Spårparken

Under sommaren 2024 påbörjar kommunen arbetet med Spårparken. Parken ligger på Aspholmen – ett område som ska omvandlas för att bli en mer levande, attraktiv och tillgänglig stadsdel för fler örebroare. Parken är en förutsättning för att området ska kunna innehålla bostäder framöver.

Översikt av Spårparkens placering på Aspholmen.

Översikt av Spårparkens placering på Aspholmen. De lila rutorna visar parkens norra respektive södra delområde, vilka vi beskriver närmre längre ner på sidan. Klicka på kartbilden för att se parkområdet på webbkartan. Klicka nedan för att se mer av innehållet i parkens delområden.

Skiss över norra parkdelen, med bland annat hinderbana, lekmiljö, sittplatser och träpergola utpekade.Förstora bilden

Klicka på bilden för att se den i större storlek.

Skiss över södra parkdelen, med bland annat utegym, mur och sittplatser.Förstora bilden

Klicka på bilden för att se den i större storlek.

Det är de gamla industrispåren som sträcker sig på var sin sida om Skvadronvägen genom hela Aspholmen som ska omvandlas till parkområde. Spårparken är väldigt smal, men även väldigt lång. Den ska omvandlas till en smal park, inte bara ett grönt gångstråk.

Spårparken kommer att utvecklas och växa successivt, i takt med att hela stadsdelen utvecklas. Parken ska upplevas som ett trivsamt och inbjudande grönstråk under hela omvandlingsprocessen.

Skiss över en del av Spårparken med järnvägsräls och promenadväg.

Skiss över del av Spårparken där järnvägsrälsen bevarats.

Innehåll i första etappen, som byggs 2024

De åtgärder som genomförs 2024 blir Spårparkens första avstamp på resan att omvandlas från industriområde till trivsam och användbar park. Arbetet genomförs av Örebro kommun.

Insatserna kommer att vara strategiska och uttrycksfulla för att locka de första besökarna att vilja inta platsen:

  • Gångmöjligheter/trevligt promenadstråk ordnas, så man kan ta sig runt utan att hamna i någon återvändsgränd.
  • 50 träd planteras längs utvalda sträckor, där behovet av grönska är som störst.
  • Huvudfokus riktas mot två delar av parken som blir karaktärsfulla gröna mötesplatser och ”dragare” för det långa parkstråket:
    • Parkens norra entré: en grönskande mötesplats, konst, lek och belysning.
    • Parkens södra del: en grönskande mötesplats, utegym och belysning.

Här kan du läsa om hur trafikanter påverkas av arbetet.

Parkens karaktär

Spårparken ska få sin egen starka identitet med ett övergripande tema kopplat till spårmiljöer. Spårtemat kan till exempel handla om robusta material eller tydliga randstrukturer, likt strukturen för spårvägar, men med en twist. Lite ostyrigt, för att skapa dynamik och inte bli en alltför övertydlig tågreferens. Ett växelspel mellan en strukturerad ordning och naturens vildhet eftersträvas på olika sätt i parken, som speglar hela stadsdelens särdrag och successiva utveckling.

Spårparken kommer att bestå av ett antal delområden, för att skapa orienterbarhet och variation och locka besökare att ta sig till olika delar av parken. Delområdena utformas utifrån den gemensamma grundkaraktären men har sina egna särdrag.

Parken är tänkt att uppfattas som en harmonisk helhet med stark unik prägel, och innehålla upplevelsevärden och funktioner av olika slag. Återbruk av olika slag är något som genomsyrar hela parken.

Återbruk och hållbar miljö

Genom att återbruka eller utveckla befintliga värden skapas en ekologiskt hållbar park med platsanpassad, egen identitet och ekonomiskt fördelaktiga lösningar:

  • Räls återanvänds på olika sätt i parken, exempelvis som kantstöd vid gångvägar.
  • Befintliga träd är särskilt värdefullt att värna, men även unga träd får chansen att växa till sig.
  • Betongmurar och andra befintliga strukturer får ny funktion och återanvänds på olika sätt i parken.
  • Stenmaterial med mera som är rester från andra projekt återanvänds.
  • Biologiska planteringar i sandjord utförs på flera ställen. De är både karaktärsfulla och typiska för tågmiljöer, ger biologisk mångfald och blomning och är även lätta att sköta.

Karaktär vid norra parkdelens entré

Skiss över nordöstra delen av Spårparken med pergola, sittplatser och träd.

Skiss över den nordöstra delen av Spårparken med pergola, sittplatser och träd. Bild: Pontarius.

Vid platsen i norr, närmast Örebros centrala delar, möts parkens två huvudstråk: Det västra planeras få en mer urban och gestaltad karaktär, det östra en mer naturlig och vild prägel.

Vid möten uppstår spänningar och extra myller av liv, liksom vid mötet mellan hav och land, mellan skog och äng. Vid platsen där de två stråken förenas, flätas de två gångvägarna samman till en trivsam mötesplats. Återbrukat stenmaterial av olika slag vävs ihop och ger variation i upplevelsen för den som tar sig fram. Vid västra delen av mötesplatsen skapas en lekmiljö på en högplatå, likt ett skär som möter ett vattendrag.

Vid parkens entré i öster välkomnas besökare till Spårparken av en karaktärsfull robust träpergola som fortsätter som en trygg stomme genom delområdet. Generösa planteringar förstärker strukturen för platsen och ramar in ombonade sittplatser i både sol och skugga.

Konst som inspirerats av platsen och lockar till samspel är placerad i strategiskt läge.

Karaktär vid södra parkdelen

Skiss över den södra delen av Spårparken med utegym.

Skiss över den södra delen av Spårparken.

Delområdet i den södra delen av parken har det starkaste industriella intrycket i hela Spårparken, men det är även en kreativ och trivsam miljö. Platsen kan bjuda på rörelse- och upptäckarglädje, oväntade inslag och upplevelser av olika slag. Här är långt ifrån standardlösningar, men formerna har en samhörighet och strukturer som återkommer.

Rester från den gamla miljön – betongmurar och stålkonstruktioner – involveras och får nya funktioner i parkmiljön. Här möts tung betong, funktionellt stål och grovt trä. Strikta raka komponenter i randmönster kompletteras av lekfulla knicksiga strukturer. Vild, blommande grönska kontrasterar mot ruff, hård betong.

Skiss över södra delen av Spårparken med gul mur med blåa fönster och dörrar.

Skiss över den södra delen av Spårparken.

I nuläget är det stora asfaltsytor i området. Det är torrt och gassigt. Den karaktären förstärks i parken genom att i viss mån anspela på torgmiljöer vid Medelhavet. Träd som förknippas med mer sydliga breddgrader planteras, till exempel Platan och Ginkgo, som tål den tuffa miljön.

Detaljplan

Läs detaljplanen för området.

Mer om Aspholmens utveckling

Läs mer om Aspholmens utveckling på orebro.se/aspholmen.

Senast uppdaterad:
Publicerad: