Kompetensutveckling för dig som är volontär och ger stöd till seniorer

Här hittar du som är volontär för seniorer information om och länkar till utbildningar och andra former av kompetensutveckling.

Välkommen till oss!

Volontärverksamheten är en del av Örebro kommuns förebyggande verksamhet och det stöd vi ger till seniorer är viktigt. Genom denna sida vill vi ge rätt förutsättningar och stöd till dig som är volontär och har därför samlat olika former av kompetensutveckling så som filmer, utbildningar, caféträffar, föreläsningar och andra lärande forum.

Introduktionsnivån rekommenderar vi till alla volontärer och där får du grundkunskaper inför ditt volontäruppdrag. På fördjupningsnivån kan du själv välja olika ämnen utifrån de intressen och behov du har.

Introduktion

Rekommenderas för alla.

Information från din volontärsamordnare:

  • Om Frivillig- och hälsofrämjande enhetens alla verksamheter och de geografiska teamen.
  • Om varför vi för statistik och hur du gör det.

Vad som upplevs som ett gott bemötande varierar, men grundläggande för goda relationer är att visa respekt och intresse för individens situation. Genom ett gott bemötande går det att skapa tillit och trygghet om individen till exempel är orolig, rädd, osäker och/eller undrande. I Socialtjänstlagen finns en bestämmelse om en nationell värdegrund för äldreomsorgen.

Den nationella värdegrunden handlar om att äldre personer ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Örebro kommun har utifrån den nationella värdegrunden tagit fram en egen värdegrund som säger: ”Du ska kunna leva ditt liv som du vill utifrån din bakgrund, nutid och framtid. Vi lyssnar på dig och respekterar din rätt att bestämma själv.”

Värdegrunden beskriver ett sätt att se på mötet mellan dig och den du ger stöd och visar att vi behöver ha ett respektfullt bemötande. Den visar också att vi i varje möte ska arbeta för att skapa möjligheter för individen att vara delaktig.

Vi som delvis är en kommunal verksamhet, ska genom det vi gör, bidra till att individer utifrån behov och önskemål, får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. Insatserna ska präglas av respekt för individens självbestämmande, integritet, trygghet och värdighet.

Om du vill kan du läsa mer på sidan Värdegrund och värdighetsgarantier för vård och omsorg.

Titta på Youtube-filmen Handtvätt – Basal hygien i vård och omsorg.

Titta på YouTube-filmen Så använder du munskydd.

Föreläsning om goda samtal i livets olika skeden. Mer information kommer via utskick till alla volontärer.

Som volontär stöttar du mottagare

Du har säkert hört flera olika benämningar på dem som vi ger stöd till. Kund, brukare, servicemottagare, hyresgäst eller patient är vanliga ord. Vilket som används beror på var i verksamheten vi möter senioren. Inom volontärverksamheten använder vi ordet ”mottagare”.

Du ger ett socialt stöd

Många av de mottagare som vi ger stöd, har även behov av vård och omsorg. Omsorg kan innebära olika saker beroende på vilket stöd mottagaren behöver. Ofta handlar omsorgen om att hjälpa till med vardagliga saker som mottagaren inte klarar av att göra själv. Det kan handla om att klä på sig, tvätta sig, toabesök, påklädning, matning, förflyttning från rullstol till annan plats eller andra uppgifter där det krävs omvårdnadskompetens. Denna omsorg sköts av anhöriga eller personal som känner mottagaren väl.

Därför är vi noga med att volontärernas uppgift är att stötta med den sociala biten, såsom samtal, högläsning, sällskapsspel, promenadsällskap, ledsagning, gruppverksamhet med olika inslag för seniorer – du är en medmänniska som gör skillnad. Hamnar du i situationer där omvårdnad behövs, tillkalla om möjligt personal som får hjälpa till.

Fysisk träff med diskussion

Inom avsnittet ”Gränsdragning” kommer vi även att erbjuda en fysisk träff, där vi möts och diskuterar olika gränsdragnings­situationer utifrån ett volontärperspektiv och hur vi kan hitta bra lösningar tillsammans. Vi återkommer med mer information.

Se filmen om arbetssättet IBIC nedan. Det räcker att du tar del av sammanfattningen, som startar vid 06.23.

Om du vill kan du läsa mer om IBIC på sidan Individens behov i centrum – IBIC.

Teckenspråkstolkad film:

orebro.se-sidan Senior finns samlad information som rör seniorer, bland annat om vilka boendeformer som finns, vilket stöd de kan få i hemmet och aktiviteter som de kan delta i. Kika gärna på sidorna för att få en bild över hur kommunens omsorg, vård, stöd och service till seniorer ser ut.

Fördjupning

Valfri fördjupning utifrån intresse och behov.

Nära vård

Du kan läsa mer om omställningen till Nära vård på SKR:s webbplats.

Rehabiliterande arbetssätt

All vård och omsorg i Örebro kommun planeras utifrån ett rehabiliterande arbetssätt. Med hjälp av Individens behov i centrum – IBIC, som är ett sätt att beskriva och dokumentera uppgifter om individens behov och mål, tar vi tillsammans med individen och eventuellt anhöriga, fram en genomförandeplan. Genomförandeplanen följs upp vid behov.

Ett av målen med rehabiliterande arbetssätt är att hjälpa mottagaren att behålla sina förmågor att klara saker på egen hand. Ett tips till dig som är volontär, utifrån detta synsätt är att alltid fråga mottagaren om han/hon vill och klarar av att göra saker själv.

På sidan Mänskliga rättigheter kan du läsa mer om hur Örebro kommun arbetar med mänskliga rättigheter.

I följande dokument kan du få information och inspiration som rör mat, måltider och nutrition med fokus på seniorer.

Du kan även läsa mer om kostråd för äldre på Livsmedelsverkets webbplats:
Äldre – råd om bra mat

Ta del av webbutbildningen Demens ABC, som ger dig basala kunskaper om demenssjukdomar och personcentrerad vård vid demenssjukdom. Tidsåtgång är ca 1,5 timme. Webbutbildningen Demens ABC.

Din volontärsamordnare kan ge dig personlig information om följande:

  • Att köra rullstol.
  • Att tänka på vid nedsatt syn och hörsel.

På följande webbsidor kan du lära dig mer om psykisk hälsa:

I följande Youtube-filmer från Attention kan du lära dig mer om olika NPF-tillstånd. De riktar sig mest till barn och ungdomar, men du får ändå en information om hur tillstånden kan ta sig uttryck.

Örebro kommun har ett samarbete med föreningen SeniorNet. Deras volontärer besöker kommunens mötesplatser för seniorer. Du som volontär är välkommen till dessa träffar om du vill lära dig mer eller har frågor som rör internet, smarta telefoner, surfplattor/iPad eller datorer. Läs mer på sidan Digitalt stöd för seniorer.

Senast uppdaterad:

Publicerad: