Vad kan socialtjänsten använda Barnahus samordnare till?

  • Stöd i bedömning avseende om polisanmälan ska göras eller inte när det gäller brott mot barn. Stöd avseende när i socialtjänstens process polisanmälan bör göras.
  • Ge aktuell information om utredningsläget hos polisen, dvs. hur snabbt polisen kan tänkas börja arbeta i förundersökningen.
  • Krisstöd till föräldrar vid misstanke om brott (oavsett om polisanmälan är gjord eller inte).
  • Krisstöd till barn/ungdomar/nätverk vid misstanke om brott (oftast när polisanmälan är gjord)
  • Trappansamtal. Krisintervention för barn 4–17 år som upplevt våld. Enskilda stödsamtal i samtalsserie om ca 5–10 träffar. Skriftlig sammanfattning kan göras efter avslutad samtalsserie.
  • ERASOR-riskbedömning används för att skatta risk att en ungdom fortsätter begå samma typ av sexuella övergrepp. Samordnarna kan på uppdrag av socialtjänsten göra denna bedömning på ungdomar i åldern 12 till 17 år. Bedömningen innefattar även rekommendation på insatser. Vid funderingar runt eller behov av bedömning kontaktas samordnarna muntligen för vidare diskussion om bedömning är möjlig och hur den kan gå till.
  • Information till ungdomar om rättsprocessen. Samordnare kan tillsammans med polisiär samordnare på Polisens enhet för Brott mot Barn erbjuda informationsmöte för ungdomar som utsatts för brott men inte vet om de vill polisanmäla. Mötet syftar till att ge ungdomen mer information om vad en anmälan innebär och hur rättsprocessen fungerar. Vid mötet medverkar en vuxen (t ex förälder/socialsekreterare/kurator) som kan vara ett stöd och bollplank för ungdomen i dess beslut om polisanmälan.
  • Information om pågående/avslutade förundersökningar. I de fall socialtjänsten inte vet hur ett ärende förlöper hos polisen, Brott mot barn, kan samordnarna vara behjälpliga i att eftersöka denna information.

Stödet som samordnarna erbjuder till enskilda föräldrar/barn/nätverk kräver inget bistånd från socialtjänsten men ges med fördel på uppdrag av densamma. Samtal med barn kräver samtliga vårdnadshavares samtycke.

Senast uppdaterad:

Publicerad: