Vivallakullen

Vivallakullen ligger i Hjärstaskogen mellan Vivalla och Nya Hjärsta. Det kuperade grönområdet erbjuder trevliga utblickar över staden, och till vintern mycket bra pulkaåkning. I Hjärstaskogen finns löv- och tallskog med mycket höga naturvärden. Få andra grönområden i Örebro har så många boende i sin närhet och är därför ett mycket viktigt rekreations­område.

Vivallakullen juni 2019. Foto: Lovisa Eriksson.

Det finns en gångslinga och trapp som leder dig upp till Vivallakullens topp och konstverket Äppletanke.

Om Vivallakullen

Vivallakullen ligger mellan Vivalla och Nya Hjärsta. Det kuperade grönområdet inbjuder till lek och äventyr för alla åldrar. Här kan du beskåda vårblommor, motionera, gunga och åka pulka på vintern. Det finns lekplats, grillplatser, bänkar, utegym och tennisbanor. Vivallakullens lekmiljöer.

Kullen ligger 57,5 meter över havet och erbjuder fina utblickar. En trappa och en gångslinga leder upp till toppen av kullen. Där möts du av konstverket Äppletanke, som speglar omgivningen och lockar till närkontakt. Trappen till kullens topp har 136 trappsteg och inom två kilometer från kullen bor det 25 000 människor.

Promenadslingan runt kullen är 850 meter, stenmjölsbelagd och belyst. Rundslingan ansluter via gångvägar till Hjärsta, Vivalla, Hjärstaskogen och Öknaskogens naturreservat.

Längs med Vivallaringen finns parkering för bil och buss.

Karta som visar Vivallakullen.Förstora bilden

Klicka på bilden för att visa den större.

Historik

Parken fick namnet Vivallakullen, eftersom den består av jordmassor och sten som schaktades bort under byggnationen av Vivalla 1968. Redan då etablerades Vivallakullen som en park.

2019 invigdes parken på nytt efter en stor upprustning och omvandling.

Hjärstaskogen

Vivallakullen är en del av Hjärstaskogen, som är en skogsklädd park. I Hjärstaskogen slingar Vilda stigen förbi flera spännande platser att utforska, till exempel Japandammen, Örnens vindskydd och ett lekdelta med bäckar.

Läs mer om Hjärstaskogen.

Senast uppdaterad:
Publicerad: