Aktuellt och på gång inom avfall för företag

Här kan du som företagare läsa om förändringar och vad som är på gång gällande avfall.

Innehåll sidan

Örebro kommun slutar att tvätta avfallskärl

Från och med den 1 januari 2025 slutar kommunen att tvätta avfallskärl. I framtiden får fastighetsägarna tvätta kärlen själva eller köpa tjänsten av den privata marknaden.

Varför slutar vi tvätta avfallskärl?

Avfall har stora utmaningar när det gäller insamling och behandling av avfall och behöver därför titta över vilka tjänster vi erbjuder och som ingår i avfallstaxan och prioritera vart vi lägger våra resurser.

Utifrån avfallsföreskrifterna om avfallshantering har fastighetsägaren redan idag ett ansvar att hålla kärlen rena, och kärltvätt är inget som ingår i kommunens grunduppdrag utan har historiskt varit en arbetsmiljöfråga.

Det finns en väl fungerande privatmarknad för den här tjänsten som redan idag används av fastighetsägare.

Vi kommer fortfarande att tvätta om det blir ett arbetsmiljöproblem, men då som en anvisad tvätt.

Ny taxa med felsorteringsavgift för avfall från 2024

Felsortering innebär att avfallet inte varit paketerat utan legat löst i kärlet eller att avfallet inte sorterats rätt, till exempel plastpåsar runt matavfallspåsar.

  • Felsorteringsavgift för småhus och verksamheter 300 kronor per gång.
  • Felsorteringsavgift för flerfamiljshus 150 kronor per gång.

Efter två påpekanden utan felsorteringsavgift tillämpas felsorteringsavgiften vid varje felsortering.

Taxa för 2024

Taxa för kommunalt avfall 2024 Pdf, 456.3 kB..

Restauranger ska erbjuda återanvändbara förpackningar vid take away-köp

Från och med 1 januari 2024 blir det krav på att den som serverar mat eller dryck i engångs­muggar eller engångsmatlådor ska erbjuda sina kunder en möjlighet att få maten serverad i ett flergångsalternativ, en mugg eller matlåda som återlämnas, diskas och kan användas igen.

Kravet kommer att gälla alla engångsprodukter och vid take away.

Detta gäller inte produkter som helt är gjorda av papper. Kravet gäller heller inte den som i genomsnitt tillhandahåller mindre än 150 engångsmuggar och matlådor per dag som försäljningsstället har öppet.

Från och med 1 januari 2026 sänks gränsen till 75 engångsmuggar och matlådor. Målet är att förbrukningen av engångsmuggar och engångsmatlådor ska ha minskat med 50 procent senast 2026.

Källa regeringen.se.

Fastighetsnära insamling av förpackningar

Från och med den 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producent­ansvar för förpackningar, som innebär att kommunerna ska ansvara för att samla in hushållens förpackningsavfall. Läs mer på sidan Fastighetsnära insamling av förpackningar.

Avfall måste skiljas från förpackning: 1 januari 2024

Ändringar i Avfallsförordningen innebär att alla avfallslämnare måste öppna eventuella förpackningar och lämna förpackningen till förpackningsinsamling. Om innehållet är livsmedlet ska det läggas bland matavfallet.

Undantag gäller för farligt avfall och läkemedel, om förpackningen underlättar den praktiska hanteringen av avfallet.

Ändringen gäller från 1 januari 2024.

Obligatorisk matavfallsutsortering: 1 januari 2024

Regeringen har beslutat att det från 1 januari 2024 blir obligatoriskt att sortera ut matavfall i separat brunt kärl. Mer information om abonnemang med hämtning av matavfall hittar du här.

Ändringen gäller från 1 januari 2024.

Förpackningsavfall lämnas gratis: 1 januari 2024

Regeringen har beslutat om förenklingar för verksamheternas hantering av sitt förpackningsavfall. Från och med 1 januari 2024 kommer de kunna lämna förpackningsavfall gratis och utan volymbegränsningar på mottagningsstationer i hela landet.

Ändringen gäller från 1 januari 2024.

Höjda återvinningsmål

Målen för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av kommunalt avfall höjs stegvis fram till år 2035. Målen för materialåtervinning av förpackningsavfall såsom de olika materialspecifika materialåtervinningsmålen höjs gradvis fram till år 2030. En första höjning sker år 2025.

Undantag gäller för farligt avfall och läkemedel, om förpackningen underlättar den praktiska hanteringen av avfallet.

Naturvårdsverket kan besluta om föreskrifter med undantag, och den enskilda tillsynsmyndigheten kan ge dispens, men endast om hanteringen inte anses genomförbar eller inte ger fördelar som överväger nackdelarna.

Läs mer i Avfallsförordningen (2020:614) 3 kap. 4a §, 13 § 3 och 16 §.

Senast uppdaterad:

Publicerad: