Drottningparken

Drottningparken i Örebros centrala delar är en nästan 100-årig park som under sin tid har genomgått stora förändringar.

Drottningparken

Parken anlades i barockstil med en centralaxel och symmetriskt formade gångar. I parken fanns en kastanjeallé, rosor, perenner och en fontän. Under åren har parken delats i tre delar. Under 1960-talet drogs södra infaren genom parken, och parken förlorade den del som idag kallas för Södermalmsparken.

Senare drogs även en gång och cykelväg med tillhörande tunnel genom parken. Det som en gång var en stor park upplevs idag som tre mindre parker.

Uppkallad efter Drottning Kristina

Även parkens namn ”Drottningparken” påminner om parkens ambitioner om att vara en stilpark. Drottningen som namnet syftar till är Drottning Kristina, som regerade i Sverige mellan 1644 och 1654.

Hon är en av tre kvinnliga regenter, och dessutom den kvinnliga regent som har regerat under längst tid. Hon har även gett namn till Drottninggatan som i sin sydliga riktning slutar där Drottningparken tar vid.

I dag är Drottningparken en grön oas med stora gräsytor för solning och aktiviteter. Kvar från parkens storhetstid finns en kastanjeallé som är värd ett besök i maj under blomningstiden.

I parken finns dessutom en amfiteater, samt en lekplats som används flitigt av närliggande förskolor: Drottningsparkens lekmiljöer. Här finns även en av Sveriges största skateparker, Örebro skatepark.

Senast uppdaterad:
Publicerad: