Anhörigstöd
För dig som vårdar eller stödjer en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning. Ibland behöver du få stöd för egen del. Både kommunen, andra organisationer och föreningar kan stötta dig.
Anhörigcentrum
På Anhörigcentrum sätter vi fokus på dig som anhörig och dina behov. Du kan få prata enskilt med en anhörigkonsulent om din situation, träffa andra anhöriga med liknande erfarenheter, få råd och vägledning, ta del av friskvård eller komma hit och koppla av en stund i vårt måbra-rum.
Det kostar ingenting att prata med eller besöka oss, du kan komma anonymt och vi har tystnadsplikt.
Det anhörigstöd som Anhörigcentrum erbjuder gäller för dig som är över 18 år och bor i eller vars närstående bor i Örebro kommun.
Se filmen om Anhörigcentrum!
Vilket stöd kan jag få av Anhörigcentrum?
Råd och vägledning
Vi lotsar dig inom kommunen och Region Örebro Län samt inom föreningar och andra organisationer.
Enskilda stödsamtal
Det kan vara skönt att prata av sig med en medmänniska som lyssnar. Ingen kostnad.
Anhöriggrupp
Att träffa andra anhöriga i liknande situation är stärkande och uppskattas av många.
Det känns tryggt att prata med andra som förstår. I en anhöriggrupp träffar du andra anhöriga som lever i liknande situationer. Det är ett tillfälle att i ett tryggt sammanhang få utbyta erfarenheter, dela både glädje och sorg varvat med att få information kring vilket stöd som kan göra det lättare för dig att orka med vardagen.
Anhöriggrupper startas kontinuerligt efter behov och med olika inriktningar. För att få mer information om vilka grupper som är på gång, ställa frågor eller skriva upp dig på utskickslistan gällande grupper hör av dig till oss via 019-21 32 30 eller anhorigcentrum@orebro.se.
Praktiskt
- Oftast träffas grupperna 2 timmar varannan vecka vid 6 eller 9 tillfällen och leds av ideella cirkelledare eller anhörigkonsulenter.
- Gruppernas innehåll anpassas efter behov och önskemål.
- Det är förenat med en mindre avgift att gå i anhöriggrupp och då ingår fika och studiematerial. Kontakta Anhörigcentrum för information om kostnaden.
- Om du är i behov av tolk för att kunna delta anmäler du det till Anhörigcentrum.
- Anhöriggrupper erbjuds i samverkan med Röda Korset och Studieförbundet Vuxenskolan samt med andra föreningar och organisationer vid behov och efterfrågan.
Vem kan delta i en anhöriggrupp?
Du som är över 18 år och vårdar eller stöttar någon närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning.
Ord från en deltagare
”Extra bra var känslan av gemenskap och att jag kunde bära med mig den känslan även när jag var i mitt vardagsliv mellan träffarna. När det var jobbigt i min egen situation så var det skönt att tänka att gruppen finns där. Om en fråga dök upp så visste jag att jag kan ta med mig den till nästa träff, kanske de andra har ett svar. En jobbig dag kan bli lättare när jag tänker på anhöriggruppen.”
Avlösning
Om du vårdar en äldre kan vi erbjuda två olika former av avlösning.
Avlösning via Anhörigcentrum erbjuds dig som vårdar eller tar hand om en äldre person som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan lämnas ensam. Det finns möjlighet till avlösning i några timmar eller flera dygn via våra gästrumsplatser. Vid kontinuerligt behov av avlösning kan vi hjälpa till med kontakt med biståndshandläggare.
Avlösning via frivilliga
Anhörigcentrum har kontakt med frivilliga anhörigstödjare som vid överenskommelse kan vara tillsammans med din närstående om du behöver uträtta ett ärende, gå i anhöriggrupp eller få en stund för dig själv några timmar. De frivilliga är inte utbildad omsorgspersonal så har din närstående större behov av omvårdnad får man istället vända sig till biståndshandläggare.
Avlösningen sker antingen i hemmet eller på Anhörigcentrum, efter överenskommelse med den frivillige anhörigstödjaren. Du kan nyttja servicen vid tillfälliga behov eller som återkommande avlösning då du deltar i aktiviteter på Anhörigcentrum. Tjänsten är kostnadsfri och bokas i kontakt med personal på Anhörigcentrum.
Avlösning via gästrum
Vi har två gästrum på vård- och omsorgsboendet Skebäcksgården i Wadköping. Om du som anhörig har behov av att få avlösning och hjälp med din närstående för att till exempel få vila eller resa bort några dagar kan du kontakta oss för att göra en förfrågan om bokning av gästrum. Kostnaden för ett gästrum regleras enligt kommunens avgifter för måltider och omvårdnad.
I samband med bokningsförfrågan sker en genomgång av din närståendes behov, oftast genom ett hembesök. Detta för att samla in information om sådant som är viktigt för personalen att känna till så att vistelsen blir så bra som möjligt. Samtycke från den närstående inhämtas alltid. Platserna går inte att boka akut utan behöver bokas med viss framförhållning.

Skebäcksgårdens entré.

Skebäcksgårdens gästrum.

Skebäcksgårdens gästrum.
Nedan kan du se en film om Skebäcksgårdens gästrum.
Kunskap
Delta i föreläsningar eller låna böcker i vårt infotek. Se mer nedan under "Aktiviteter våren 2022".
Friskvård
Prova på olika friskvårdsaktiviteter för att fylla på din energi. Se mer nedan under "Aktiviteter våren 2022".
Låna vårt "må bra-rum"
Boka en avkopplande stund i vårt "må bra-rum". Här finns värmesäng, bastu och massagefåtölj. Ingen kostnad.

Ljushylla med böcker

Massagefåtölj

Tekopp och ljus

Två fåtöljer

Värmesäng
Aktiviteter våren 2022
Vår förhoppning är att programmet erbjuder både sådant som kan få vara ett gott stöd och sådant som ger återhämtning och energi!
En viss osäkerhet finns kring vårens program utifrån covid-19. Vi vet att nationella riktlinjer kan komma att ändras snabbt och med det förutsättningarna för hur vi kan samlas. Vid eventuella ändringar tar vi kontakt med de berörda. Det kan också tillkomma punkter i programmet senare under våren.
Om du är anhörig och bor i Örebro kommun och vill få utskick om aktiviteter vi erbjuder, hör av dig till oss så att vi kan skriva upp dig på vår utskickslista. På så sätt säkerställer du att du inte missar något!
Så här anmäler du dig till aktiviteter
Viktig information gällande alla våra aktiviteter
Anmälan krävs till samtliga programpunkter
Begränsat antal platser. Vid få anmälningar kan aktiviteter komma att ställas in. Utomhusaktiviteter genomförs i alla väder.
Håll dig uppdaterad!
Då aktiviteter kan komma att ställas in med kort varsel är det viktigt att kolla av angiven mejladress, läsa sms och lyssna av telefonsvar innan du åker till aktiviteten för att få veta om det blivit någon ändring.
Håll avstånd!
Alla har ansvar för att hålla avstånd till varandra, även när vi möts utomhus. Lokal anpassas efter antalet deltagare.
Vi kan aldrig garantera att det inte finns någon risk för smittspridning men tillsammans kan vi ta ansvar för att minimera risken och mötas på ett säkert sätt!
Anmälan och information
För samtliga aktiviteter gäller att man anmäler sig via Anhörigcentrum på 019‑21 32 30 (öppet måndag–torsdag 9–12) eller anhorigcentrum@orebro.se.
Har du frågor kring någon av aktiviteterna, kontakta oss så berättar vi mer!
Guidad meditation 4 april
En stunds stillhet och möte med dig själv genom guidad meditation där du också får lära dig enkla tekniker för att bättre hantera stress i vardagen.
- Ledare Annika Månstig.
- Kostnad 50 kr/gång (swish/kontant).
- Plats: Medveten andning, Norrgatan 27c.
- Datum och tid: 4 april: kl. 17–18.
Pausmassage 28 mars, 11 april och 9 maj
Du får 20–25 minuters avkoppling och ges möjlighet att återhämta kraft och energi.
- Massör: Annika Månstig.
- Kostnad: 1 bokning per person, kostnad 50 kronor (swish/kontant).
- Plats: Medveten andning, Norrgatan 27c.
- Datum och tid:
- 14 mars: kl. 14–17.
- 28 mars: kl. 14–17.
- 11 april: kl. 9.30-12.30
- 9 maj: kl. 14–17.
Hälsopromenader 22 och 29 april, 6, 13 och 20 maj
Hälsopromenader med Lotta Isaksson leg. kurator, Steg 1 psykoterapeut, mindfulnessinstruktör. Vid fem tillfällen promenerar vi tillsammans och övar oss i medveten närvaro. Med hjälp av våra sinnen och kroppen uppmärksammar vi naturen och oss själva. Kläder efter väder.
- Kostnad: 250 kr (faktureras). Anmälan är bindande.
- Plats: Stora Holmen.
- Datum och tid:
- 22 april: kl. 11–12.
- 29 april: kl. 11–12.
- 6 maj: kl. 11–12.
- 13 maj: kl. 11–12.
- 20 maj: kl. 11–12.
MåBra-dag vid Solliden 17 maj
Diverse MåBra aktiviteter som skogsbad, yoga, boccia, god mat m.m.
- Plats: Sollidens kursgård
- Datum och tid: 17 maj kl. 9-15:30 (anmälan krävs senast 2 maj).
Föreläsning för dig med en partner som har en demenssjukdom
Min resa från hustru till anhörig 22 april
Ulla Assarsson är anhörig till en man som drabbades av Alzheimers sjukdom vid 62 års ålder. I sin föreläsning så går hon igenom och berättar vad som händer i relationen och hur det påverkar samlivet när ens roll som hustru övergår i rollen som anhörig i takt med att sjukdomen mer och mer tar över och påverkar intimiteten i en relation.
Denna föreläsning vänder sig enbart till dig som har en partner med en demenssjukdom. Efter föreläsningen inbjuder vi till en samtalsstund med fika.
- Plats: Immanuelskyrkan Ekersgatan 15.
- Datum och tid: 22 april 10–12 (anmälan krävs).
Cafe minnesvärt 28 april
Nora demensteam berättar om sin nystartade verksamhet. Sång och musik Nisse Palmroth. Både anhöriga och närstående är välkomna
Denna aktivitet genomförs av Föreningen Alzheimer Örebro län, Bilda samt Anhörigcentrum.
- Plats: Brolyckans matsal, Tulegatan 8–12
- Datum och tid: 28 april kl.17–19. Anmälan krävs senast den 21 april.
Vårutflykt till Ässkogstorp 5 maj
Följ med naturvårdsorganisationen Hopajola på utflykt till Markaskogen strax söder om Örebro! Vid Örebro kommuns fina raststuga i Ässkogstorp njuter vi av naturen, fikar/grillar vid eldplatsen och umgås under trevliga former.
Den som vill kan följa med på en guidad kort promenad för att höra mer om platsens historia och hur den används idag. Förhoppningsvis får vi uppleva lite fåglar, växter och djur som trivs på platsen. Stigen runt funkar bra att ta sig fram på även för personer med rullstol eller permobil.
Läs mer om Hopajolas verksamhet på www.hopajola.se.
Vid frågor kontakta Ankie Rauséus på Hopajola, natur@hopajola.se, 072-546 01 05.
Utflykten genomförs i samverkan med Röda Korset.
- Tid: 5 maj kl. 13.30–16.30.
Medtag gärna något att sitta på samt något enkelt att grilla som korv. Vi bjuder på kaffe.
Tuschmålning 5 april och 3 maj
Prova på att måla med tusch, mandala och akvarell. Ingen förkunskap krävs.
- Kostnad 50 kronor inklusive fika (swish/kontant).
- Datum och tid:
- 5 april: kl. 17.30–19.30.
- 3 maj: kl. 17.30–19.30.
Caféträffar 20 april och 18 maj
Tid: kl. 14 (längst till kl. 16). Fika finns att köpa för 25 kronor (swish/kontant).
Träffarna sker i samverkan mellan Alzheimer Örebro, Röda Korset, patientbiblioteket USÖ och Studieförbundet Vuxenskolan.
- 20 april: Bokcafé, Patientbiblioteket ger boktips.
- 18 maj: Besök av besökshunden Agnes.
Chokladprovning 23 och 24 maj.
Röda korset bjuder anhöriga på chokladprovning under ledning av Maria Mattsdotter från Örebro kaffe & pralin.
- Plats: Anhörigcentrum
- Datum och tid: Välj mellan 23 maj kl.14–15.30 eller tisdag den 24 maj kl. 17–18.30 (anmälan krävs senast 18 maj).
Båtutflykt 3 juni
Rotary bjuder anhöriga på båtutflykt med M/S Lagerbjelke och lunch.
- Plats: Hamnplan.
- Tid: 3 juni samling kl. 10.45. Båten avgår 11 och resan pågår till cirka 14 (anmälan krävs senast 5 maj och platserna lottas ut).
Programmet i pdf-format
Program våren 2022 Pdf, 2.1 MB. (Pdf, 2.1 MB)
Vilket mer stöd finns för just mig?
Under respektive rubrik hittar du riktat stöd till dig som anhörig utifrån vilken situation din närstående eller du befinner dig i.
Du kan självklart även kontakta oss på Anhörigcentrum så kan vi tillsammans hitta ett stöd som passar dig.
På följande sidor finns det mycket bra material i form av artiklar, inspelade föreläsningar/utbildningar & tips för anhöriga med olika former av anhörigskap;
- Anhörigas riksförbund
De driver även Anhöriglinjen, en stödlinje för anhöriga som bemannas av volontärer med stor erfarenhet. - NKA (Nationellt kompetenscentrum anhöriga)
Jag är anhörig till någon med ...
Information och stöd
- Navigationskurs demens (digitalt) – innehåller föreläsningar och konkreta tips och råd för dig som anhörig till någon med demenssjukdom.
- Ängens minnesmottagning i Örebro är en öppen mottagning. Hit kan du vända dig för en första kontakt om du är orolig för ditt eget eller någon annans minnesproblem.
- ”Om jag bara visste – för dig vars närstående nyligen drabbats av en demenssjukdom”.
En informationsföreläsning (40 minuter) där representanter från Anhörigcentrum, Ängens minnesmottagning, dagverksamhet med demensinriktning och Alzheimer Örebro län berättar om vad anhöriga och de som har drabbats av en demenssjukdom kan få för stöd i Örebro kommun. - Checklista för anhöriga till personer med demenssjukdom/kognitiv svikt
Listan är framtagen av Geriatriska Kliniken Universitetssjukhuset Örebro, Alzheimer Örebro Län, Anhörigcentrum Örebro och Ängens minnesmottagning Örebro. Klicka här för checklista Pdf, 142.2 kB. (Pdf, 142.2 kB). - Svenskt demenscentrums anhörigsidor stöttar dig som är anhörig till någon med demens. Svenskt demenscentrum arbetar som en sambandscentral och en kunskapsbank inom demensområdet. Här finns även en handbok och en webbutbildning för anhöriga. På Demenscentrums Youtube-kanal finns flera föreläsningar och filmer att ta del av.
- DemensSam är en webbplats framtagen av en samverkansgrupp inom Örebro region. Den är till för personer med demenssjukdom, anhöriga och de som arbetar med demensvård/-omsorg.
- Unganhörig.se och Fight Dementia ger stöd till dig som är ung och anhörig till någon med demenssjukdom.
- Svenskt nätverk för unga anhöriga (SNUA), har bra material samt tips om exempelvis facebookgrupper för unga anhöriga.
- Demensakademin – små korta filmer med både tips & information om hur ex. språket, rumsuppfattningen & sinnesintrycken kan påverkas vid demens.
- Unga anhöriga berättar – För dig som har en förälder med demenssjukdom
Faktabok som går att ladda hem som pdf-fil.
Föreningar och organisationer
- Alzheimerföreningens anhörigsida ger råd och stöd för dig som är anhörig till någon med Alzheimer eller annan demenssjukdom.
- Demensförbundets anhörigsidor ger information till dig som är anhörig till någon med demens. Demensförbundet är politiskt och religiöst obundet och arbetar för att förbättra förhållandena för demenssjuka och deras anhöriga. På Demensförbundets Youtube-kanal finns flera föreläsningar tillgängliga.
- Alzheimerlife – blogg och podd med många intressanta ämnen.
Boktips
Alla böcker finns på biblioteket eller i bokhandeln. Du kan också låna böcker hos oss på Anhörigcentrum, hör av dig så hjälper vi dig att ta fram en bok som motsvarar dina önskningar.
- "Hur ska vi bemöta demenssjuka?" av Ola Polmé.
Att vårda demenssjuka fordrar både kraft och uthållighet och sliter på tålamodet. Det gäller att sätta sig in i den demenssjukas situation och handla övertänkt. Med ett antal exempel som de flesta kan känna igen sig i, visar författaren hur man med ett professionellt förhållningssätt kan klara av de mest knepiga situationer. - "Du är inte ensam" av Jenny Eriksson.
Boken riktar sig till barn och ungdomar med en demenssjuk förälder men vänder sig även till skol- och sjukvårdspersonal. Detta är den första anhörigboken som skrivits ur barnets perspektiv. - "Det är så konstigt nu för tiden" av Karin Flygare.
En bok om Helena som sakta men säkert förvandlas till förälder till sin egen mamma, en mamma hon älskar men inte riktigt orkar med att vårda. Karin Flygares berättelse är skriven med värme och medkänsla. Den är rörande och sorglig, men också fylld av mänsklig varm humor. - "Hur ska jag orka?" av Lars Björklund.
Boken är skriven för alla anhörigvårdare men också för dem som möter familjer och ensamma människor i vård och omsorg. Vad gör man när ansvar för, beroende av och kärlek till en annan människa blir en alldeles för tung börda? - Ulla Assarsson, ett långsamt farväl
Ulla delar med sig av sina dagboksanteckningar & vi får följa hennes liv som anhörig till sin make som vid 62-års ålder får diagnosen Alzheimers sjukdom. Finns att låna via biblioteket, köpa som e-bok/ljudbok eller att köpa som fysisk bok via demensförbundet.
Poddtips
- Demensdialogen Angvik & Björk
Podden som vill lyfta fram det som kan förbättra för personer med demenssjukdom, oavsett om du är anhörig, omsorgspersonal eller själv har en demenssjukdom - Alzheimerpodden – en podd för unga anhöriga
- Hjälp jag har Alzheimer
I den här poddserien träffar läkaren Henrik Frenkel forskare, kända personer som fått sjukdomen, anhöriga och många andra. - Demenspodden
Svenskt Demenscentrums poddradio där man lyfter frågor om demens, sprider kunskap och information i syfte att verka för ett demensvänligt samhälle. - Inte utan min mamma
Vad händer när ens älskade föräldrar åldras och behöver en hjälpande hand? I den här podcasten bjuder journalisten Annika Jankell in till samtal om den osynliga anhörighetsomsorgen.
Information och stöd
- Örebro kommun erbjuder stöd till personer med funktionsnedsättning. Du kan även ringa Servicecenter, 019-21 10 00.
- Region Örebro Län erbjuder hjälp och stöd till dig som anhörig och din närstående.
- 1177 Vårdguiden ger mycket fakta om funktionsnedsättningar och olika diagnoser.
- Heja olika, – om barn och unga i behov av särskilt stöd, finns intressant läsning för dig som är anhörig.
- Syskonkompetens är en webbplats med information om att vara syskon till någon med funktionsnedsättning.
- NkA har samlat information till dig som är förälder till ett barn med flerfunktionsnedsättning.
- Det finns olika former av ekonomiskt stöd att söka från Försäkringskassan om du är förälder till ett barn med funktionsnedsättning.
- NKA:s webbprogram ”Vuxensyskon i fokus” riktar sig den som behöver förhålla sig till att ens syskon har behov av extra stöd till följd av psykisk ohälsa, sjukdom eller funktionsnedsättning. I programmet möter du vuxensyskon i olika livssituationer och får chans att reflektera över teman som ansvar, känslor, skuld, relationer och integritet. Frågor som berör oss alla, men som ofta är extra svåra för vuxensyskon.
- Superföräldrar | SVT Play
Programledaren Samantha Coard pratar om NPF-livet med föräldrar som, precis som hon själv, har barn med adhd eller autism. Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri och författare, svarar på frågor och kommer med råd kring hur föräldrarna kan hantera situationerna som uppstår. En serie från UR.
Föreningar och organisationer
- Inom FUB finns medlemsrådgivare som stöttar dig som anhörig till närstående med utvecklingsstörning.
- Riksförbundet Attention har information till dig som är anhörig till någon med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Attention har tre filmer om föräldraskapet och att ha barn med Asperger/ADHD.
- Autism- och Aspergerförbundet erbjuder bl.a. den kostnadsfria webbutbildningen e-autism.
Boktips
- "Jag önskar att hon dör före mig: ett annorlunda föräldraskap" av Kajsa Råhlander.
En del föräldrar som har barn med funktionsnedsättning är oroliga för hur barnen har det idag, men också för hur det ska gå för dem i framtiden när de inte längre orkar eller kan stötta och hjälpa dem. En del oroar sig till och med så mycket att de inte vill att barnen ska överleva dem själva. Den här boken vänder sig till alla som nu eller i framtiden kommer att möta dessa föräldrar, så som omsorgspersonal, chefer, handläggare, politiker och medmänniskor. - "Utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar och psykisk sårbarhet – om annorlunda barn" av Bo Hejlskov.
Boken handlar om utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar hos barn och ungdomar, till exempel Aspergers syndrom, adhd, Tourettes syndrom och autism. Innehållet behandlar sociala aspekter, svårigheter, orsaker, ärftlighet, samhällets behov av diagnoser, mediciner, omgivningens ansvar och vad personal kan göra för att ge dessa barn och ungdomar bra liv. - "Sinnesintryck och omvärldsuppfattning vid autism och Aspergers syndrom" av Olga Bogdashina.
Sinnesintryck och omvärldsuppfattning vid autism och Aspergers syndrom gör det möjligt för lärare och andra professionella, föräldrar och personer som själva har autism eller Aspergers syndrom att fullt ut förstå sensoriska olikheter vid autism. - "Armlös, benlös men inte hopplös" av Mikael Andersson.
Mikael Andersson var dömd till ett liv på institution när han 1964 föddes armlös och benlös. Följ hans väg från barndomens kamp mot rådande fördomar till idag då han är en aktiv föreläsare och dessutom trebarnsfar och egen företagare.
Poddtips
- Funkismorsorna
En avslappnad podd om vardagen för tre vanliga morsor, med ett gäng lite annorlunda och fantastiska barn! - Funka olika
En podd om funktionsnedsättningar och habilitering, från Habilitering & Hälsa, i Stockholms läns landsting. - Fatta familjen – Utbildningsradion
Föräldrarådgivning när det fungerar som sämst med dem du älskar mest. Experter svarar på lyssnarnas frågor om föräldraskapets allra svåraste utmaningar. – Utbildningsradion. - NPF-podden
För alla som är intresserade av frågor som rör barn med neuropsykiatriska diagnoser. Psykologen Bo Hejlskov Elvén och logopeden Ulrika Aspeflo svarar på frågor och ger handledning om hur man kan hjälpa barn med särskilda behov - Podden Lika värde – Specialpedagogiska myndigheten
I podden förklarar, fördjupar och diskuterar vi specialpedagogik och ger goda råd till dig som arbetar i eller har barn som går i förskolan och skolan. - Familjebalanspodden
I Familjebalans-podden kommer samtalen att handla om hur det kan vara att ha olika diagnoser som ADHD, OCD, Tourette, Aspergers m.fl. samt om vad som kan vara bra att veta för dig. - Funka med ADHD
Podden för dig som vill ha konkreta metoder och tips på hur du kan klara vardagen bättre när du har barn med ADHD.
Information och stöd
- Örebro kommun har ansvar för vardagsstödet till din närstående med psykisk funktionsnedsättning. Det kan vara genom stöd från socialpsykiatrin, genom att din närstående har en god man eller förvaltare eller ett personligt ombud som kan ge stöd och hjälp. Du kan också ringa Servicecenter för mer information, 019-21 10 00.
Läs mer om vad det innebär att vara god man eller förvaltare i publikationen "Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare" som Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare har tagit fram. - Region Örebro Län har stöd för både dig som är anhörig och för din närstående.
- På 1177 Vårdguiden finns mycket fakta om psykisk ohälsa.
- Olika telefonrådgivningar finns för dig som har en närstående med psykisk ohälsa.
- Psykologiguiden är en webbplats som sprider kunskap om psykologi till allmänheten.
- På Bris webbplats finns råd och information för föräldrar som känner oro för sitt barn eller sin tonåring.
- NKA:s webbprogram ”Vuxensyskon i fokus” riktar sig den som behöver förhålla sig till att ens syskon har behov av extra stöd till följd av psykisk ohälsa, sjukdom eller funktionsnedsättning. I programmet möter du vuxensyskon i olika livssituationer och får chans att reflektera över teman som ansvar, känslor, skuld, relationer och integritet. Frågor som berör oss alla, men som ofta är extra svåra för vuxensyskon.
Föreningar och organisationer
- På 1177 Vårdguiden finns länkar till flertalet föreningar och organisationer inom psykisk ohälsa
- Mind, för psykisk hälsa
- RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa
- Föreningen för psykiatriskt samarbete (FPS) i Örebro län stödjer anhöriga till personer med psykiskt ohälsa och engagerar sig för de funktionsnedsattas intressen. Föreningen har en anställd anhörigkonsulent som arbetar för psykisk hälsa.
- NSPH – Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa
- Riksförbundet Balans, för alla med erfarenhet av depression eller bipolär sjukdom, egen och som närstående. Balans Örebro län på Facebook.
Boktips
- ”Psykiska funktionshinder” av Lennart Lundin och Ove S. Ohlsson
Boken ger övergripande kunskap om hur olika psykiska funktionsnedsättningar yttrar sig och hur man ska bemöta och stödja individen. - ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” av Ann Heberlein
Det är en modig bok som Ann Heberlein har skrivit och är egentligen mer än en bok. Den är ett stycke delat liv och delat lidande, en filosofisk och poetisk djupdykning i de våldsamma humörsvängningar som kännetecknar en människa som lider av bipolär, manodepressiv sjukdom. - ”För att överleva, om självskadebeteende” av Sofia Åkerman
Boken är skriven ur ett personligt perspektiv där patienterfarenheter, teori och praktiska råd varvas. Boken riktar sig till både drabbade, anhöriga och andra intresserade.
Poddtips
- Kafferast i kunskapsfabriken – NSPH
I podden Kafferast i kunskapsfabriken möter du personer som har egen erfarenhet eller anhörigerfarenhet av psykisk ohälsa, personer som använder sin erfarenhet till att förändra vården, omsorgen eller samhället samt beslutsfattare, forskare och experter inom områden som brukarinflytande, återhämtning, antistigma, diskriminering och personcentrerad vård och omsorg.
Information och stöd
- Behandlingsgruppen vuxna i Örebro kommun ger dig som anhörig stöd i form av bland annat samtal med kurator.
- Sputnik i Örebro kommun ger dig som anhörig stöd i form av grupper och enskilda samtal med kurator.
- Missbrukare.se är en webbplats om missbruk, behandling och stöd för anhöriga. På deras anhörigsida finns mycket information och tips riktat direkt till dig som anhörig.
- På 1177 finns fakta om beroende och missbruk.
- Stödlinjen ger stöd och råd till dig som är anhörig till någon som spelar för mycket.
- På dataspelsakuten finns information till dig som är förälder till ett barn som du upplever spelar för mycket dataspel.
Föreningar och organisationer
- Anhöriga hjälper Anhöriga (AHA) i Örebro är en ideell, religiöst och partipolitiskt obunden organisation, vars huvudsakliga verksamhet i första hand riktar sig till alla som står nära en anhörig som missbrukar alkohol, droger, narkotika eller är spelberoende.
- Al-Anon familjegrupper är en gemenskap av anhöriga och vänner till alkoholister, som delar sina erfarenheter, sin styrka och sitt hopp med varandra för att lösa sina gemensamma problem.
- Hur kan du stötta ditt barn om det finns missbruk i familjen? Bris har en sida som guidar dig som förälder.
Boktips
Alla böcker finns på biblioteket eller i bokhandeln. Du kan också låna böcker hos oss på Anhörigcentrum, hör av dig så hjälper vi dig att ta fram en bok som motsvarar dina önskningar.
- "Släpp kontrollen - Vinn friheten" av Carina Bång.
För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser. - "Bli fri från ditt medberoende" av Melody Beatti.
- "Jaget och Missbrukaren" av Craig Nakken.
Beskriver hur ett missbruk fungerar, vad som händer med personen och de runt omkring. - ”Du är viktig” av Carina Bång
Den här boken har ett särskilt fokus på föräldrar till ungdomar med alkohol- och drogproblematik, men kan vara hjälpsamt för alla som lever nära.
Poddtips
- Medberoendepodden - en podcast om medberoende.
I varje avsnitt samtalar Ida Högström med en psykolog, forskare, behandlare, föreläsare, författare, offentlig person eller en person som delar sin egen livshistoria. Vi berör ämnen som; medberoendets olika skepnader, olika typer av beroende, psykisk ohälsa, dysfunktionella eller destruktiva relationer mm. Viktigast av allt - vi talar om vikten av att ta hjälp och vilken typ av hjälp som finna att få.
Information och stöd
- På 1177 Vårdguiden finns råd och stöd för både drabbad och anhörig, t.ex. kan du läsa om olika sjukdomar, hur du kommer i kontakt med vården och vilket ekonomiskt stöd som finns.
- Näracancer.se är till för dig som är ung och står nära någon som har cancer. Här möter du andra unga i liknande situation och kan få svar på dina frågor av sjukvårdspersonal.
- Inom Region Örebro län finns en hjärnskadekoordinator som kan hjälpa den som drabbats av hjärnskada och ge stöd till dig som är anhörig.
Föreningar och organisationer
- Neuroförbundet företräder ett stort antal diagnoser och stödjer och följer spetsforskningen inom neurologi. De har information om flertalet långvariga sjukdomar. Neuroförbundet finns även lokalt i Örebro län.
- Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft är en intresseorganisation för människor med förvärvad hjärnskada och deras närstående. Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Örebro län ordnar aktiviteter och har information för dig som är anhörig.
- På STROKE-Riksförbundets anhörigsida får du som anhörig råd, stöd och kunskap kring stroke. Förbundet är en ideell, partipolitisk obunden intresseorganisation för de som har fått stroke, anhöriga och andra intresserade. Örebro läns strokeförening ordnar aktiviteter för anhöriga.
- På Parkinsonförbundets anhörigsidor får du information riktad till dig som anhörig. På Parkinson Örebro län ska du snabbt och enkelt få svar på dina frågor och hitta den information du söker om Parkinson.
- Cancerkompisar är en ideell, ickereligiös och partipolitiskt obunden organisation som driver Cancerkompisar.se – en gratis förmedlings-tjänst som är öppen för anhöriga från 13 år och uppåt. Här får du kontakt med andra i samma situation.
Boktips
- ”Att stå bredvid cancer” av Ola Ringdahl
En bok till dig som står bredvid någon nära som blivit sjuk i cancer. En bok som både ger tröst och perspektiv, och som är konkret och användbar. Att stå bredvid cancer handlar om att vara drabbad av sjukdom trots att man själv inte är sjuk; om att vilja vara stark för en människa man älskar, samtidigt som man ska hantera sin egen oro, stress och sorg. - ”Hjärna Parkinson” av Staffan Råberg
Kända och mindre kända symptom och deras konsekvenser för Parkinsonsjuka och deras omgivning. - ”Att leva med långtidssjuka barn: det blir bra ändå” av Maria Nystedt
Ur innehållet: läkarens perspektiv på kronisk sjukdom, vad som händer med familjen, det sjuka barnet, ovisshet, syskon, sorgebearbetning, acceptans och glädje.
Poddtips
- Parkinsonpodden
Här pratar man om det mesta som rör Parkinsons sjukdom. Du kommer att få höra olika patientberättelser, hur det är att leva med Parkinson, om Parkinsonförbundets verksamhet och om aktuell forskning. - Hjärna tillsammans
En podcast om förvärvad hjärnskada. I varje avsnitt bjuds en gäst för ett samtal. Gästen är någon med egen erfarenhet, är närstående, arbetar med, eller har annan erfarenhet av ämnet. - Strokepodden
Här vill föreningen förmedla upplevelser av hur det är att leva med konsekvenserna efter stroke eller att vara anhörig till någon som har haft stroke. - En podd om cancer
En podcast som riktar sig till dig som lever med cancer, som drabbad eller anhörig.
Information och stöd
- På sidan Stöd i hemmet här på orebro.se finns information om vilket stöd man kan ansöka om när man bor hemma. Du kan också ringa Servicecenter, 019-21 10 00, och be att få prata med en seniorlots.
- På 1177 Vårdguiden - för dig som vårdare eller stödjer en närstående och 1177 Vårdguiden - att vara närstående i vården finns riktad information med tips och råd till dig som är närstående till någon äldre.
- Att som anhörig veta att det finns någon mer som hör av sig till min äldre närstående kan vara trygg avlastning. Här kan du läsa mer om frivilligverksamhet och väntjänst som finns i Örebro kommun.
- Äldretelefonen, 020-22 22 33, är öppen vardagar kl. 10–15. Den vänder sig i första hand till dig som är 60+ och som mår psykiskt dåligt. Den är även till för dig som är närstående.
- Ängens minnesmottagning i Örebro är en öppen mottagning. Hit kan du vända dig för en första kontakt om du är orolig för ditt eget eller någon annans minnesproblem.
Jag är ung anhörig
Information och stöd
- Örebro kommun har ett ansvar utifrån socialtjänstlagen att hjälpa barn, ungdomar och familjer som av olika anledningar har behov av stöd. Är du ung och anhörig till någon med missbruksproblematik kan Sputnik hjälpa dig. Du kan också ringa Servicecenter för mer information, 019-21 10 00.
- Region Örebro Län har stöd för både dig som är anhörig och för din närstående. Psykisk hälsa, när en vuxen i din familj inte mår bra.
- På 1177 Vårdguiden finns också stöd till dig med en anhörig som drabbats av psykisk ohälsa.
- Kuling.nu är en mötesplats för dig som har en förälder med psykisk sjukdom.
- Telefonjour och rådgivning finns hos 1177 Vårdguiden samt Jourhavande medmänniska.
- Unganhörig.se och Fight Dementia ger stöd till dig som är ung och anhörig till någon med demenssjukdom.
- Svenskt nätverk för unga anhöriga (SNUA), har bra material samt tips om exempelvis facebookgrupper för unga anhöriga.
- Unga anhöriga berättar – För dig som har en förälder med demenssjukdom
Faktabok som går att ladda hem som pdf-fil.
Föreningar och organisationer
- Via Maskrosbarn erbjuds stöd för dig som är ungdom till en förälder med missbruk eller psykisk ohälsa.
- På Drugsmart kan du som är ung anhörig ställa frågor kring alkohol och droger.
- Det finns särskilda föreningar för dig som är ung med en närstående som drabbats av cancer, Ung cancer och Nära cancer.
- Unganhorig.se och Fight Dementia vänder sig till dig som är ung och som har en närstående med demenssjukdom.
- Är din närstående drabbad av psykisk ohälsa finns umo.se.
Boktips
- "Har jag en dotter?" av Gun Burman.
En mamma som börjar uppträda som barn på nytt ger dottern en ny och omtumlande roll. Gun skildrar livet med en dement mor med värme och en god portion humor. - "Du är inte ensam" av Jenny Eriksson.
Faktabok om demenssjukdomar för barn, unga och hela familjen. - "Mysteriet mamma" av Trude Lorentzen.
Om att växa upp när en mamma blir psykiskt sjuk. Mysteriet mamma är en dotters kärleksförklaring till en mor som inte klarade av att leva. Det är en historia om vanmakt och hopp, sorg och överlevnad.
Poddtips
- Alzheimerpodden
En podd för unga anhöriga får vi höra exempel på hur andra unga har gjort. Johanna och Emilia (själva barn till alzheimerdrabbade) samtalar med gäster kring ansvar, skuld, dåligt samvete, att be om hjälp, att få hjälp och att få livet i övrigt att gå ihop.
Jag har frågor som rör ekonomi
Ekonomiska frågor kan ta stor plats för anhöriga. Det kan handla om att ens egen ekonomi blir påverkad för att man till exempel inte kan ta hand om sin närstående utan att gå ner i arbetstid. Det kan också vara så att man på olika sätt behöver hjälpa den närstående med hantering av dennes ekonomi och för att möjliggöra detta behöver man ofta ordna vissa praktiska saker.
Beroende på den närståendes situation och sjukdom ser behoven olika ut för olika anhöriga. Vår erfarenhet är att när det gäller en progressiv sjukdom som exempelvis demens kan det vara svårt att ta tag i dessa saker i ett tidigt stadium av en sjukdom. Ofta kan det dock underlätta framöver och minska risken för onödiga stressorer i en redan svår situation.
Som anhörig behöver man komma fram till (tillsammans med den närstående om det är möjligt) vad som behövs för den ekonomiska hanteringen och vara förberedd för vad som krävs vid eventuella försämringar av den närståendes förmåga att klara sig själv.
Det finns många olika delar när det gäller ekonomiska frågor som kan vara bra att fundera kring och klarlägga. Nedan följer några tips samt hänvisningar till hemsidor som tar upp en del av dessa frågor.
Tips
- Fundera kring vad för form av fullmakt, framtidsfullmakt m.m. som kan vara angeläget för er (se nedan för mer info).
- Säkerställ att det finns giltig ID-handling. Om ett körkort dras in på grund av sjukdom är det bra att se till så det finns en annan form av ID-handling.
- Prata med din bank kring vad de har för riktlinjer gällande fullmakter m.m., vår erfarenhet är att det kan skilja sig från bank till bank.
- Kontrollera digitala fakturor och se om det finns fakturor som behöver ställas om. Avslut av digitala brevlådor behöver göras tidigt, annars finns en risk att du som anhörig i ett senare skede inte har koll på att din närstående fått fakturor och inte heller kommer åt dem eftersom den närståendes BankID behövs för att logga in.
Information och stöd
- På Svenska bankföreningens hemsida finns information om vad som gäller när man ska hantera bankärenden för annans räkning. Där finns en 17 minuter lång informationsfilm som ger dig en snabbutbildning om skillnad på anhörigbehörighet, god man, förvaltare och framtidsfullmakt. På den hemsidan finns även faktablad och mallar för bl.a. fullmakt.
- Om du behöver fördjupad information om godmanskap och förvaltare finns det på sidan God man och förvaltare här på orebro.se.
- På webbplatsen för Nationellt kompetenscentrum anhöriga (anhoriga.se) har Demensförbundet information om hur man gör bankärenden för annans räkning. Där finns även en föreläsning i ämnet på 42 minuter. Där finns också en fördjupning om lag och rätt.
- Närståendepenning är pengar som du får för att vara hos en närstående person som är svårt sjuk. Med svårt sjuk menas att sjukdomen är ett påtagligt hot mot hens liv. Mer info om krav samt ansökan finns på Försäkringskassans webbplats.
- På sidan Pengar och bidrag på orebro.se finns information från kommunen om till exempel försörjningsstöd samt budget- & skuldrådgivning.
- EKSAM ideell förening erbjuder stöd och råd kring privatekonomi för dig som bor i Örebro kommun.
- Är du 65+ och har låg pension så kanske du kan ha rätt till bostadstillägg. Mer information finns på Pensionsmyndighetens webbplats.

Kontakta Anhörigcentrum
Det kostar ingenting att besöka eller prata med oss och vi har tystnadsplikt.
Telefon
019-21 32 30
Måndag–torsdag kl. 9–12. Övrig tid har vi telefonsvarare.
Besök
Tulegatan 8, Örebro.
Vi har öppet för drop-in besök tisdag-torsdag kl. 9–15. Kom och låna böcker från vårt anhörigbibliotek, hämta informationsmaterial eller lämna dina kontaktuppgifter till någon på plats om du önskar enskilda samtal framöver. Vi tar emot för bokade besök måndag-fredag.
Följande dagar stänger vi för spontanbesök kl. 12
- 25 maj.
- 15 juni.
- 22 juni.
Följande dagar har vi stängt
- 27 maj.
- 16 juni.
Öppettider under sommaren
Vi kommer ha stängt för spontanbesök vecka 25–33 (20 juni–19 augusti) men tar emot inbokade besök och nås som vanligt på telefon måndag–torsdag kl. 9–12.
E-post
Fyll i kontaktformuläret nedan om du vill ha kontakt via e-post eller om du vill att vi ringer upp dig på en tid som passar dig.
Anhörigcentrums folder
Anhörigcentrums folder, på svenska. Pdf, 1.3 MB. (Pdf, 1.3 MB)
Följ oss på Facebook
Publicerad:
Tack för ditt svar!
Tänk på att inte skicka in personuppgifter. Om du vill ha svar på en fråga kan du istället använda formuläret ”Lämna en synpunkt”.
Om du skickar in personuppgifter via detta formulär hanteras uppgifterna av webbredaktionen och kan eventuellt lämnas vidare till annan verksamhet inom Örebro kommun i syfte att förbättra vår service.
Här hittar du mer information om hur vi hanterar personuppgifter.
Tack för ditt svar!
ANDRA SIDOR UNDER ÄMNET Omsorg & stöd
-
Stöd i hemmet
För dig som bor hemma och behöver stöd i vardagen.
-
Boenden
Bostäder för dig med särskilda behov, eller som uppnått en viss ålder.
-
Stöd till barn, unga & familj
Familjecentraler, orosanmälan, föräldraskap, familjerådgivning, fältgruppen, boenden, kontaktperson, kontaktfamilj, familjehem.
-
Pengar & bidrag
Försörjningsstöd, konsumentrådgivning, skuldrådgivning, jobb och arbetsmarknadsåtgärder.
-
Senior
Boenden för seniorer, aktiviteter, lunchrestauranger, färdtjänst.
-
Funktionsnedsättning
Boende, socialpsykiatri, daglig verksamhet, ungdomsfritids, personlig assistans, ledsagning, bostadsanpassning, familjehem.
-
God man & förvaltare
-
Missbruk & beroende
-
Hälso- & sjukvård
-
Hitta rätt hjälp, råd & stöd
-
Ta ett uppdrag
-
Vigsel & begravning
-
Invandrare & flykting
-
Sekretess, anmälan, överklagande