Varbergaskogens lekmiljöer

Varbergaskogen ligger som ett grönt hjärta mellan bostadsområdena Varberga, Oxhagen, Björkhaga och Mellringe. I och runt Varbergaskogen finns flera spännande lekmiljöer. Här kan du leka dig från plats till plats och även gå en härlig skogspromenad längs någon av de många stigarna i skogen.

Varbergaskogens olika lekmiljöer

VOX-parken

VOX-parken ligger mellan Varberga och Oxhagen. Det är en stor park som har mycket att erbjuda för hela familjen.

I mitten av VOX-parken finns en traditionell lekplats med bland annat en stor nätpyramid att klättra upp i, olika sorters gungor och andra lekredskap. Under flera av lekredskapen är det gummimatta. Intill lekplatsen finns en scen, och en stor gräsmatta med en dusch som är i gång på sommaren.

I kanten mot Varbergaskogen finns också en ny lekmiljö för mer äventyrlig lek och rörelseglädje. Vill du svinga dig i Tarzandjungeln? Du väljer själv om du tar sats från de lägsta trappstegen, eller om du klättrar högre upp för att få mer fart. Eller vill du testa balansutmaningarna i låghöjdsbanan i skogsbrynet? I området finns också ett spindelnät att klättra i, stockar att balansera på, och ett litet kullandskap med broar över dikena runt Tarzandjungeln. Här finns också en stor och härlig pulkabacke.

Det finns även några träningsredskap, grusplaner för bollspel, och grill- och sittplatser i parken. Bakom låghöjdsbanan finns starten för Sagostigen som leder in till groddammen i Varbergaskogen.

Sagostigen och groddammen

Varbergas sagostig börjar i VOX-parken och leder fram till groddammen som ligger en bit in i skogen.

Längs med Sagostigen finns skyltar med utbytbart innehåll, och ofta är det en bok som du kan läsa genom att gå från skylt till skylt. Familjecentralerna i Varberga och Oxhagen ansvarar för innehållet i sagostigen. Familjecentralen har även aktiviteter där de smyckar miljön längs med stigen. Kanske upptäcker du ett stentroll, eller en rot som förvandlats till en färgglad orm? Det finns också några träskulpturer av Johan Axel Sandberg.

Sagostigen slutar vid dammen inne i Varbergaskogen. Här finns det sittplatser och det är en trevlig plats att besöka. Under sommarhalvåret brukar det finnas fullt med grodyngel och smågrodor i och runt dammen, och det finns två stora grodor som håller till här året om (men de är av trä och gjorda av Anders Sunesson). Några enkla träspångar leder in i en liten bit i skogen. Det kan bli en rolig upptäcksfärd för de yngre barnen.

Myrans lekplats

I Oxhagenparken finns en traditionell lekplats men går du in i skogsbrynet så kan leken fortsätta på Myrans lekplats.

Myrans lekplats domineras av en stor myra. Den kan man klättra på och krypa in i. I lekmiljön runt omkring finns även en dubbel linbana, en bred rutschkana, hängmattor och små rör och broar mellan några småkullar. Fortsätt gärna att leka i skogen, kanske vill du bygga en koja? En liten bit från Myrans lekplats finns en grillplats i skogen (åt Björkhaga-hållet). Lite närmare Hagaskolan finns en grusplan för bollspel.

Militärförråden

I skogen innanför Varbergaparken finns några gamla militärförråd. De är stängda och övergivna, men de har fått nya fina väggmålningar och ramar in en utmanande tränings- och lekmiljö.

En av väggarna har fått klättergrepp för att ta sig längs väggen, och mot en annan vägg finns en stålrigg med bland annat armgång och ringar för träning. Det finns också några utmanande träningsredskap som till exempel ett klätternät och battleropes, och från träningsmiljön börjar och slutar också en 200-meters slinga för löpning. Med andra ord kan du träna hårt vid militärförråden, men det finns också lekfulla inslag i miljön, som t.ex. en låghöjdsbana.

Målningarna på väggarna är gjorda av konstnärerna Petter Nilsson, Patrik Lindberg och Mark Andersson från Konstbunkern. Några av väggarna målades i workshops i samarbete med Oxhagens fritidsklubb.

Fantasigläntan

I skogsbrynet utanför förskolorna Fantasia, Hasselmusen och Emil finns en traditionell lekplats som övergår i en otraditionell naturlekplats. Platsen har döpts till Fantasigläntan och pyntas bland annat av Familjecentralerna i Varberga och Oxhagen.

På den traditionella lekplatsen finns gungor, sandlek och en klätterställning. Här har det även planterats flera fruktträd och bärbuskar. I skogen innanför finns ett lekkök, en liten scen, stockar att balansera på och två klätterpålar.

I närheten

I närheten av Varbergaskogen finns Varberga centrum med matbutik med mera.

Nära VOX-parken ligger Voxbadet, med en utomhusbassäng i bostadsbolaget ÖBO:s regi.

Myrans lekplats ligger i närheten av Haga centrum med butiker, bibliotek och bad.

Hitta hit

Skiss över Varbergaskogens lekmiljöer.

Varbergaskogens lekmiljöer.

Om du vill ta bussen till Varbergaskogens lekmiljöer kan du exempelvis kliva av vid hållplatsen Varberga torg. På Länstrafikens webbplats hittar du aktuella busstider och busshållplatser.

Parkering

Bilparkering finns bland annat vid Varberga centrum och vid Varbergaskolan.

Senast uppdaterad:
Publicerad: