Att tänka på vid en polisanmälan

Socialtjänsten ska alltid överväga att polisanmäla vid misstanke om brott mot barn

Socialtjänsten är skyldig att överväga att göra en polisanmälan när den får kännedom om att ett barn kan ha utsatts för brott. Beslutet avseende om en polisanmälan ska göras eller inte ska vila på en bedömning av vad som är det bästa för det enskilda barnet. Övervägande och beslut ska dokumenteras i barnets personakt.

Socialtjänsten har möjlighet att ta stöd av barnahus samordnare när denna bedömning ska göras. För att ge polis/åklagare bästa förutsättningar att utreda ett brott är det av vikt att tidigt i socialtjänstens utredning överväga om polisanmälan ska göras.

Ytterligare läsning: Socialstyrelsens vägledning "Handläggning av ärenden som gäller barn och unga" (SOSFS 2014:6, sidan 6).

Barnets inställning

När det handlar om äldre barn, i tonåren, som utsatts för brott är det ofta lämpligt att inhämta dennes åsikter runt en polisanmälan innan ställning tas om polisanmälan ska göras eller inte. Om tonåringen är osäker runt polisanmälan och vad det skulle innebära finns det möjlighet för tonåringen att tillsammans med en vuxen (till exempel förälder, socialsekreterare, kurator) komma till barnahus och anonymt få information runt detta.

Den som utsatts för brott är aldrig tvungen att medverka i en polisutredning (förundersökning). De flesta brott lyder under allmänt åtal och åklagaren har åtalsplikt. Det kan dock vara svårt för en åklagare att driva ett mål om det inte finns en berättelse kring händelsen, vilket oftast blir följden om den brottsutsatte inte vill medverka i förundersökningen.

Hur görs polisanmälan?

Skriftlig anmälan är att föredra. Vissa kommuner har blankett för polisanmälan vid brott mot barn inlagd i dokumentationssystemet. Ibland handlar det då om två blanketter som ska användas, en där själva brottet och omständigheterna runt det beskrivs och en annan där barnets identitet anges. Båda ska i förekommande fall användas.

Socialstyrelsen tillhandahåller en blankett på sin webbsida som kan användas vid polisanmälan: "Misstanke om brott riktat mot barn som skickas till polisen – Anmälan om". Denna fylls i digitalt och skrivs ut.

Var skickas polisanmälan?

Grundtanken är att brott ska utredas där de begåtts. Anmälan bör därför skickas till polisen i den region där brottet begåtts. Om brottet begåtts i Örebro län skickas anmälan till polisregion Bergslagen via fax eller post.

Fax:
010-567 40 10

Post:
Polismyndigheten
Region Bergslagen
Box 1804
701 18 Örebro

Vad anmälan bör innehålla

Av anmälan behöver det framgå vad som hänt (brottet), vem som blivit utsatt för brottet (målsägande) samt om möjligt även vem som utsatt barnet/den unge för brott (misstänkt). Om det finns någon som bevittnat det inträffade eller som barnet berättat för (till exempel förälder, pedagog i förskola/skola eller socialsekreterare) är det viktigt att ange namnen på dessa i anmälan och om möjligt även deras kontaktuppgifter. Detta för att polisen snabbt och effektivt ska kunna få kontakt med dem för så kallat vittnesförhör. Dessa förhör kan ofta ligga till grund för åklagarens beslut om det sedan ska hållas förhör med barnet samt också utgöra stödbevisning i förundersökningen.

Det är alltså viktigt att det skrivs ut i anmälan vem barnet pratat med, till exempel socialsekreterare NN eller klasslärare NN.

Om det i anmälan anges vem som utsatt barnet för brott (misstänkt person) är det av stor vikt att rätt personuppgifter gällande denna person anges. Risk finns annars att fel person skrivs in i polisens misstankeregister.

Information om att polisanmälan gjorts

När det misstänkta brottet begåtts i nära relation kan det vara bra för brottsutredningen (förundersökningen) att vårdnadshavarna inte informeras om polisanmälan.

Om du behöver stöd/vägledning

Om du som socialsekreterare har frågor eller känner dig osäker runt något av det som är beskrivet ovan är du välkommen att kontakta barnahus samordnare.

Senast uppdaterad:

Publicerad: