Bekämpningsmedel

Här hittar du som använder kemiska bekämpningsmedel information om förbud, när du behöver söka tillstånd eller anmäla till Bygg- och miljönämnden. För att få använda ett bekämpningsmedel måste det vara godkänt av Kemikalieinspektionen (KEMI).

I korthet

  • Du behöver alltid ansöka om tillstånd om du ska sprida kemiska växtskyddsmedel på jordbruksmark inom vattenskyddsområde.
  • Du behöver anmäla användning eller ansöka om tillstånd om du ska sprida kemiska växtskyddsmedel utanför jordbruksmark. Det kan även råda förbud. Det är platsen för användningen som avgör om du behöver anmäla, ansöka om tillstånd eller om förbud råder. Inom vattenskyddsområde krävs alltid tillstånd.
  • För att använda biocider krävs ingen anmälan eller ansökan om tillstånd men du måste skicka en underrättelse till Miljöförvaltningen.

Vad är bekämpningsmedel?

Bekämpningsmedel är en kemisk eller biologisk produkt som är avsedd att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer orsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller skada på egendom.

Ett bekämpningsmedel kan antingen vara en biocidprodukt eller ett växtskyddsmedel.

Kemiska bekämpningsmedel används för att döda eller förhindra djur, växter eller mikroorganismer som kan skada människors hälsa eller egendom. Medlens egenskaper kan i sig vara skadliga för hälsa och miljö. Användning av bekämpningsmedel ska därför undvikas så långt som möjligt.

Hos Naturvårdsverket kan du läsa mer om respektive bekämpningsmedel.

Förbud mot viss användning av växtskyddsmedel

Sedan oktober 2021 råder förbud mot all användning av växtskyddsmedel inom vissa områden. Andra områden kräver anmälan eller tillstånd för yrkesmässig användning.

Förbud gäller inom dessa områden

  • på skolgårdar eller gårdar till förskolor eller på lekplatser som allmänheten har tillträde till,
  • i parker eller trädgårdar eller andra områden som i första hand är avsedda att vara rekreationsområden som allmänheten har tillträde till,
  • inom koloniträdgårdsområden eller i växthus som inte används yrkesmässigt,
  • på tomtmark för bostadshus eller på krukväxter i hemträdgårdsmiljö,
  • på växter inomhus utom i produktionslokaler, lagerlokaler och liknande.

Vissa växtskyddsmedel som bedöms ha låg risk för människors hälsa och miljö är undantagna från förbudet. En aktuell lista över vilka växtskyddsmedel som är undantagna förbudet kan hittas hos Kemikalieinspektionen www.kemi.se. Där finns även information om vilka växtskyddsmedel du får och inte får använda hemma i din trädgård.

Dispens från förbudet kan sökas hos Bygg- och miljönämnden. Förbudet regleras i 2 kap. 37 § förordning (2014:425) om bekämpningsmedel och möjlighet till dispens ges i 2 kap. 39 §.

Ansök om tillstånd om yrkesmässig användning av bekämpningsmedel

Du kan anmäla via e-tjänsten nedan eller via blankett.

Tillstånd för spridning av växtskyddsmedel krävs om spridning ska ske;

Hastigt påkallade punktsaneringar mot ohyra och skadedjur får ske utan tillstånd. Miljönämnden ska dock snarast underrättas om varje sådan åtgärd. Tillstånd ska sökas fyra veckor innan spridning.

Anmäl yrkesmässig användning av bekämpningsmedel

Du kan anmäla via e-tjänsten nedan eller via blankett.

Anmälan om spridning av växtskyddsmedel krävs skriftligen vid spridning:

  • På vägområden för att förhindra introduktion, etablering eller spridning av
    • invasiva främmande arter, eller
    • karantänskadegörare enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/2031 eller enligt bestämmelser som genomför den förordningen.
  • På banvallar.
  • Inom områden som inte omfattas av förbud enligt 37 § eller krav på tillstånd enligt 40 § och som har en sammanhängande area överskridande 1 000 kvadratmeter där allmänheten får färdas fritt.

Anmäl senast fyra veckor innan

Anmälan ska göras senast fyra veckor före den dag då spridningen ska börja. Den som ska sprida bekämpningsmedel på områden där allmänheten får vara fritt, ska informera om spridningen med synliga anslag en vecka före spridningen.

Anmälan krävs enligt 2 kap. 41 § förordning (2014:425) om bekämpningsmedel.

Mer information om bekämpningsmedel

För att använda vanliga hushållsprodukter som till exempel rengöringsmedel som växtskyddsmedel krävs det att de är godkända för att få användas som växtskyddsmedel. Kravet gäller oavsett om produkten har naturligt ursprung eller ej.

Exempel på produkter som inte får användas för växtskydd är vanligt salt (natriumklorid) för att bekämpa ogräs och Neem-produkter för att bekämpa skadegörare. Det är viktigt att vara uppmärksam eftersom det ibland sprids felaktiga råd och tips om att använda vanliga kemiska produkter i hemmet för växtskydd i trädgården.

På Kemikalieinspektionens webbplats kan du läsa mer om vilka allmänkemikalier som får användas vid bekämpning och mot vad.

Innan du väljer att använda kemiska bekämpningsmedel ska andra alternativ uteslutas, som till exempel mekaniska och termiska metoder.

Bekämpningsmedel ska spridas på ett sådant sätt att människors hälsa inte skadas eller människor vållas annan olägenhet och att miljöpåverkan blir så liten som möjligt.

Spridning av bekämpningsmedel regleras i Förordning om bekämpningsmedel; (SFS 2014:425) och Naturvårdsverkets föreskrifter Föreskrifter om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel NFS 2015:2 och Föreskrifter om spridning av vissa biocidprodukter NFS 2015:3.

För att få använda ett bekämpningsmedel måste det vara godkänt av Kemikalieinspektionen (KEMI). KEMI ansvarar bland annat för registrering och klassificering av bekämpningsmedel och meddelar i samband med eventuellt godkännande de villkor som ska gälla för medlets användning.

KEMI för ett bekämpningsmedelsregister www.kemi.se över alla godkända och tidigare godkända bekämpningsmedel.

För att få sprida bekämpningsmedel i klass 1L och 2L samt för betning av utsäde krävs ett giltigt tillstånds- och kunskapsbevis. Utbildning ges av länsstyrelsen och ett behörighetsbevis för fem år delas ut vid godkänt resultat. För spridning av klass 3 medel krävs ingen utbildning.

Som privatperson omfattas du också av de regler som gäller kring hur och när spridning av bekämpningsmedel får ske. För mer information, se Naturvårdsverkets författningssamling NFS 2015:2.

Kontakt

Mer information

Mer information om förvaring, spill och läckage, val av bekämpningsmedel, säkerhetsdatablad, behörighet för spridning, funktionstest av spruta, sprutjournal och skyddsavstånd vid spridning finns i Miljöavdelningens informationsblad om bekämpningsmedel Pdf, 398.8 kB..

Frågor?

Kontakta oss.

Senast uppdaterad:

Publicerad: