Örebro.

Som grund för kommunens arbete när det gäller internationella frågor finns Internationell policy för Örebro kommun (pdf, 95.2 kB), som antogs av Kommunfullmäktige 2013.

Örebro kommun arbetar också med EU-finansierade utvecklingsprojekt för att utveckla den kommunala verksamheten och ge bättre service till medborgarna. Projekt finns bl.a. inom transportområdet (cykel/kollektivtrafik m.m.) energi, klimat, landsbygdsutveckling, utbildning och arbetsmarknad.

EU (Europeiska unionen)

Senast uppdaterad: 9 maj 2019
Publicerad: 8 februari 2017
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?