Anhörigstöd

För dig som vårdar eller stödjer en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning. Ibland behöver du få stöd för egen del. Både kommunen, andra organisationer och föreningar kan stötta dig.

Innehåll på sidan

Anhörigcentrum

På Anhörigcentrum sätter vi fokus på dig som anhörig och dina behov. Du kan få prata enskilt med en anhörigkonsulent om din situation, träffa andra anhöriga med liknande erfarenheter, få råd och vägledning, ta del av friskvård eller komma hit och koppla av en stund i vårt måbra-rum.

Det kostar ingenting att prata med eller besöka oss, du kan komma anonymt och vi har tystnadsplikt.

Det anhörigstöd som Anhörigcentrum erbjuder gäller för dig som är över 18 år och bor i eller vars närstående bor i Örebro kommun.

Se filmen om Anhörigcentrum!

Vilket stöd kan jag få av Anhörigcentrum?

Råd och vägledning

Vi lotsar dig inom kommunen och Region Örebro Län samt inom föreningar och andra organisationer.

Enskilda stödsamtal

Det kan vara skönt att prata av sig med en medmänniska som lyssnar. Om du har svårt att ta dig till våra lokaler för samtal går det lika bra att prata på telefon eller via videosamtal. Vid behov gör vi ibland hembesök. Ingen kostnad. Vi har tystnadsplikt.

Anhöriggrupp

Att träffa andra anhöriga i liknande situation är stärkande och uppskattas av många.

Det känns tryggt att prata med andra som förstår. I en anhöriggrupp träffar du andra anhöriga som lever i liknande situationer. Det är ett tillfälle att i ett tryggt sammanhang få utbyta erfarenheter, dela både glädje och sorg varvat med att få information kring vilket stöd som kan göra det lättare för dig att orka med vardagen.

Anhöriggrupper startas kontinuerligt med olika inriktningar. Du kan läsa mer om vårens anhöriggrupper lite längre ner på sidan – se avsnittet "Anhöriggrupper" under rubriken "Aktiviteter våren 2024".

För att inte missa när nya grupper startas, kontakta Anhörigcentrum på 019-21 32 30, anhorigcentrum@orebro.se för att skrivas in på informationsutskickslistan.

Begränsat antal platser, anmälan till Anhörigcentrum krävs. Vid få anmälningar kan grupper komma att ställas in eller skjutas fram.

Har du svårt att lämna din närstående själv och kan inte ordna det via dagverksamhet, avlösning eller liknande? Kontakta oss så ska vi se om vi kan hjälpa dig till en lösning.

Ord från en deltagare

”Extra bra var känslan av gemenskap och att jag kunde bära med mig den känslan även när jag var i mitt vardagsliv mellan träffarna. När det var jobbigt i min egen situation så var det skönt att tänka att gruppen finns där. Om en fråga dök upp så visste jag att jag kan ta med mig den till nästa träff, kanske de andra har ett svar. En jobbig dag kan bli lättare när jag tänker på anhöriggruppen.”

Avlösning

Om du vårdar en äldre kan vi erbjuda två olika former av avlösning.

Avlösning via Anhörigcentrum erbjuds dig som vårdar eller tar hand om en äldre person som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan lämnas ensam. Det finns möjlighet till avlösning i några timmar eller flera dygn via våra gästrumsplatser. Vid kontinuerligt behov av avlösning kan vi hjälpa till med kontakt med biståndshandläggare.

Avlösning via gästrum

Vi har två gästrum, ett på vård- och omsorgsboendet Skebäcksgården i Wadköping samt ett på Adrianska huset i Mellringe. Om du som anhörig har behov av att få avlösning och hjälp med din närstående för att till exempel få vila eller resa bort några dagar kan du kontakta oss för att göra en förfrågan om bokning av gästrum. Kostnaden för ett gästrum regleras enligt kommunens avgifter för måltider och omvårdnad.

I samband med bokningsförfrågan sker en genomgång av din närståendes behov, oftast genom ett hembesök. Detta för att samla in information om sådant som är viktigt för personalen att känna till så att vistelsen blir så bra som möjligt. Samtycke från den närstående inhämtas alltid. Platserna går inte att boka akut utan behöver bokas med viss framförhållning.

Avlösning via volontärer

Anhörigcentrum har kontakt med volontärer som vid överenskommelse kan vara tillsammans med din närstående om du önskar delta i någon aktivitet eller anhöriggrupp som anordnas på Anhörigcentrum. Volontärerna är inte utbildad omsorgspersonal så har din närstående större behov av omvårdnad får man istället vända sig till biståndshandläggare. Tjänsten är kostnadsfri och bokas i kontakt med personal på Anhörigcentrum.

Huset där Adrianska huset finns.

Adrianska huset. Klicka på bilden för att komma till Adrianska husets sida på orebro.se om du vill läsa mer.

Bilden visar utsidan av Skebäcksgården.

Skebäcksgården. Klicka på bilden för att komma till Skebäcksgårdens sida på orebro.se om du vill läsa mer.

Kunskap

På Anhörigcentrum finns ett stort utbud av böcker som berör anhörigskap på olika sätt, både faktaböcker, personliga berättelser och skönlitteratur. Som anhörig får du gärna låna dessa. I vårt program erbjuds även regelbundet föreläsningar på olika teman, se mer under ”Aktiviteter”.

Friskvård

Prova på olika friskvårdsaktiviteter för att fylla på din energi. Se mer nedan under "Aktiviteter våren 2024".

Låna vårt "må bra-rum"

Boka en avkopplande stund i vårt "må bra-rum". Här finns värmesäng, bastu och massagefåtölj. Ingen kostnad.

Ljushylla med böcker

Ljushylla med böcker

Massagefåtölj

Massagefåtölj

Tekopp och ljus

Tekopp och ljus

Två fåtöljer

Två fåtöljer

Värmesäng

Värmesäng

Aktiviteter våren 2024

Vår förhoppning är att programmet erbjuder både sådant som kan få vara ett gott stöd och sådant som ger återhämtning och energi!

Om du är anhörig och bor i Örebro kommun och vill få utskick om aktiviteter vi erbjuder, hör av dig till oss så att vi kan skriva upp dig på vår utskickslista. På så sätt säkerställer du att du inte missar något!

Viktig information gällande alla våra aktiviteter

Anmälan krävs för samtliga aktiviteter och deltagande i anhöriggrupper

Begränsat antal platser. Vid få anmälningar kan aktiviteter och grupper komma att ställas in eller skjutas fram.

Anmälan och information

Anmälan görs till Anhörigcentrum på 019‑21 32 30 (öppet måndag–torsdag kl. 9–12) eller anhorigcentrum@orebro.se.

Uppge till oss om du är i behov av tolk för att kunna delta.

Om du mejlar får du en bekräftelse via e-post när du fått en plats.

Har du frågor? Kontakta oss så berättar vi mer!

Båtutflykt med Rotary Örebro-Engelbrekt

Ännu ett år har vi förmånen att kunna erbjuda anhöriga en båtutflykt tillsammans med Rotary Örebro-Engelbrekt med båten M/S Lagerbjelke.

Vi har båten för oss själva och kommer utgå från Hamnplan och ta oss ut genom Hemfjärden, via Ässundet och ut i Mellanfjärden innan vi åker tillbaka till Hamnplan.

Under resan blir vi bjudna på lunch som består av fläskfilé med kokt potatis, gräddsås och färska primörer. En alkoholfri dryck och kaffe ingår, vill man ha ytterligare dryck är det möjligt att köpa för egen kostnad.

 • Tid & plats: Tisdagen den 14 maj. Vi samlas kl.10.45, båten avgår kl.11 och vi beräknar vara åter cirka kl. 14. Vi möts vid båten vid Hamnplan, bakom Hamnmagasinet (gamla Harrys).

Personer som inte deltog förra året får förtur och övriga platser lottas så även om du deltog förra året har du chans att få följa med i år igen! Anmäl dig till utlottningen senast den 26 april till Anhörigcentrum 019–21 32 30 (måndag–torsdag kl. 9–12) eller anhorigcentrum@orebro.se.

Anmäl dig med namn, telefonnummer samt mejladress om du använder det. Uppge också om du behöver specialkost (måltiden är glutenfri). Vi meddelar dig som får en plats, senast den 3 maj.

Ingen kostnad, Rotary Örebro-Engelbrekt bjuder på denna utflykt!

MåBra-dag på Solliden

En dag utan krav, i en vacker miljö, med god mat och möjlighet att delta i aktiviteter om du så önskar, låter inte det härligt?

Under dagen finns gemensamma aktiviteter som zumba, mindfulness & körsång att delta i för den som önskar. Det går dock lika bra att gå på promenad, läsa en bok, basta/bada eller sitta och sticka i en skön fåtölj. Vår önskan är att det ska få bli en dag av vila och återhämtning, oavsett vad du fyller den med!

 • Datum: Torsdag den 23 maj, mellan kl. 9–15.30. Du kan även vara med del av dag.
 • Plats: Sollidens kursgård, Långbyn 217, Örebro. Vi utgår från att man ordnar transport till Solliden själv.
 • Kostnad: Ingen kostnad.
 • Anmälan: Sker till 019–21 32 30 (måndag–torsdag kl. 9–12) eller via mejl anhorigcentrum@orebro.se. Begränsat antal platser. Anmäl dig senast den 14 maj. Uppge ev. specialkost och om du enbart kan delta delar av dagen.
 • Ta med: Badkläder om du vill basta eller bada. Mjuka kläder om du vill delta i Zumban. Och varför inte en bok som du gillar!

Under hela dagen ges möjlighet till detta;

 • Naturens betydelse för våra sinnen: En aktivitet där vi skapar med hjälp av saker vi finner i naturen.
 • Måla: Besök vårt målarrum där olika målarmaterial finns uppdukade. Kravlöst skapande kan vara vilsamt. Kanske blir du inspirerad att ta med målargrejor ut i naturen?
 • Promenader: Det finns olika promenadslingor i området.
 • Bad/Bastu: Bad i sjön Lången för den modige! Gemensam bastu och omklädningsrum för kvinnor och män i separata byggnader.
 • Boule/kubb: Kanske vill du utmana någon gammal eller ny vän, eller någon personal på en match?

Anhörigcentrum, Röda Korset och Studieförbundet Vuxenskolan finns under hela dagen tillgängliga för samtal eller frågor.

Under förmidagen visar Röda Korset en kunskapslåda med saker du inte visste du behövde veta och samtidigt har du möjlighet att ställa frågor.

Schema under dagen

 • Kl. 9: Fika med smörgås. Vi hälsar välkomna och berättar om dagen och om aktiviteten ”Naturens betydelse för våra sinnen”.
 • Kl. 10: Promenad för den som önskar.
 • Kl. 11: Zumba med Claudio Vargas, rörelser tillglädjefylld musik.
 • Kl. 12: Lunch.
 • Kl. 13: Mindfulness med Annika Månstig. Många gånger kan det vara skönt att stanna upp, känna in kroppen och fokusera på andningen.
 • Kl. 14: Körsång – vi tar ton och sjunger tillsammans. Alla kan sjunga, oavsett erfarenhet sedan innan.
 • Kl. 15: Fika. Dagen avslutas efter fikat, ca. 15.30.

Caféträffar

Träffarna sker i samverkan mellan Alzheimer Örebro, Röda Korset och Studieförbundet Vuxenskolan. Både närstående och anhöriga är välkomna. Fika finns att köpa för 25 kr.

Onsdagar kl. 14.00 (som längst till kl. 16.00).

 • Plats: Anhörigcentrums café, Tulegatan 8.
 • Datum:
  • 14 februari: Hälsans fyra hörnpelare. Seniorlots berättar om sin verksamhet och om hälsans fyra hörnpelare.
  • 13 mars: Två nationalparker i Uganda. Inge Svensson berättar om sin resa till Uganda. Ni får se bilder från en safariresa och ett möte med Batwafolket.
  • 17 april: Saker du inte visste att du behövde veta. Nils-Erik Hedlund från Röda Korset ger tips och visar hur man kan klara av strömavbrott, hur man renar vatten med klorin med mera.
  • 15 maj: Ledarhunden Agnes och matte Kerstin visar vad en ledarhund kan göra. Träffen sker utomhus, men vi samlas först på Anhörigcentrum.

Målning

Välkommen på en stunds målning i all enkelhet. Vi tillhandahåller material för att måla akvarell, tusch och mandala. Målningen sker i samverkan med Röda Korset. Kostnad 25 kr inklusive fika.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8.
 • Måndagar 26 februari, 18 mars, 22 april samt 13 maj kl. 17.30–19.30.

Sopplunch

Vi erbjuder sopplunch för dig som under året mist din närstående. Kontakta Anhörigcentrum för mer information.

Målning

Välkommen på en stunds målning i all enkelhet. Vi tillhandahåller material för att måla akvarell, tusch och mandala. Du formar stunden till det du vill & behöver oavsett om det handlar om en stunds stillhet & vila eller att måla och uttrycka dina känslor. Mer information om Målning. Pdf, 224.3 kB.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8.
 • Måndag 26 februari, 18 mars, 22 april, 13 maj kl. 17.30–19.30.

Vad är det som styr mina beslut?

Föreläsning/workshop med Robin Herrdin, kunnig inom DBT (dialektisk beteende­terapi) och ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Vi får lära oss om varför det är värdefullt att ha koll på vad som styr ens beslut och ta del av olika verktyg och enkla övningar för att klara det bättre. Mer information om Vad är det som styr mina beslut. Pdf, 154 kB.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8.
 • Onsdag 28 februari kl. 18.00–19.30.

En kväll med ekonomi i fokus!

Möt överförmyndaren samt den ekonomiska föreningen Eksam som informerar om sina verksamheter. Vi får veta mer om skillnaden mellan godmanskap och förvaltarskap och tips om hur man kan få hjälp till en budget i balans. Mer information om En kväll med ekonomi i fokus! Pdf, 157.9 kB.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8.
 • Onsdag 6 mars kl. 17.30–19.00.

Vilket stöd finns att få?

Marie Thelander och Linda Lundberg, biståndshandläggare vård och omsorg och Sofia Fransson, LSS handläggare, informerar om sina uppdrag och svarar på allmänna frågor. Mer information om Vilket stöd finns att få. Pdf, 158.4 kB.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8.
 • Tisdag 16 april kl. 17.00–18.30.

Anhörig i ett hav av känslor!

När Maria Estling Vannestål väntade sitt fjärde barn drabbades hennes mamma av en demenssjukdom och två av hennes fyra barn har psykiatriska diagnoser. Lyssna till Maria när hon föreläser om sina erfarenheter och tankar kring att vara anhörig. Mer information om Anhörig i ett hav av känslor. Pdf, 331.8 kB.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8 (Brolyckans matsal).
 • Måndag 22 april kl. 17.30–19.00.

Fråga juristen!

Anna Skult från Familjens jurist informerar om anhörigbehörighet och godmanskap. Frågeställningar får gärna meddelas i samband med anmälan. Träffen genomförs i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan. Mer information om Fråga juristen!. Pdf, 326.4 kB.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8.
 • Måndag 6 maj kl. 17.00–18.30.

Grupper som startar våren 2024

Begränsat antal platser, anmälan till Anhörigcentrum krävs.

Grupp för anhöriga till en partner med kognitiv sjukdom (demens)

För dig vars partner drabbats av en kognitiv sjukdom. Vi delar erfarenheter med varandra och pratar om vad det finns för stöd.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8.
 • Måndagar kl. 10.30–12.30 med start 5 februari (8 träffar).

Kostnad: 240 kr. Soppa och smörgås samt kaffe/te ingår.

Mer information i inbjudan till gruppen för anhöriga till en partner med demenssjukdom. Pdf, 168.8 kB.

Grupp för anhöriga till någon med kognitiv sjukdom (demens)

I denna grupp är du välkommen oavsett relation till den som är sjuk. Du kan vara partner, syskon, barn eller nära vän. Syftet med denna anhöriggrupp är dels att få ny kunskap men även att kunna dela erfarenheter med varandra. Besök av bland annat specialistläkare och biståndshandläggare.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8.
 • Torsdagar kl. 17.00–19.00 med start 22 februari (6 träffar).

Kostnad: 180 kr. Soppa och smörgås samt kaffe/te ingår.

Mer information i inbjudan till gruppen för anhöriga till någon med demenssjukdom. Pdf, 182.4 kB.

Samtalsgrupp med fokus på ditt välmående som anhörig

Gruppen är öppen för alla anhöriga, oavsett anhörigskap. Även om grundsituationen är olika känner de flesta anhöriga igen sig i att livet påverkas när man ger stöd till någon i sin närhet och att man ofta sätter sitt eget välmående åt sidan. Teman som kommer beröras är bland annat jag när jag inte är anhörig, återhämtning och känslor. Samtal och reflektioner blandas med att testa enklare mindfulnessövningar, ta del av kortare filmer och föreläsningar med mera.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8.
 • Torsdagar kl. 10.00–12.00 med start 7 mars (5 träffar).

Kostnad: 150 kr. Soppa och smörgås samt kaffe/te ingår.

Mer information i inbjudan till gruppen med fokus på ditt välmående som anhörig. Pdf, 185.1 kB.

Grupp för vårdnadshavare till barn med ofrivillig skolfrånvaro och NPF-problematik

Gruppen hålls i samverkan med föreningen Autism Örebro Län. Har du ett barn i grundskolan med autism eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som har svårt att vara i skolan? Då är det här en grupp för dig. Teman som kommer beröras är bland annat jag när jag inte är förälder, återhämtning och vilket stöd finns att få.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8.
 • Onsdagar kl. 17.30–19.30 med start 28 februari (6 träffar).

Kostnad: 180 kr. Soppa och smörgås samt kaffe/te ingår.

Mer information i inbjudan till gruppen för vårdnadshavare till barn med ofrivillig skolfrånvaro och NPF-problematik. Pdf, 192.5 kB.

Grupp för anhöriga till någon över 18 år som lider av psykisk ohälsa

I denna grupp är du välkommen oavsett relation till den som mår dåligt. Du kan vara förälder, partner, syskon, barn eller nära vän. Teman som kommer beröras är bland annat återhämtning, vad som styr mina beslut, mina känslor.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8.
 • Tisdagar kl. 17.30–19.30 med start 13 februari (6 träffar).

Kostnad: 180 kr. Soppa och smörgås samt kaffe/te ingår.

Mer information i inbjudan till gruppen för anhöriga till någon över 18 år som lider av psykisk ohälsa. Pdf, 191.4 kB.

Programmet i pdf-format

Program våren 2024. Pdf, 2.3 MB.

Vilket mer stöd finns för just mig?

Under respektive rubrik hittar du riktat stöd till dig som anhörig utifrån vilken situation din närstående eller du befinner dig i.

Du kan självklart även kontakta oss på Anhörigcentrum så kan vi tillsammans hitta ett stöd som passar dig.

På följande sidor finns det mycket bra material i form av artiklar, inspelade föreläsningar/utbildningar & tips för anhöriga med olika former av anhörigskap;

 • Anhörigas riksförbund
  De driver även Anhöriglinjen, en stödlinje för anhöriga som bemannas av volontärer med stor erfarenhet.
 • NKA (Nationellt kompetenscentrum anhöriga)

Jag är anhörig till någon med ...

Information och stöd

 • På 1177 finns bland annat beskrivning av olika demenssjukdomar, hur en utredning går till samt vilka läkemedel som ibland föreskrivs.
 • Navigationskurs demens (digitalt) – innehåller föreläsningar och konkreta tips och råd för dig som anhörig till någon med demenssjukdom.
 • Ängens minnesmottagning i Örebro är en öppen mottagning. Hit kan du vända dig för en första kontakt om du är orolig för ditt eget eller någon annans minnesproblem.
 • Kognitiva stödteamet ger stöd till personer som nyligen fått en demens- eller MCI-diagnos och till anhörig till person som nyligen fått en diagnos.
 • ”Om jag bara visste – för dig vars närstående nyligen drabbats av en demenssjukdom”. En informationsföreläsning (40 minuter) där representanter från Anhörigcentrum, Ängens minnesmottagning, dagverksamhet med demensinriktning och Alzheimer Örebro län berättar om vad anhöriga och de som har drabbats av en demenssjukdom kan få för stöd i Örebro kommun.
 • Checklista för anhöriga till personer med demenssjukdom/kognitiv svikt
  Listan är framtagen av Geriatriska Kliniken Universitetssjukhuset Örebro, Alzheimer Örebro Län, Anhörigcentrum Örebro och Ängens minnesmottagning Örebro. Klicka här för checklista Pdf, 142.2 kB..
 • Svenskt demenscentrums anhörigsidor stöttar dig som är anhörig till någon med demens. Svenskt demenscentrum arbetar som en sambandscentral och en kunskapsbank inom demensområdet. Här finns även en handbok och en webbutbildning för anhöriga. På Demenscentrums Youtube-kanal finns flera föreläsningar och filmer att ta del av.
 • DemensSam är en webbplats framtagen av en samverkansgrupp inom Örebro region. Den är till för personer med demenssjukdom, anhöriga och de som arbetar med demensvård/-omsorg.
 • Unganhörig.se och Fight Dementia ger stöd till dig som är ung och anhörig till någon med demenssjukdom.
 • Svenskt nätverk för unga anhöriga (SNUA), har bra material samt tips om exempelvis facebookgrupper för unga anhöriga.
 • Unga anhöriga berättar – För dig som har en förälder med demenssjukdom
  Faktabok som går att ladda hem som pdf-fil.

Föreningar och organisationer

Poddtips

 • Demensdialogen Angvik & Björk
  Podden som vill lyfta fram det som kan förbättra för personer med demenssjukdom, oavsett om du är anhörig, omsorgspersonal eller själv har en demenssjukdom
 • Alzheimerpodden – en podd för unga anhöriga
 • Hjälp jag har Alzheimer
  I den här poddserien träffar läkaren Henrik Frenkel forskare, kända personer som fått sjukdomen, anhöriga och många andra.
 • Demenspodden
  Svenskt Demenscentrums poddradio där man lyfter frågor om demens, sprider kunskap och information i syfte att verka för ett demensvänligt samhälle.
 • Inte utan min mamma
  Vad händer när ens älskade föräldrar åldras och behöver en hjälpande hand? I den här podcasten bjuder journalisten Annika Jankell in till samtal om den osynliga anhörighetsomsorgen.

Information och stöd

Föreningar och organisationer

Poddtips

 • Funkismorsorna
  En avslappnad podd om vardagen för tre vanliga morsor, med ett gäng lite annorlunda och fantastiska barn!
 • Funka olika
  En podd om funktionsnedsättningar och habilitering, från Habilitering & Hälsa, i Stockholms läns landsting.
 • Fatta familjen – Utbildningsradion
  Föräldrarådgivning när det fungerar som sämst med dem du älskar mest. Experter svarar på lyssnarnas frågor om föräldraskapets allra svåraste utmaningar. – Utbildningsradion.
 • NPF-podden
  För alla som är intresserade av frågor som rör barn med neuropsykiatriska diagnoser. Psykologen Bo Hejlskov Elvén och logopeden Ulrika Aspeflo svarar på frågor och ger handledning om hur man kan hjälpa barn med särskilda behov
 • Podden Lika värde – Specialpedagogiska myndigheten
  I podden förklarar, fördjupar och diskuterar vi specialpedagogik och ger goda råd till dig som arbetar i eller har barn som går i förskolan och skolan.
 • Familjebalanspodden
  I Familjebalans-podden kommer samtalen att handla om hur det kan vara att ha olika diagnoser som ADHD, OCD, Tourette, Aspergers m.fl. samt om vad som kan vara bra att veta för dig.
 • Funka med ADHD
  Podden för dig som vill ha konkreta metoder och tips på hur du kan klara vardagen bättre när du har barn med ADHD.

Information och stöd

Föreningar och organisationer

 • Anhöriga hjälper Anhöriga (AHA) i Örebro är en ideell, religiöst och partipolitiskt obunden organisation, vars huvudsakliga verksamhet i första hand riktar sig till alla som står nära en anhörig som missbrukar alkohol, droger, narkotika eller är spelberoende.
 • Al-Anon familjegrupper är en gemenskap av anhöriga och vänner till alkoholister, som delar sina erfarenheter, sin styrka och sitt hopp med varandra för att lösa sina gemensamma problem.
 • Hur kan du stötta ditt barn om det finns missbruk i familjen? Bris har en sida som guidar dig som förälder.

Poddtips

 • Medberoendepodden - en podcast om medberoende.
  I varje avsnitt samtalar Ida Högström med en psykolog, forskare, behandlare, föreläsare, författare, offentlig person eller en person som delar sin egen livshistoria. Vi berör ämnen som; medberoendets olika skepnader, olika typer av beroende, psykisk ohälsa, dysfunktionella eller destruktiva relationer mm. Viktigast av allt - vi talar om vikten av att ta hjälp och vilken typ av hjälp som finna att få.

Information och stöd

 • 1177 Vårdguiden finns råd och stöd för både drabbad och anhörig, t.ex. kan du läsa om olika sjukdomar, hur du kommer i kontakt med vården och vilket ekonomiskt stöd som finns.
 • Näracancer.se är till för dig som är ung och står nära någon som har cancer. Här möter du andra unga i liknande situation och kan få svar på dina frågor av sjukvårdspersonal.
 • Inom Region Örebro län finns en hjärnskadekoordinator som kan hjälpa den som drabbats av hjärnskada och ge stöd till dig som är anhörig.

Föreningar och organisationer

Poddtips

 • Parkinsonpodden
  Här pratar man om det mesta som rör Parkinsons sjukdom. Du kommer att få höra olika patientberättelser, hur det är att leva med Parkinson, om Parkinsonförbundets verksamhet och om aktuell forskning.

Information och stöd

Föreningar och organisationer

 • Föreningen för psykiatriskt samarbete (FPS) i Örebro län stödjer anhöriga till personer med psykiskt ohälsa och engagerar sig för de funktionsnedsattas intressen. Föreningen har en anställd anhörigkonsulent som arbetar för psykisk hälsa. De erbjuder stödsamtal, utbildningar, anhöriggrupper m.m.

Poddtips

 • Kafferast i kunskapsfabriken – NSPH
  I podden Kafferast i kunskapsfabriken möter du personer som har egen erfarenhet eller anhörigerfarenhet av psykisk ohälsa, personer som använder sin erfarenhet till att förändra vården, omsorgen eller samhället samt beslutsfattare, forskare och experter inom områden som brukarinflytande, återhämtning, antistigma, diskriminering och personcentrerad vård och omsorg.

Information och stöd

Jag är ung anhörig

Information och stöd

Föreningar och organisationer

 • Via Maskrosbarn erbjuds stöd för dig som är ungdom till en förälder med missbruk eller psykisk ohälsa.
 • Det finns särskilda föreningar för dig som är ung med en närstående som drabbats av cancer, Ung cancer och Nära cancer.
 • Är din närstående drabbad av psykisk ohälsa finns umo.se.

Poddtips

 • Alzheimerpodden
  En podd för unga anhöriga får vi höra exempel på hur andra unga har gjort. Johanna och Emilia (själva barn till alzheimerdrabbade) samtalar med gäster kring ansvar, skuld, dåligt samvete, att be om hjälp, att få hjälp och att få livet i övrigt att gå ihop.

Jag har frågor som rör...

Ekonomiska frågor kan ta stor plats för anhöriga. Det kan handla om att ens egen ekonomi blir påverkad för att man till exempel inte kan ta hand om sin närstående utan att gå ner i arbetstid. Det kan också vara så att man på olika sätt behöver hjälpa den närstående med hantering av dennes ekonomi och för att möjliggöra detta behöver man ofta ordna vissa praktiska saker.

Beroende på den närståendes situation och sjukdom ser behoven olika ut för olika anhöriga. Vår erfarenhet är att när det gäller en progressiv sjukdom som exempelvis demens kan det vara svårt att ta tag i dessa saker i ett tidigt stadium av en sjukdom. Ofta kan det dock underlätta framöver och minska risken för onödiga stressorer i en redan svår situation.

Som anhörig behöver man komma fram till (tillsammans med den närstående om det är möjligt) vad som behövs för den ekonomiska hanteringen och vara förberedd för vad som krävs vid eventuella försämringar av den närståendes förmåga att klara sig själv.

Det finns många olika delar när det gäller ekonomiska frågor som kan vara bra att fundera kring och klarlägga. Nedan följer några tips samt hänvisningar till hemsidor som tar upp en del av dessa frågor.

Tips

 • Fundera kring vad för form av fullmakt, framtidsfullmakt m.m. som kan vara angeläget för er (se nedan för mer info).
 • Säkerställ att det finns giltig ID-handling. Om ett körkort dras in på grund av sjukdom är det bra att se till så det finns en annan form av ID-handling.
 • Prata med din bank kring vad de har för riktlinjer gällande fullmakter m.m., vår erfarenhet är att det kan skilja sig från bank till bank.
 • Kontrollera digitala fakturor och se om det finns fakturor som behöver ställas om. Avslut av digitala brevlådor behöver göras tidigt, annars finns en risk att du som anhörig i ett senare skede inte har koll på att din närstående fått fakturor och inte heller kommer åt dem eftersom den närståendes BankID behövs för att logga in.

Information och stöd

 • Svenska bankföreningens hemsida finns information om vad som gäller när man ska hantera bankärenden för annans räkning. Där finns en 17 minuter lång informationsfilm som ger dig en snabbutbildning om skillnad på anhörigbehörighet, god man, förvaltare och framtidsfullmakt. På den hemsidan finns även faktablad och mallar för bl.a. fullmakt.
 • Om du behöver fördjupad information om godmanskap och förvaltare finns det på sidan God man och förvaltare här på orebro.se.
 • Närståendepenning är pengar som du får för att vara hos en närstående person som är svårt sjuk. Med svårt sjuk menas att sjukdomen är ett påtagligt hot mot hens liv. Mer info om krav samt ansökan finns på Försäkringskassans webbplats.
 • sidan Pengar och bidrag på orebro.se finns information från kommunen om till exempel försörjningsstöd samt budget- & skuldrådgivning.
 • EKSAM ideell förening erbjuder stöd och råd kring privatekonomi för dig som bor i Örebro kommun.
 • Är du 65+ och har låg pension så kanske du kan ha rätt till bostadstillägg. Mer information finns på Pensionsmyndighetens webbplats.

För många anhöriga kan de nära relationerna inom familjen påverkas när någon närstående är i behov av vård/stöd.

Om du/ni behöver stöd i din parrelation eller familjesituation kan man söka sig till Familjerådgivningen Örebro – regionorebrolan.se eller till Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning – Svenska kyrkan i Örebro.

Närståendepenning

Närståendepenning är pengar som du som anställd får för att vara hos en närstående person som är svårt sjuk. Med svårt sjuk menas att sjukdomen är ett påtagligt hot mot hens liv. Mer info om krav samt ansökan finns på Närståendepenning för anställda - Försäkringskassan.

Palliativ vård

På 1177 finns information om vård i slutet av livet/palliativ vård. Vård i slutet av livet.

Livsarkivet och vita arkivet

Via t.ex. Livsarkivet – Önskemål inför din egen begravning eller Fonus Vita Arkivet finns möjlighet att skriftligt berätta för dina nära och kära vad du vill ska hända dagen du inte längre finns. Du kan också fylla i andra saker som är viktiga för dig att de ska veta om.

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan i Örebro erbjuder samtalsgrupper för dig som förlorat någon närstående. När någon nära dör – samtalsgrupper för dig i sorg.

Efterlevandeguiden

Efterlevandeguiden är ett samarbete mellan olika myndigheter för att göra det enklare för dig som förlorat någon närstående. För de allra flesta kan det vara svårt att veta vad man ska göra vid dödsfall och i vilken ordning, här kan efterlevnadsguiden vara till hjälp och stöd.

Under vingen

För dig som förlorat ett barn eller ett syskon finns föreningen Under vingen som bland anordnar samtalsträffar.

SPES

För dig som förlorat en närstående i självmord finns föreningen SPES Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandestöd.

Som anhörig kan du befinna dig i situationer där du möter våld av olika slag. Inom kommunen finns hjälp att få, både för den som är utsatt för våld och för den som själv riskerar att utsätta andra.

På följande sida finns information både om olika former av våld och vilka verksamheter man kan vända sig till vid frågor/behov av stöd. På sidan finns även en röd ”Lämna sidan snabbt” knapp längst upp till höger som du kan trycka på om du känner dig hotad. Då hamnar du istället på startsidan på orebro.se.

Centrum mot våld i nära relation – orebro.se

Kontakta Anhörigcentrum

Det kostar ingenting att besöka eller prata med oss och vi har tystnads­plikt.
Vi nås på mejladress anhorigcentrum@orebro.se. Det går även bra att fylla i kontaktformuläret nedan om du vill få kontakt med oss så återkopplar vi till dig på mejl eller telefon. Om du vill får du gärna kortfattat beskriva din situation under ”Övrigt” i formuläret.

Telefon

019-21 32 30 måndag–torsdag kl. 9–12. Övrig tid har vi telefonsvarare.

Besök

Tulegatan 8, Örebro.

Vi har öppet för drop-in besök tisdag–torsdag kl. 9–15. Kom och låna böcker från vårt anhörigbibliotek, hämta informationsmaterial eller lämna dina kontaktuppgifter till någon på plats om du önskar enskilda samtal framöver. Vi tar emot för bokade besök måndag–fredag.

Avvikande öppettider

 • 13 juni: stängt hela dagen (nås på telefon/mejl).
 • 18 juni: stängt från kl. 12.
 • 20 juni: stängt från kl. 12.
 • 2–11 juli: stängt hela dagarna (nås på telefon/mejl).
 • 15 juli–2 augusti: semester, helt stängt.
 • 6–8 augusti: stängt hela dagarna (nås på telefon/mejl).

E-post

Fyll i kontaktformuläret nedan om du vill ha kontakt via e-post eller om du vill att vi ringer upp dig.

Anhörigcentrums folder

Anhörigcentrums folder, på svenska. Pdf, 1 MB.

Följ oss på Facebook

HBTQ-diplomering

Anhörigcentrum är HBTQ-diplomerad. Du kan läsa mer på RFSL:s webbplats om vad diplomeringen innebär.

Senast uppdaterad:

Publicerad: