Rättsmedicinsk läkarundersökning

När en polisanmälan är gjord och det finns misstanke om misshandel eller sexuella övergrepp mot barn kan åklagare besluta om en rättsmedicinsk undersökning.

Läkarundersökningens främsta syfte är att påvisa eventuella skador som dokumenteras i ett rättsintyg. Intyget kan sedan användas i den fortsatta rättsprocessen.

En begäran av rättsmedicinsk undersökning görs skriftligen av polisens barnutredare på begäran av åklagare och överförs på lämpligt sätt till undersökande läkare innan undersökningen ska ske. Ibland kan det vara en fördel att läkaren får möjlighet att sitta med i medhörning när barnet förhörs, som ett underlag inför undersökningen.

Vid misstanke om misshandel utförs undersökningen av en läkare som är specialiserad inom barnmedicin eller av en rättsläkare, om möjligt sker undersökningen av båda tillsammans. Undersökningar som görs under kontorstid sker i första hand på barnahus, i ett särskilt inrett undersökningsrum. Vid misstanke om sexualbrott sker undersökningen på barnmottagningen på USÖ eller Karlskoga lasarett. Flickor som nått puberteten undersöks på Kvinnoklinik.

Spårsäkring

För att säkerställa eventuella biologiska spår för teknisk bevisning vid misstanke om sexuella övergrepp kan den brottsutsattes kläder tas omhand och skickas för undersökning vid senare tillfälle. Kläderna sparas i en påse av papper (ej plast) för att teknisk bevisning ska bevaras på bäst sätt.

Forskning talar för att biologiska spår så som blod, saliv och sperma kan finnas kvar på kroppen och i kroppsöppningar upp till 72 timmar men ju snarare en spårsäkring kan genomföras desto bättre. Det är dock sällan så bråttom att läkarundersökning med spårsäkring inte kan vänta till dagtid när sjukvården är fullbemannad och ett gott omhändertagande därmed lättare kan säkerställas.

Konsultation runt läkarundersökning/spårsäkring

Om du som handläggare har funderingar runt om en rättsmedicinsk undersökning kan vara aktuell för ett barn kontaktas med fördel barnahus samordnare. Utanför kontorstid finns alltid en jourhavande förundersökningsledare i tjänst hos polisen som kan vid behov kan konsulteras (nås via 11414).

BBIC-läkarundersökning

Notera att en så kallad Rättsmedicinsk undersökning på begäran av åklagare inte är detsamma som eller kan ersätta den så kallade BBIC-läkarundersökning som görs på begäran av socialtjänsten när ett barn omhändertas och placeras utanför hemmet. Särskilda rutiner finns upprättade mellan kommunerna och regionen gällande dessa läkarundersökningar. Barnahus kan inte vara behjälpliga runt de sk BBIC-läkarundersökningarna.

Senast uppdaterad:

Publicerad: