Stadsparken med stadsträdgården

Stadsparkens många olika delar skapar tillsammans den perfekta platsen för att jogga, sola, gå på konsert, strosa, läsa, spela kubb, hämta inspiration till den egna trädgården eller helt enkelt bara vara i. Stadsparken utsågs till Sveriges vackraste park 2004.

Stadsparkens lekplats

Lekplatsen är en av de större i staden och fungerar som ett utflyktsmål för både förskolor och barnfamiljer. Här är det full fart nästan alla dagar på året.

I anslutning till lekplatsen kan man solbada och ta sig ett dopp i plaskdammen när den är öppen.

Stadsparkens lekmiljöer.

Stadsparkens scen

På Stadsparkens scen kan du under vår, sommar och höst avnjuta underhållning av olika slag.

Scenen kan även bokas för olika typer av evenemang. Likaså kan grönytorna i Stadsparken bokas. Scenen är 17 meter bred och 9 meter djup, höjd 6–9 meter. I anslutning till scenen finns tre loger, dusch, samkvämsrum och pentry.

Mer information, priser, allmänna villkor och e-tjänst för intresseanmälan om bokning av Stadsparkens scen hittar du på orebro.se/wadkoping.

Nära Stadsparkens scen ligger glasscaféet Ice cream & coffee som har öppet alla dagar hela sommaren.

Stora holmen

Ön Stora holmen ligger i anslutning till Stadsparken. Stora holmen är barnens egen ö. Här finns ett lilleputt-tåg som tar dig på en tur runt ön, en trafiklekplats med trampbilar, djur och mycket annat roligt.

Till Stora holmen kan du ta dig med roddfärjan Wiktoria från Stadsparken. Det går även att ta sig till Stora holmen via broar från Universitetssjukhusets område.

Stadsträdgården

Stadsträdgården med tillhörande växthusanläggning är ett populärt område. I Stadsträdgården finns Stadsträdgårdens restaurang och café, ekologisk butik med livsmedel, kläder och andra produkter. Där finns också växthus, utställningslokal, konferensutrymmen, ekologiska odlingar och visningsanläggningar.

Anläggningen används även som en pedagogisk resurs för skolor och är en mötesplats för strategiskt miljöarbete i hållbar utveckling med seminarium, föreläsningar och informationsmaterial.

I stadsparken

Funderar du på vilka vår- eller sommarblommor du ska ha i din balkonglåda eller trädgård? Då kan vi rekommendera ett besök i Blomstergården. Här kan du uppleva vårblomningen hos 100-tals olika sorters lökar eller penséer.

På sommaren planteras sommarblommor ur årets program ut i anläggningen. Växterna är tydligt skyltade med namn.

Rosengården invigdes 1997 och här hittar du ett 90-tal olika sorters gammaldags rosor och ett 70-tal moderna sorter, från lågväxande marktäckande- till floribunda- och storblommiga rosor. I pergolan växer ett 10-tal klängrosor men också olika klematis, kaprifol och pipranka.

Anläggningen invigdes 1999 och består av flera trädgårdsrum. Vårrummet utgörs av en gräsyta planterad med olika vårlökar och ett gammalt päronträd. Engelska rabatterna är fyllda med perenner och här finns Erik Grates Staty Romeo och Julia på dockteater.

Ett annat rum innehåller Japaninspirerad trädgård med den lilla dammen och paljettgången med perenner i olika färger som symboliserar konstnärens blandning av olika färger.

Utmed gångvägen finns fyrkantiga urnor planterade med idéer till olika kompositioner av sommarblommor. Anläggningen är omgiven av olika sorters magnolior.

Rhododendronparken anlades 2007. Här finns ett 40-tal rhododendron- och azaleasorter samt perenner som trivs i denna miljö. Av träden kan märkas Nothofagus antarctica, sydbok, och en Metasequoia glyptostroboides, kinesisk sekvoja.

Det finns även flera andra arter av barrträd. Rhododendronparken ligger där Stadsparken går över i Skytteparken, nära Skyttegatan.

Örtagården invigdes 1998 med ett 100-tal olika örter. Kajsa Warg-statyn av konstnären Kajsa Mattas hittar du här, samt en liten fontän i sten. På spaljéerna växer humle. Örter har sedan flera hundra år använts bl. a som kryddor, medicinalväxter, dofter och hudvårdsprodukter.

Anläggningen är utformad av bildkonstnären Helge Lundström. Den består av en damm med ett litet vattenfall, kantiga stenar och olika växter. Helge Lundström har designat ett 70-tal offentliga anläggningar runt om i landet.

Stadsparken i Örebro skapades av auditör M. E. Bäckström. Bland folk började intresset för trädgårdsodling att vakna på 1830-talet, men det var svårt att få tag i träd och buskar.

Bäckström bildade den 29 januari 1862 "Trädplanterings- och Trädgårdsföreningen i Örebro län". 1863 inköptes för 13 532 riksdaler 18,5 tunnland mark där Stadsparken ligger idag. Den 28 april 1864 anställdes trädgårdsmästare M.T. Mård och säsongen därefter började man köpa in växter att plantera. Det första växthuset byggdes 1871.

1900-talet

1931 upprättades ett kontrakt mellan trädgårdsföreningen och stadens Planteringsnämnd, vilket reglerade att Planteringsnämnden arrenderade området av trädgårdsföreningen.

I kontrakten bestämdes också att en del av anläggningen skulle bli stadspark och en del stadsträdgård. Stadsfullmäktige beslutade den 14 juni 1933 att stadsparken skulle anläggas enligt ett tävlingsvinnande förslag från trädgårdsföreningen. Kostnaden skulle bli 30 000 kronor.

Kommunen övertog området 1971, och varje år avsätter kommunen pengar till den gamla trädgårdsföreningen, som numera heter Örebro läns Trädgårdsaktiebolag. Pengarna används till skötsel och till nya konstverk.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?