Grovavfall, lämna på återvinningscentral eller beställ hämtning

Grovavfall är avfall som är tungt och skrymmande eller som inte är lämpligt att samla i en säck eller ett kärl. Det kan till exempel vara möbler, barnvagnar, stora leksaker, cyklar, skottkärror, kylskåp eller tvättmaskin.

Lämna kostnadsfritt på en återvinningscentral

Hushåll kan kostnadsfritt lämna sitt grovavfall på någon av kommunens återvinningscentraler. Se öppettiderna för Örebro kommuns återvinningscentraler.

Beställ hämtning av grovavfall

Om du inte har möjlighet att själv lämna grovavfall på en återvinningscentral kan du beställa hämtning mot en avgift. Du beställer enkelt via e-tjänsten och väljer om du vill att vi ska hämta inne hos dig eller vid tomtgränsen. Hämtning sker på en adress per beställning.

Hämtning inomhus mot en avgift

Hämtning av grovavfall inomhus innebär att vi hämtar grovavfall i din bostad och bär ut det.

Beställ via e-tjänsten ovan. Freys Express Örebro kommer sedan att kontakta dig för att boka tid för hämtning. Freys Express Örebro hämtar sedan föremålen och lämnar dem på Åternyttan, för att se om de går att återanvända och säljas som second hand. När föremålen är hämtade får du en faktura från Örebro kommun.

Avgift för hämtning av grovavfall inomhus

Det kostar 395 kronor att få fem saker hämtade, bärhjälp ingår. Om du vill ha fler än fem saker hämtade tillkommer en kostnad på 50 kronor per extra sak. Max 10 saker.

Exempel på fem saker: en bokhylla, en fåtölj, en säng, en stol och en tvättmaskin.

Hämtning vid tomtgränsen mot en avgift

Bor du i villa eller lägenhet kan vi hämta grovavfall vid tomtgränsen, där vi kommer intill med sopbilen. Det kan vara till exempel på garageuppfarten, din parkering eller i anslutning till miljörummet. Vi går inte in i bostaden och hämtar. Hämtning omfattar inte elavfall, vitvaror eller trädgårdsavfall som exempelvis rishögar, kvistar och grenar. Saker som hämtas vid tomtgräns lämnas inte vidare till Åternyttan.

Beställ via e-tjänsten ovan. Avfall eller Freys Express Örebro kontaktar dig inom fem arbetsdagar. Sedan hämtas avfallet inom 14 dagar från beställningsdatumet och lämnas på återvinningscentralen (det går inte till Åternyttan). Du får sedan en faktura från Örebro kommun.

Avgift för hämtning av grovavfall vid tomtgränsen

  • Minimiavgift: 500 kronor, för upp till tre kubikmeter grovavfall.
  • Tillägg för extra kubikmeter: 100 kronor per kubikmeter.
Senast uppdaterad:

Publicerad: