Saxons park och Äventyrsstigen

Saxons park ligger längst upp i Brickebacken, inbäddad i skogen som gränsar till Norra Bro. Det finns mycket att göra i parken, och om du vill kan du fortsätta äventyret längs Äventyrsstigen inne i skogen. 

Saxons park är som en stor glänta, med öppna gräsmattor och flera platser för lek och aktiviteter. Här finns bland annat flera olika sorters gungor, en utmanande klätter­ställning som inte passar dig med höjdskräck, och en sand– och vattenlek med en vattenpump. Intill finns också ett litet utegym med träningsredskap i metall, och en inhägnad hundrastgård.

På ena sidan av Saxons park finns en pulkabacke och vid foten av backen börjar Äventyrsstigen. Äventyrsstigen är resultatet av ett samarbete mellan parkförvaltningen och familjecentralen, biblioteket, partnerskap och flera förskolor och skolor i Brickebacken.

Här kan du följa en sagoslinga med drygt 10 skyltar. Ofta är det en bok som du kan läsa genom att gå från skylt till skylt och innehållet i skyltarna byts ut då och då av biblioteket och familjecentralen i Brickebacken. Slingan går fram till Norra Bro där den vänder och slutar vid en av grillplatserna längs Äventyrsstigen. Vid den här grillplatsen finns ett litet musikrum med enkla musikredskap och en groddamm, och om du vill kan du gå på några spännande träspångar genom skogen på tillbakavägen.

Längs Äventyrsstigen finns också en låghöjdsbana med både lättare och svårare utmaningar, och en bit upp i skogen finns Kojstaden – en mysig plats för fantasilek där du kan leka i färdiga kojor eller kanske bygga en egen. Kojstaden skapades i ett projekt med konstnär Jelena Rundqvist och barn från bland annat Viktoriaskolan.

Det finns också många små detaljer att upptäcka längs Äventyrsstigen. Här finns både några stora och många små stentroll, och i träden sitter många fågelholkar som målats av barn i Brickebacken. Det finns också charmiga träskulpturer, dels två målade fantasidjur som skapats av Anders Sunesson med inspiration från en utställning av sagodjurs-teckningar som ordnades av Biblioteket i Brickebacken, och dels andra träskulpturer som skapats av Johan Axel Sandström.

I närheten

I Brickebackens centrum finns bad, matbutik, bibliotek och café.

Hitta hit

Lekplatsen ligger i södra delen av Brickebacken vid Tallrisvägen.

Det går bra att ta bussen mot Brickebacken, då kliver du av vid hållplatsen Tallrisvägen. På Länstrafikens webbplats hittar du aktuella busstider och busshållplatser.

Fler lekplatser

På sidan lekplatser och lekmiljöer finns en lista med fler lekplatser.

Senast uppdaterad:
Publicerad: