Allmänt om krisstöd till barn utsatta för våld och övergrepp

Alla barn som har eller kan ha varit utsatta för våld eller övergrepp kan behöva få krisbearbetning. Barns behov av mer långvarig behandling är beroende av omständigheterna i det enskilda fallet.

I kriterierna för de svenska Barnahusen slås fast att barn vid behov omgående ska erbjudas kris- och behandlingsinsatser. Barn som är i behov av psykisk hälsovård ska slussas vidare till Barnpsykiatrin.

Barn och/eller dennes föräldrar har behov av stöd i olika faser. Första steget, krisbemötande, handlar om det praktiska omhändertagandet och bemötandet av exempelvis polis och socialtjänst. Det är viktigt att barn och föräldrar blir sakligt och vänligt bemötta och får tillgång till relevant information och möjlighet till egna frågor.

Nästa steg, adekvat krisstöd, handlar om att genom samtal hjälpa barn och/eller förälder att förstå situationen och ge vederbörande möjlighet att själv berätta om sina upplevelser. Information ger trygghet och är därför en viktig del av krisstödet. Ibland framgår det redan i barnförhöret att barnet behöver mer hjälp och behandling, då eftersträvar man att förmedla kontakt med behandlare inom psykiatri eller socialtjänst för stöd/behandling över längre tid.

Krisstödsrutin Örebro

Vid behov av krisstöd kan samtal erbjudas av samordnarna på Barnahus. Vid krisstöd till barn förutsätter det vårdnadshavarnas, särskild företrädares eller socialtjänstens samtycke.

Med krisstöd avses att i samtalsform hjälpa barnet, vårdnadshavare eller andra närstående att förstå, ge information om vanliga reaktioner vid kriser och om praktiska frågor om vad som kommer att ske i nästa steg i processen.

I krisstödet ingår att göra en bedömning av eventuellt fortsatt behov av stöd och behandling. Krisstöd på Barnahus kan erbjudas med upp till sex till åtta samtal. Stödet kan ges akut direkt på Barnahus till barn och vårdnadshavare och/eller annan vuxen person. Det kan ges på rekommendation eller i samförstånd med socialtjänsten, polisen eller juridiskt ombud. Det kan ges via telefon, vid besök på Barnahus eller annan lämplig plats. Samordnarna kan vara behjälpliga i att påtala behov till Socialtjänsten eller Barnpsykiatrin av eventuell fortsatt insats för barnet och dennes familj.

Senast uppdaterad:

Publicerad: