Att vara kontaktfamilj för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

En kontaktfamilj tar emot ett barn eller ungdom med funktionsnedsättning i sitt hem, vanligtvis en eller två helger per månad. Kontaktfamiljen fungerar som en möjlighet till avlastning för den egna familjen och är ett mycket uppskattat stöd. Uppdraget kräver ett gott samarbete med föräldrarna.

Du som vill bli kontaktfamilj kan vara gift, sambo eller ensamstående. Det är viktigt att barnet/ungdomen blir en del av familjen och känner sig välkommet.

Vi behöver fler kontaktfamiljer

Vi söker trygga och stabila vuxna människor som har möjlighet att ta emot ett barn i sitt hem, en eller två helger per månad och ibland under lov. En helg innebär två hela dygn från fredag till söndag. Du behöver ha en stabil livssituation samt tid, tålamod och intresse av att ta emot barn/ungdomar med olika behov. Det är ett plus om du har erfarenhet av människor med funktionsnedsättning.

Är du intresserad av något av våra aktuella uppdrag?

Är du intresserad? Fyll i formuläret högre upp på sidan så kontaktar vi dig.

Kontaktfamilj sökes åt en kille på 13 år, 8 dygn i månaden

Gillar tåg, färjor, flygplan och bussar. Diagnos autism.

Kontaktfamilj åt en kille som blir 13 år nu i november, 4 dygn i månaden

Tycker om att vara på landet, intressen är cross och djur, speciellt hundar. Har diagnoserna lindrig psykisk intellektuell funktionsnedsättning med uppgift om ingen eller minimal beteendestörning och ADHD.

Kontaktfamilj åt tjej på 15 år, 6 dygn i månaden

Har lindrig psykisk intellektuell funktionsnedsättning. Önskar komma till familj där det finns en pappa i hemmet då egen mansförebild saknas. Gillar svenska polisserier som Beck, spelar gärna dataspel eller åker och badar. Gillar även att laga mat.

Ersättning och stöd

Som kontaktfamilj får du en skattepliktig arvodesdel och en omkostnadsdel. Ersättningsnivån varierar utifrån uppdragets art, omfattning och svårighetsgrad.

LSS fritid ansvarar för att du får det stöd du och din familj behöver.

Hur går det till att bli kontaktfamilj?

När du anmält ditt intresse för att bli kontaktfamilj utreder vi dig genom intervju. Efter genomförd intervju träffas den tilltänkta kontaktfamiljen och barnets/ungdomens föräldrar innan båda parterna bestämmer om barnet/ungdomen ska hälsa på i kontaktfamiljen. Efter det tas referenser och registerutdrag från bland annat polis och socialtjänsten. Sedan påbörjas inskolning. Det är självklart viktigt att parterna funkar ihop!

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om uppdraget som kontaktfamilj för barn och ungdomar med funktionsnedsättning kan du höra av dig till någon av våra administratörer som jobbar med dessa frågor:

Adisa Memisevic, Basma Ibrahim, Camilla Thyresgård, Eva Lindström, Jennifer Undestam och Linda Andersson.

Du når dem på 019-21 40 66, mån–fre kl. 8–9.30 och 13–14.30. Du kan även mejla vår funktionsbrevlåda lss.fritid@orebro.se.

Behov av kontaktfamilj

Information för dig som vill ha en kontaktfamilj.

Senast uppdaterad:

Publicerad: