Elgströmska huset

Elgströmska huset ligger i Mellringe och har 80 platser demensboende. Lägenheterna är fördelade på fyra plan med 20 lägenheter på varje fördelat på två grupper.

Elgströmska huset utifrån

Boendemiljö

Byggnaden har under 2007 genomgått en totalrenovering där man byggt om och anpassat till dagens behov. Lokalerna är utformade för att så långt det är möjligt vara anpassade till de speciella behov en demenssjuk har. Bland annat har vi arbetat med färgsättningen för att underlätta den dementes försämrade perception.

Varje lägenhet har säng, madrass, dusch/toalett, eget kylskåp och uttag för kaffe bryggare/vattenkokare. Till varje grupp hör även gemensamma utrymmen som kök, tv-rum, aktivitetsrum, tvättstuga och två stora inglasade balkonger. I anslutning till entrén finns en parkanläggning och en trädgård. Trädgården är inramad av ett staket. Där finns fina planteringar, lummiga träd och möjlighet att sitta ner i utemöblerna.

I källarplan finns goda gemensamhets utrymmen där vi anordnar aktiviteter enligt ett aktivitetsprogram. Vi har inomhus bowling, bingo, gruppgymnastik, läscirkel och fredagscafé. Då bidrar alla avdelningar med nybakat och caféet en trevlig stund för allas sociala samvaro och gemenskap.

Ritningar på Elgströmska huset

Här kan du se på ritningar över äldreboendet Elgströmska huset. Ritningarna visar avdelningarnas gemensamma utrymmen, var uteplatser finns i anslutning till huset, lägenhetsnummer, mått i lägenheterna m.m.

Panoramabilder från Elgströmska huset

Vår målsättning

Vi finns för att ge en individuell vård och omsorg med hög kvalitet, som präglas av delaktighet och valfrihet, i en trygg, säker och meningsfull miljö. En verksamhetsplan ligger till grund. Där framgår våra mål och vilka aktiviteter vi har planerat att genomföra för att nå målen.

Samverkan

Samverkan är viktig och sker mellan den boende, närstående och personal genom ankomstsamtal, kontaktmannaskap, vårdplaneringar och anhörigträffar. På varje avdelning samt i entrén finns det en anslagstavla med information som riktar sig speciellt till anhöriga och närstående. Vid inflyttning får anhöriga en inflyttningsmapp som innehåller all information man kan tänkas behöva. Några gånger varje år bjuder vi in anhöriga och närstående till anhörigträffar och anhörigråd.

Anhörigrådet består av anhöriga från respektive avdelning/grupp. Syftet med anhörigrådet är att öka anhörigas möjligheter till inflytande och delaktighet. I vår folder kan du läsa mer om anhörigrådet.

Mat och måltider

Måltiden är ett viktigt inslag i det dagliga livet på Elgströmska huset. Måltidsordningen är frukost, frukt/mellanmål, lunch, mellanmål/fika/frukt, middag samt kvällsmål med olika innehåll. Vi får dagliga leveranser av huvudkomponenter från Skebäcksköket. Tillbehör bereds på plats.

Utöver de vardagliga måltiderna arrangerar vi festligheter. Till högtider såsom jul/nyår/midsommar etc. serveras den dryck som den boende önskar och är van vid. Fredags-/lördagsmys anordnas då vi serverar t.ex. ostbricka. Vi anordnar fredags pubar med underhållning. Vi anordnar utecafé med hembakat under sommarmånaderna.

Matsedel

Menyn visar nuvarande vecka högst upp. Vill du se fler veckor klicka på pilarna högst upp till höger på menysidan.

Matsedel för vård- och omsorgsboende

Hälso- och sjukvård

I huset finns sjuksköterska mellan kl. 6.45-21.45. Nattetid finns sköterskepatrull. Varje plan har sina egna omvårdnadsansvariga sjuksköterskor.

Vår egen läkare kommer två gånger i veckan från Varberga vårdcentral och däremellan finns läkare att få kontakt med per telefon. Vi samarbetar med kommunens palliativa samordnare för att alltid vara uppdaterade i frågor som rör vård i livets slut. Sjuksköterskan utför provtagning, bedömningar av hälsotillstånd samt handleder "sin" personal på våningen i omvårdnadsfrågor.

Arbetsterapeut finns fem dagar i veckan och arbetar med att se till att alla brukare har de hjälpmedel de behöver samt är samordnare för våra aktiviteter. Arbetsterapeuten ser även till att den personal som hjälper dig som bor på Elgströmska har de rätta kunskaperna om hur man hjälper en person med rörelsehinder av olika slag.

Aktiviteter

På Elgströmska huset finns flera aktivitetsrum. De består av ett "hotspot-rum" med värmelampor och sköna fåtöljer, där kan vi koppla av med skön musik, sitta i värmen och bada fötterna eller få massage på en massagebänk, eller varför inte ta emot din fotterapeut i detta rum. Vi har ett träningsrum med träningscyklar, promenad band, vikter och träningsband. Vi erbjuder enskilda och gemensamma aktiviteter varje dag och arbetar mycket med individuella önskemål utifrån vårdplanering och genomförandeplan.

Städning och tvätt

Städning av lägenheterna sker av vår egen städpersonal varannan vecka. De har även kompentens i demensfrågor. Omvårdnadsstädning ombesörjes av omvårdnadspersonal dagligen.

Pengar och värdesaker

När du flyttar in till oss vill vi veta vem som hjälper dig med dina ekonomiska ärenden. Vi önskar att värdesaker och värdefulla smycken inte förvaras hos oss. Vi behöver en handkassa för små oförutsedda kostnader. Pengarna förvaras i ett kassaskåp. Fotvård, massage och hårvård faktureras. Hygienartiklar beställs i första hand från ett företag som heter NHS Normans Handel & Service. Kostnaden faktureras till anhörig. Om något annat önskas så diskuteras det med kontaktpersonen.

Kontakt

Besöksadress

Mellringevägen 106, Örebro

Hitta till Elgströmska huset med hjälp av karta

Telefon

Enhetschef Marianne Andersson 019-21 69 86
Enhetschef Marie Jansson 019-21 69 84
Enhetschef Marita Fritz 019-21 30 24
Administration: 019- 21 69 85, 019- 21 69 86

Sjuksköterska Plan 1: 019-21 69 80
Sjuksköterska Plan 2: 019-21 69 81
Sjuksköterska Plan 3: 019-21 69 82
Sjuksköterska Plan 4: 019-21 69 83
Arbetsterapeut: 019-21 69 79

Avdelning 1 A : 019-21 69 71, även kl. 21–07
Avdelning 1 B: 019-21 69 72
Avdelning 2 A: 019-21 69 73, även kl. 21–07
Avdelning 2 B: 019-21 69 74
Avdelning 3 A: 019-21 69 75, även kl. 21–07
Avdelning 3 B: 019-21 69 76
Avdelning 4 A: 019-21 69 77, även kl. 21–07
Avdelning 4 B: 019-21 69 78

Hbtq-diplomerad verksamhet

Denna verksamhet är hbtq-diplomerad av RFSL Örebro. RFSL Örebro är en förening för dig som jobbar för hbtq-personers rättigheter. Detta görs bland annat genom utbildning, kuratorsverksamhet och sociala mötesplatser för hbtq-personer. Hbtq-Diplomeringen innebär att verksamheten har genomgått utbildning för att öka medvetenheten kring hbtq-personers livssituation och normer i allmänhet och hur dessa påverkar mötet människor emellan.

Senast uppdaterad: 7 september 2018
Publicerad: 28 september 2016
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?