Stadsparken med stadsträdgården

Stadsparkens många olika delar skapar tillsammans den perfekta platsen för att jogga, sola, gå på konsert, strosa, läsa, spela kubb, hämta inspiration till den egna trädgården eller helt enkelt bara vara i. Stadsparken utsågs till Sveriges vackraste park 2004.

Innehåll på sidan

Stadsparkens lekplats

Lekplatsen är en av de större i staden och fungerar som ett utflyktsmål för både förskolor och barnfamiljer. Här är det full fart nästan alla dagar på året. Stadsparkens lekplats byggas om i flera etapper under 2023, men en del av lekplatsen kommer att vara öppen under hela byggtiden.

Plaskdammen byggs om till en vattenlekplats under 2023.

Stadsparkens lekmiljöer.

Stadsparkens scen

På Stadsparkens scen kan du under vår, sommar och höst avnjuta underhållning av olika slag.

Boka Stadsparkens scen

Du kan boka scenen för olika typer av publika evenemang under vår, sommar och höst. Vid bokning ingår även grus- och grönytan framför scenen.

Du söker ledig tid samt skickar in bokningsförfrågan för Stadsparkens scen via kommunens boknings- och bidragssystem. För att kunna göra en bokningsförfrågan behöver du logga in i systemet.

Arrangemang får pågå till kl. 23.

För mer information samt avbokning, mejla parkenheten@orebro.se.

Information om scenen

Scenen är 17 meter bred och 9 meter djup, höjd 6–9 meter. Framför scenen finns 75 bänkar som rymmer cirka 300 personer.

I anslutning till scenen finns 3 loger, 2 toaletter varav 1 är handikappanpassad, 2 duschar, 1 allrum samt pentry.

Det finns 9 krokar i taket över scenen. Maxbelastning per krok: 500 kilo.

El: 1 st 63A handske, 1 st 16A handske, 10 st 10A vägguttag.

Stadsparkens scen framifrån

Stadsparkens scen med ramp till höger.

Stadsparkens scen från baksidan

Stadsparkens scen sett från baksidan. Inlastning för teknik till vänster. Ingång till loger, m.m. till höger.

Allrum med två bord och många stolar.

Allrum vid logerna.

Pentry med spis, diskho, diskställ, lådor, skåp och kylskåp.

Pentry med spis och kaffebryggare till vänster. Kylskåp till höger.

Loger med flera dörrar, stolar och speglar.

Här finns tre loger, två duschar samt två toaletter (varav en är handikappanpassad).

Priserna är exklusive moms och betalning sker mot utsänd faktura.

Kostnad för bokning av Stadsparkens scen samt grönytor

Typ av bokning

Omfattning

Kostnad

Bokning med avspärrning

Heldag

3 000 kr

Bokning utan avspärrning

Heldag

15 000 kr

Kostnad för avbokning och ombokning (med eller utan avspärrning)

Avbokning/ombokning

Kostnad

Avbokning, tidigare än 30 dagar innan bokning

500 kr

Sen/utebliven avbokning, senare än 30 dagar innan bokning

Full hyra

Ombokning, tidigare än 30 dagar innan bokning

100 kr

Ljud- och ljusanläggning

Ingår inte vid hyra av scenen.

Polistillstånd

Är obligatoriskt och söks hos Polisens tillståndsavdelning tel. 114 14. Detta tillstånd lämnas inte utan godkännande av Teknik- och serviceförvaltningen, tel. 019‑21 10 00. Tillstånd måste sökas i god tid innan evenemanget, dock senast 14 dagar innan.

Körtillstånd

För att köra motorfordon på cykel- och gångbanor krävs obligatoriskt tillstånd som söks hos Teknik- och serviceförvaltningen tel. 019-21 10 00. Enligt § 3:48 i trafikförordningen är det förbjudet att stanna eller köra på gräsytor. Arrangören är skyldig att se till att förbudet följs. Avgift för överträdelse är för närvarande 1 000 kr.

Besiktning

Före och efter upplåtelsen skall arrangören boka besiktning av grönytor i enlighet med ansökan. Besiktningen beställs hos Teknik- och serviceförvaltningen, tel. 019‑21 10 00. Ingen annan utrustning än den som finns redovisad i tillståndsansökan är tillåten. Vid eventuella skador i parken ersätts dessa oavkortat av arrangören.

Hållbarhet

Örebro kommun arbetar för en hållbar samhällsutveckling och hållbara evenemang. Som arrangör vill vi att ni undviker användningen av engångsartiklar samt uppmuntrar publik/besökare att välja klimatsmarta färdsätt såsom promenad, cykel eller buss.

Nycklar

Nyckel hämtas enligt överenskommelse, kontakta parkenheten@orebro.se. Nycklar återlämnas senast dagen efter avslutat evenemang. Ej återlämnad nyckel debiteras 500 kr. Borttappad nyckel (cylinderbyte) debiteras full kostnad.

Städning/övrigt

Hyresgästen ansvarar för inventarier i lokalen, tillsyn, öppning, stängning och grovstädning av loger samt scen och återställande av ordinarie möblering. Arrangören skall även plocka skräp i parken. Vid bristfällig städning debiteras 1 000 kr.

Scenen och övriga utrymmen får endast disponeras under den tid som bokats.

Privata tillställningar & fester är förbjudet. Entréavgift får inte tas upp, då Stadsparken är offentlig plats. (gäller ej vid bokning med avspärrning).

Extra el/avspärrningsutrustning/övrig utrustning

Det åligger arrangören själv att bekosta all övrig utrustning än befintlig el (1 st 63A handske, 1 st 16A handske, 10 st 10A vägguttag). Avspärrningsutrustning m.m. ingår ej.

Eventuella STIM- och SAMI-avgifter betalas av arrangören.

Arrangören ska ta med erforderliga säkerhetsutrustning och ansvara för att arrangemanget är förenligt enligt gällande lagar och föreskrifter. Det åligger arrangören att själv ansvara för nödvändiga tillstånd och anmälningar för den bedrivna verksamheten.


Boka övriga ytor

För att boka övriga ytor i Stadsparken, kontakta Parkförvaltningen på Örebro kommun via Servicecenter: 019-21 10 00.

Glasscafé

Nära Stadsparkens scen ligger glasscaféet Ice cream & coffee som har öppet alla dagar hela sommaren.

Stora holmen

Ön Stora holmen ligger i anslutning till Stadsparken. Stora holmen är barnens egen ö. Här finns ett lilleputt-tåg som tar dig på en tur runt ön, en trafiklekplats med trampbilar, djur och mycket annat roligt.

Till Stora holmen kan du ta dig med roddfärjan Wiktoria från Stadsparken. Det går även att ta sig till Stora holmen via broar från Universitetssjukhusets område.

Stadsträdgården

Stadsträdgården med tillhörande växthusanläggning är ett populärt område. I Stadsträdgården finns Stadsträdgårdens restaurang och café, ekologisk butik med livsmedel, kläder och andra produkter. Där finns också växthus, utställningslokal, konferensutrymmen, ekologiska odlingar och visningsanläggningar.

Anläggningen används även som en pedagogisk resurs för skolor och är en mötesplats för strategiskt miljöarbete i hållbar utveckling med seminarium, föreläsningar och informationsmaterial.

I Stadsparken

Funderar du på vilka vår- eller sommarblommor du ska ha i din balkonglåda eller trädgård? Då kan vi rekommendera ett besök i Blomstergården. Här kan du uppleva vårblomningen hos 100-tals olika sorters lökar eller penséer.

På sommaren planteras sommarblommor ur årets program ut i anläggningen. Växterna är tydligt skyltade med namn.

Rosengården invigdes 1997 och här hittar du ett 90-tal olika sorters gammaldags rosor och ett 70-tal moderna sorter, från lågväxande marktäckande- till floribunda- och storblommiga rosor. I pergolan växer ett 10-tal klängrosor men också olika klematis, kaprifol och pipranka.

Anläggningen invigdes 1999 och består av flera trädgårdsrum. Vårrummet utgörs av en gräsyta planterad med olika vårlökar och ett gammalt päronträd. Engelska rabatterna är fyllda med perenner och här finns Erik Grates Staty Romeo och Julia på dockteater.

Ett annat rum innehåller Japaninspirerad trädgård med den lilla dammen och paljettgången med perenner i olika färger som symboliserar konstnärens blandning av olika färger.

Utmed gångvägen finns fyrkantiga urnor planterade med idéer till olika kompositioner av sommarblommor. Anläggningen är omgiven av olika sorters magnolior.

Rhododendronparken anlades 2007. Här finns ett 40-tal rhododendron- och azaleasorter samt perenner som trivs i denna miljö. Av träden kan märkas Nothofagus antarctica, sydbok, och en Metasequoia glyptostroboides, kinesisk sekvoja.

Det finns även flera andra arter av barrträd. Rhododendronparken ligger där Stadsparken går över i Skytteparken, nära Skyttegatan.

Örtagården invigdes 1998 med ett 100-tal olika örter. Kajsa Warg-statyn av konstnären Kajsa Mattas hittar du här, samt en liten fontän i sten. På spaljéerna växer humle. Örter har sedan flera hundra år använts bl. a som kryddor, medicinalväxter, dofter och hudvårdsprodukter.

Anläggningen är utformad av bildkonstnären Helge Lundström. Den består av en damm med ett litet vattenfall, kantiga stenar och olika växter. Helge Lundström har designat ett 70-tal offentliga anläggningar runt om i landet.

Stadsparken i Örebro skapades av auditör M. E. Bäckström. Bland folk började intresset för trädgårdsodling att vakna på 1830-talet, men det var svårt att få tag i träd och buskar.

Bäckström bildade den 29 januari 1862 "Trädplanterings- och Trädgårdsföreningen i Örebro län". 1863 inköptes för 13 532 riksdaler 18,5 tunnland mark där Stadsparken ligger idag. Den 28 april 1864 anställdes trädgårdsmästare M.T. Mård och säsongen därefter började man köpa in växter att plantera. Det första växthuset byggdes 1871.

1900-talet

1931 upprättades ett kontrakt mellan trädgårdsföreningen och stadens Planteringsnämnd, vilket reglerade att Planteringsnämnden arrenderade området av trädgårdsföreningen.

I kontrakten bestämdes också att en del av anläggningen skulle bli stadspark och en del stadsträdgård. Stadsfullmäktige beslutade den 14 juni 1933 att stadsparken skulle anläggas enligt ett tävlingsvinnande förslag från trädgårdsföreningen. Kostnaden skulle bli 30 000 kronor.

Kommunen övertog området 1971, och varje år avsätter kommunen pengar till den gamla trädgårdsföreningen, som numera heter Örebro läns Trädgårdsaktiebolag. Pengarna används till skötsel och till nya konstverk.

Senast uppdaterad:
Publicerad: