Om Barnahus

Barnahus i Örebro län är en samverkan mellan åklagare, polis, socialtjänst samt Regionen i form av barnmedicin och barnpsykiatri (BUP).

Organisation

Tanken är att berörda myndigheter – åklagare, polis, socialtjänst samt Regionen – ska samverka för barnets bästa när man misstänker att barnet utsatts för vålds- frids- eller sexualbrott.

Barnahus är en resurs för hela Örebro läns tolv kommuner och är ett gemensamt åtagande från alla samverkande myndigheter. Barnahus verksamhet styrs av en ledningsgrupp med representanter från de samverkande myndigheterna och träffas sex gånger per år.

På Barnahus finns två socialtjänstanställda samordnare, båda socionomer. De arbetar i nära samarbete med den polisiära samordnaren som är anställd på Brott mot barn, polismyndigheten.

Barnahus målgrupp

Barn under 15 år som misstänks ha utsatts för sexuella övergrepp och andra vålds- och fridsbrott.

Barn och unga under 18 år som misstänks ha utsatts för sexuella övergrepp och andra vålds- och fridsbrott i nära relationer.

Åldersgränsen ska hanteras flexibelt med utgångspunkt i vad som är bäst för barnet.

Målsättning för Barnahus

  • Barnets rättigheter ska sättas i centrum genom ett gemensamt och tydligt barnperspektiv.
  • Verksamheten ska vara ett skydd och stöd för barnet.
  • Barnahus ska bidra till att de barn som utsätts för våld och övergrepp i allt större utsträckning blir uppmärksammade och att de får det stöd och den behandling som krävs.
  • Alla insatser ska syfta till att de fysiska och psykiska skador som barnet åsamkats inte ska hindra barnets fortsatta utveckling.
  • Alla involverade huvudmän ska kunna bedriva ett effektivt och korrekt utredningsarbete.
Senast uppdaterad:

Publicerad: