Vänorter

Örebro kommun har tio vänorter.

De nordiska vänorterna Drammen, Kolding och Lappeenranta har varit Örebros vänorter sedan femtiotalet. 1979 formaliserades även vänortsrelationen med Stykkisholmur på Island.

Det finns alltså en relativt lång historia med många kontakter som inbegriper inte bara kommunen utan också föreningar och näringslivet.

Kommunledningen i respektive ort träffas vartannat år utifrån olika teman. Senaste mötet var i Drammen.

Örebro föreningsråd håller ihop de regelbundna träffar som sker på föreningsnivå mellan de nordiska länderna. Vartannat år träffas ledare, vartannat år är även ungdomar med.

Örebro har under senare tid fått fyra nya vänorter: Lodz i Polen, Yantai i Kina, Terrassa i Spanien och Pau i Frankrike. De är befästa med samarbets- eller vänortsavtal. Inriktningen är på både näringsliv, kommunens förvaltningar och föreningslivet.

Kontakter finns också med staden Novgorod i Ryssland. Det finns inget formellt vänortsavtal med Novgorod men genom länsavtalet med Novgorod Oblast (län) har flera utvecklingsprojekt möjliggjorts där Örebro och andra organisationer från länet finns med. Det gäller t.ex. projekt som rör drogprevention, HIV/AIDS, turistutveckling, hjälpmedel för funktionshindrade.

På länsnivå finns avtal med Lodz län i Polen och Novgorod län i Ryssland.

Drammen - Norge

 • Storlek: Drygt 64 000 invånare
 • Administrationscentrum för Buskerud fylke
 • Transport och logistikcentrum
 • Bryggeri

Drammen ligger vid Drammensälven ca 40 km sydväst om Oslo och kallas också Broarnas stad. Hamnen är Norges största importhamn för bilar och citrusfrukter.

Stora satsningar på miljöteknologi har bl.a. lett till att Drammensälven har renats och är nu en av Norges bästa laxälvar. Längs älvens stränder har kilometerlånga parker gjorts i ordning där man årligen firar både Älvfestival och Drakbåtsfestival. Drammen firar 200-årsjubileum år 2011. Drammen arrangerar också varje år tävlingar som en del i Världscupen i längdskidor.

Läs mer om Drammen på: www.drammen.kommune.no

Drammen Kommune
Engene 1
NO-3008 Drammen, Norge

Kontaktperson

Kari Lien
Telefon +47 32 04 60 73
kari.lien@drammen.kommune.no

Kolding - Danmark

 • Storlek: 87 000 invånare
 • Transport och logistikcentrum
 • Handel och turism
 • Designhögskola

Kolding ligger vid Koldingfjord på sydöstra Jylland och är både en universitetsstad och ett kommersiellt centrum. Bra tillgänglighet via motorväg, buss, tåg, hamn och internationell flygplats i Billund ger Kolding en strategisk betydelse som transport- och handelscentrum.

Kolding är också en betydande kongress- och turiststad med den vackert renoverade medeltidsborgen Koldinghus och konstmuseet Trapholt som besöksmagneter. Kommunen är även känd för sina framgångsrika satsningar på äldreomsorgen, sitt blomstrande näringsliv och för sin vackra natur med skog, hav och kust.

Läs mer om Kolding på www.kolding.dk

Kolding kommune
International Section
City Hall (Rådhuset)
Akseltorv
DK-6000 Kolding
Danmark

Kontaktperson

Lena Rasmussen
Telefon + 45 75 50 15 00
Direkttel. + 45 79 79 20 16
Fax + 45 79 79 20 33
lenr@kolding.dk

Lappeenranta (Villmanstrand) - Finland

 • Storlek: 72 000 invånare
 • Provinshuvudstad i Sydkarelen
 • Transportcentrum
 • Universitetsstad

Lappeenranta ligger naturskönt vid sjön Saimaa i sydöstra Finland och med båtförbindelse till Viborg via Saimaa kanal. Lappeenrantas strategiska läge har också gjort det till porten mot öster med gränsstationen Nujamaa och kanalhamnen Mustola två mil från ryska gränsen. Stadens logistiska läge främjar framgångsrika affärsverksamheter och med frihandelsservice erbjuds en stabil och trygg verksamhetsmiljö för både inhemska och utländska företag.
Staden är en populär turist- och kongressort med stort kongresscentrum och förstklassiga hotell. Lappeenranta är också en universitetsstad med ca 13 000 studenter.

Läs mer om Lappeenranta på www.lappeenranta.fi

Stadsstyrelsen i Lappeenranta
Kaupunginhallitus
Postilokero 11 FIN-53101
Lappeenranta 10
Finland

Kontaktperson

Marjaa Anttila
marjaa.anttila@lappeenranta.fi
Lappeenranta Business Development
Snellmaninkatu 3 B
FI 53100 Lappeenranta - Finland

Stykkishólmur - Island

 • Storlek: 1 100 invånare
 • Centrum för förvaltning och sjukvård i provinsen
 • Fiskeindustri
 • Klimat och miljö

Stykkishólmur är beläget vid Islands nordvästkust ca 220 km ifrån Reykjavik. Fiskeindustrin med bl.a. kammusslefabrik och skeppsarv har historiskt spelat en stor roll i kommunen men under de senaste åren har Stykkishólmur främst uppmärksammats för sitt framgångsrika arbete med miljö- och klimatfrågor. Kommunen var den första på Island att börja sortera sitt avfall samt att få ta emot utmärkelsen Blå Flagg, vilket är en internationell miljöutmärkelse för hamnar och städer.

Staden är också en av Islands populäraste resmål främst på grund av sitt väl bevarade kulturarv.

Läs mer om Stykkishólmur på www.stykkisholmur.is

Stykkishólmsbaer
Hafnargata 3
IS-340 Stykkishólmur,Island

Kontaktperson

Arna Sædal Andrésdóttir (engelsktalande)
Telefon +354 438 17 00
Fax +354 438 17 05
arna@stykkisholmur.is

Lódz - Polen

 • Storlek: ca 1 miljon invånare
 • Handel, finans, IT
 • Universitet, konst- och filmakademi

Lódz är ett starkt ekonomiskt och kulturellt centrum i centrala Polen. Stadens historia präglas av textilindustrin men är idag en stad präglad av modern teknik. Idag innefattar näringslivet t.ex. trycksaksproduktion, IT och livsmedelsindustri. Den ekonomiska utvecklingen är snabb. Lódz är även regionalt centrum för handel, banker etc.

Utbildning och forskning är viktigt och Lódz är hemvist åt skolor som Konstakademien och Polens Filmakademi, den senare har för övrigt utbildat bland andra Roman Polanski och Krzysztof Kieslowski.

Lódzdagarna i augusti 2001 markerade den formella starten på vänortssamarbetet. Det finns även ett avtal mellan länen Lódz och Örebro. Det undertecknades samma år som vänortsavtalet, 2001. Bakom avtalet står länsstyrelsen, landstinget och Kommunförbundet Örebro län. Båda avtalen ska ses som en följd av regeringens satsning "Polen i fokus" år 1999.

Läs mer om Lódz på www.lodz.pl

The City of Lódz Office
104 Piotrkowska St.
PL-90-926 Lódz
Polen

Kontaktperson

Monika Karolczak
m.karolczak@uml.lodz.pl
Telefon: +48 42 638 44 76

Terrassa - Spanien

 • Storlek: 212 000 invånare
 • IT, kommunikation, elektronik
 • Byggindustri

Terrassa ligger i Katalonien i nordöstra Spanien. Terrassa var en av de första kommunerna i Spanien att använda webben som informations- och servicekanal för medborgarna.

Staden har haft en blomstrande textilindustri men dagens tillväxt ligger främst inom IT, kommunikation och elektronik. P.g.a. den stora inflyttningen är byggsektorn naturligt stark.

Terrassa har även gjort stora kultursatsningar med kommunprojektet Terrassa Parc Audiovisual(ett infrastrukturprojekt för att attrahera TV- film- och audiovisuella företag). En filmutbildning kompletterar denna satsning.

Befolkningsmässigt har Terrassa haft en mycket snabb utveckling främst under mitten av 1900-talet; från 40 000 på trettiotalet till ca 160 000 år 1975, vilket motsvarar en ökning på 300 procent. Ökningen beror främst på invandring från andra spanska regioner men också från norra Afrika. Idag bor drygt 200 000 människor i Terrassa. Staden växer med drygt 5 000 per år.

Kontaktperson

Joan Chicon
Telefon +34 93 736 30 25
joan.chicon@terrassa.cat

Ajuntament de Terrassa
Plaça dela Farinera , 2
08222 Terrassa
Spanien

Yantai - Kina

 • Storlek: ca 6 miljoner invånare
 • Logistik
 • High-tech
 • Vin- och fruktodling

I oktober 2002 undertecknade Örebro och Yantai ett gemensamt vänortsavtal. Yantai ligger i Shandongprovinsen sydöst om Beijing vid Gula Havet. Det är en av de första så kallade frizonerna i Kina och är sedan 1996 en av de snabbast växande tillväxtområdena i Kina. På sju år har 30 miljarder investerats i "den nya teknikstaden". Yantai är ett logistik-, mäss- och kongresscentrum. Här finns framstående tillverkning och forskning inom High-tech, IT samt matförädling. Omgivningarna domineras av framstående vin- och fruktodlingar.

Staden har också en begynnande turistindustri där de milslånga sandstränderna i och runt staden är basen.

För mer information kontakta

Carinne Lancereau, 019-21 15 32
carinne.lancereau@orebro.se

Pau - Frankrike

 • Storlek: 84 000 invånare
 • Universitet och forskning
 • Port mot Pyrenéerna

Med staden Pau i Frankrike har vi ett samarbetsavtal sedan december 2008. Pau är beläget i sydvästra frankrike och utgör en port mot Pyrenéerna.

I samband med 200-årsjubileet av valet av Jean Baptiste Bernadotte som svensk tronföljare år 1810 har Örebro och den franska staden Pau, där Jean Baptiste Bernadotte föddes, upprättat ett samarbetsavtal. Syftet med samarbetsavtalet är att underlätta och uppmuntra kontakter mellan Örebro och Pau, på såväl kommunal nivå som mellan företag och organisationer, offentliga och enskilda.

I Pau finns ett universitet som välkomnar nästan 11 700 studenter varje år och erbjuder ett hundratal olika utbildningar. De två forskarskolorna och ca trettio forskargrupper utgör ett viktigt centrum för undervisning och forskning.

Läs mer om Pau på www.pau.fr

Ville de Pau
Place Royale BP 1508
64036 PAU cedex
Frankrike
Frankrike

Novgorod - Ryssland

 • Storlek: Ca 220 000 invånare
 • Handel och turism

Samarbetet med Novgorod (både staden och regionen) har successivt utvecklats sedan länsavtalet signerades 1994 mellan dåvarande landshövding Marjasin och guvernören i Novgorod Oblast (län) Prusak. Mellan städerna Örebro och Novgorod finns två protokoll (1999 och 2004) som uttrycker en vilja till samarbete inom ett antal angivna områden. Det finns också en vänförening Örebro-Novgorod.

Staden är ett handels- och turismcentrum strategiskt placerat emellan Moskva och St. Petersburg i nordvästra Ryssland. Novgorod är en av Rysslands äldsta städer, grundad år 859 och uppskattas mycket för sina medeltidsmonument.

Läs mer om Novgorod på www.adm.nov.ru


Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!