Efter barnförhöret – socialtjänstens ansvar

Vid uppgifter om barnmisshandel i en familj är det vanligt att barnet hämtas till polisförhör utan att föräldrarna underrättas i förväg, på beslut av en särskild företrädare. Föräldrarna informeras först efter förhöret. Socialtjänstens skyddsbedömning avgör om barnet kan åka hem eller inte efter förhöret. I de allra flesta fallen bedöms barnet kunna återvända hem till föräldrarna samma dag.

Det utgör ett stort ingrepp i familjen när samhället griper in och förhör barn om brott som deras föräldrar misstänks för. Det för med sig ett ansvar. Barn vill ha hjälp så att våldet tar slut men har sällan förstått på vilket sätt polis och socialtjänst arbetar eller vad följderna blir om de berättar. Det är inte ansvarsfullt att lämna barn ensamma med konsekvenserna. Situationen ställer också stora krav på föräldrarna.

De myndigheter som griper in måste fullfölja och ge både barn och föräldrar stöd att hantera situationen. Det är socialtjänstens ansvar att ge stöd till barn och föräldrar i den utsatta situation som är efter barförhöret. Detta kan ske på olika sätt och varje socialtjänst behöver ha en rutin för hur man arbetar med denna situation.

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har gett ut en skrift där de beskriver ett par modeller för hur socialtjänsten kan arbeta med barn och föräldrarna efter att barnet varit på förhör på Barnahus. Skriften finns att ladda ner gratis på allmannabarnhuset.se.

Senast uppdaterad:

Publicerad: