Oskarsparken

Oskarsparken kom till 1894, men ytan har varit grön mycket längre än så. På 1700–talet fanns här apotekare Franz Joakim von Akens (1738–1798) trädgård med odlingar av medicinalväxter.

Manillagatan som sommargata

Under perioden 8 juni–1 oktober stängs Manillagatan av för biltrafik genom Oskarsparken. Platsen omvandlas från bilgata till sommargata mellan 15 juni–30 september och blir en kreativ mötesplats med stadsodling och bygglek.

Under sommaren genomför konstnären Ruben Vätte ett konstprojekt i Oskarsparken tillsammans med elever från Nicolaiskolan. Temat är utforskande av ovisshet och vi gräver oss tillbaka i historien och funderar framåt om framtiden.

Stadsodling

Prova att odla, smaka och upptäck en grönare och mer hållbar vardag genom odling och återbruk. Von Akens stadsodling viskar om svunna tider när Franz Joakim von Aken odlade medicinalväxter i Oskarsparken under 1700–talet.

I sommar bjuder vi in till workshops för barn i alla åldrar som vill vara med och odla tillsammans med erfarna odlare från ”Närkesblomman”. Vi planterar sommarblommor och grönsaker i stadsodlingen samt delar växter och binder buketter. Ingen föranmälan. Begränsat antal platser. Kostnadsfritt. (Föräldraansvar under våra workshops.)

Workshop - Kom igång med odling

fredag 12 juni, kl 10–12, barn med vuxen.
fredag 12 juni, kl 13–15, alla.

Workshop - Bind din egen bukett

tisdag 4 augusti kl 15–16, barn med vuxen.
tisdag 11 augusti, kl 15–17, alla.

Bygglek

Bygg, skapa och utforska din kreativitet! I vår pop-up bygglek är barn i alla åldrar välkomna att hamra, spika och bygga av överblivet material med temat återbruk. Pedagoger finns på plats under bygglekens öppettider.

I samarbete med Konstbunkern och Örebro konsthall bjuder vi i sommar in till en workshop för barn i alla åldrar som vill bygga stort och smått. (Föräldraansvar under bygglek och workshop.)

Öppettider Bygglek, v 25-33

Måndag 13–16, onsdag 11–16, torsdag 13–16, lördag 10–14.

Workshop - Käpphäst

Onsdag 24 juni kl 11–15.

Bygg din egna käpphäst. Öppen workshop. Kom när det passar mellan kl. 11–15. Kostnadsfritt. Material finns på plats. I samarbete med Ateljé Återbruk.

Tack för att du håller avstånd. Varmt välkomna!

#manillasommargata

Von Akens kastanj i Oskarsparken

Von Akens kastanj är stadens äldsta träd och ett smycke i parken. Med sina resliga gamla träd har Oskarsparken en stor betydelse som grön lunga i innerstaden. Här finns en nybyggd boulebana och en lekplats.

Senast uppdaterad: 16 juli 2020
Publicerad: 17 september 2016
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?