Mikroparker – lugna platser mitt i staden

Micropark Köpmangatan

Mikropark Köpmangatan-Bondegatan

Vi bor allt tätare och har ökande behov av gröna oaser. Välbefinnande kommer ofta ur den direkta upplevelsen av grönska i grannskapet och därför vill vi fylla tidigare, små och ofta bortglömda platser med oväntat, grönt och vårdat innehåll.

Tanken med mikroparker i Örebro föddes med en tydlig ambition att låta stadens invånare ha ett verkligt inflytande över innehållet, och under 2014 fick allmänheten lämna synpunkter på två olika förslag för hur platsen bakom Nikolaikyrkan och platsen bredvid infarten till Krämargaraget kunde göras trivsammare. Målet är att fortsätta omvandla bortglömda små platser de kommande åren.

Unna dig en paus i någon av Örebros mikroparker! Dela gärna dina bilder på Instagram med #MinMikropaus.

Köpmangatan/Bondegatan

Vid Krämargaragets infart, i hörnet av Köpmangatan/Bondegatan, har vi skapat en mikropark med rutschkana. Den tar dig från Krämartorgets storskalighet rakt ner i parkens organiska former.

Platsen som vid förra sekelskiftet var trädgård sparades när Krämaren byggdes på 1960-talet. Den lilla gräsplätten med de två stora träden glömdes med tiden bort. Nu har gräsmattan ersatts med grusgångar och planteringar. Naturen har inspirerat på samma sätt som den gjorde vid förra sekelskiftet. Ormbunkssoffor och planteringar med ormbunkar, myskmadra och murgröna bjuder in förbipasserande till en paus. Här finns en och annan multnande stock så som det kan se ut på marken i en skog.

Förebild mikroparken Köpmangatan/Bondegatan

Före

Efterbild mikroparken Köpmangatan/Bondegatan

Efter

Efterbild mikroparken Köpmangatan/Bondegatan

Efter

Kyrkogatan/Nikolaigatan

I ett tidigare bortglömt hörn nedanför Nikolaikyrkan vid Kyrkogatan/Nikolaigatan hittar du Örebros första mikropark.

Parkens utformning bygger på att fasadens vågiga former går igen i parkens mjuka former. Här kan du sitta på din ”egen” stol och i skenet av en ”egen” läslampa titta på gångare och cyklister som passerar. Tomma stolar lyser starkt både med sin färg och sin form och skapar en färgklick mot betongfasaden, som kommer att belysas.

Förebild mikroparken Kyrkogatan/Nikolaigatan

Före

Efterbild mikroparken Kyrkogatan/Nikolaigatan

Efter

Senast uppdaterad: 14 november 2019
Publicerad: 27 mars 2017
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!