Hyttebackens kulturreservat

I Hyttebackens kulturreservat i Kilsbergen hittar du Kilsbergstorpet. Slåtterängarna runt torpet är en naturmiljö med stor biologisk mångfald.

Karta

På naturkartan.se kan du se var naturreservatet ligger.

Miljö och historia

På den här platsen kan du uppleva hur ett småskaligt självhushåll i skogsmarkerna sett ut. Det var en vanlig syn i Kilsbergen under 1700- och 1800-talen. Väldigt få av dessa miljöer finns kvar idag, men i Hyttebacken har inte mycket förändrats de senaste 100 åren.

De öppna markerna på gården har använts för odling och slåtter av hö till djuren sedan 1700-talet. Det har lett till att markerna har en stor artrikedom av blommande örter och ängssvampar. Idag sköts markerna som ängsmarker med slåtter på sensommaren. Sommartid är här en fantastisk blomning av kattfot, jungfrulin, mandelblom, ängsvädd med mera. Det fladdrar och surrar av en mångfald av fjärilar och bin som besöker alla blommor.

Här finns också kulturhistoriska lämningar. Vid bäcken som rinner från Bocksbosjön ser du spår av Bocksboda hytta från mitten av 1600-talet. Där finns också rester av den kvarn som låg där på 1700-talet.

Syfte

Syftet med kulturreservatet är att bevara och vårda byggnader samt ett värdefullt landskap och bebyggelselämningar i området. Syftet är också att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla natur- och kulturmiljöer, återställa eller nyskapa livsmiljöer för skyddsvärda arter samt tillgodose behovet av områden för friluftslivet.

Reservatet syftar både till att bevara och visa upp en autentisk gårdsmiljö för ett småskaligt självhushåll i skogsbygden, samt att bevara och utveckla det biologiska kulturarv som skapats på platsen genom flerhundraårig obruten hävd. De skyddsvärda arter som förekommer i områdets slåtterängar, skogsmiljöer och andra ingående naturtyper ska genom skydd, fortsatt hävd och habitatförbättringar ges förutsättningar att finnas kvar i livskraftiga bestånd.

Föreskrifter för besökare

Inom reservatet är det förbjudet att

  • borra, hacka, spränga, gräva, rista, måla eller på annat sätt skada berg, jordytan, sten eller att flytta eller bortföra sten
  • skada vegetation till exempel genom att gräva upp ris, gräs, örter, mossor eller lavar. Förbudet gäller inte bär-, matsvamp- och blomplockning
  • medföra okopplad hund
  • göra upp eld annat än på anvisad plats
  • framföra motordrivet fordon annat än på befintlig bilväg
  • ställa upp husvagn eller husbil
  • tälta annat än på av förvaltaren utpekad tältplats
  • utan förvaltarens tillstånd sätta upp skylt, orienteringskontroll eller liknande anordning, eller anlägga snitslade spår
  • utan förvaltarens tillstånd använda området för organiserad tävling, övning, lägerverksamhet eller liknande.
Senast uppdaterad:
Publicerad: