Frånvaro och skolplikt i grundskolan

Barn i grundskolan har skolplikt, vilket innebär att de ska delta i skolans undervisning. Det är du som vårdnadshavare som ska se till att barnet är närvarande. Helst ska ditt barn inte vara ledigt från skolan utöver lovdagar. Om ditt barn ändå behöver vara ledigt från skolan så måste du ansöka om ledighet. Om barnet är sjukt ska du anmäla frånvaron på webben.

Innehållsförteckning

Anmäl frånvaro

Frånvaroanmälan på webben gäller enbart tillfällig frånvaro som sjukdom, tandläkartid och läkarbesök. Du gör frånvaroanmälan i Skola24 som du kommer till genom att logga in i e-skola.

Ansök om ledighet

En elev i grundskolan eller anpassad skola kan få kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Exempel på enskilda angelägenheter är vissa resor, familjehögtider eller religiösa högtider. Med kortare ledighet avses totalt högst tio skoldagar per läsår. Längre ledighet beviljas endast om det finns synnerliga skäl.

Under perioder då det är nationella prov kan ditt barn endast få ledigt i undantagsfall. Provdagar för läsåret 2022/2023 hittar du på Skolverkets webbplats.

Du ansöker om ledighet i Skola24 som du kommer till genom att logga in i e-skola. Om ni är två vårdnadshavare måste båda logga in och godkänna ledighetsansökan. Tänk på att ansöka i god tid.

Om du inte kan ansöka digitalt, kontakta ditt barns skola.

Skolplikt – eleven ska delta i undervisningen

Skolplikt innebär att alla barn måste gå i skolan. Detta gäller alla barn som är folkbokförda i Sverige och fyller sex år samma år som höstterminen börjar. Barn som är asylsökande eller papperslösa omfattas inte inte av skolplikten, men har ändå har rätt till utbildning.

  • Kommunen kan förelägga om vite till vårdnadshavare som brister i sitt ansvar.
  • När skolan bedömer att det finns oro kring ett barn är skolan skyldig att göra en orosanmälan till Socialtjänsten.

Uppskjuten skolplikt

Om särskilda skäl föreligger kan skolplikten skjutas upp och börja gälla det år barnet fyller sju år. Uppskjuten skolplikt prövas alltid av hemkommunen efter ansökan från barnets vårdnadshavare. Mer information om uppskjuten skolplikt.

Fullgöra skolplikten på annat sätt

I undantagsfall kan ett barn få fullgöra sin skolplikt på annat sätt än vad som anges i skollagen. Men det ställs höga krav för att fullgörande av skolplikten på annat sätt ska medges, och bestämmelsen ska användas mycket restriktivt av hemkommunen. Mer information om att fullgöra skolplikten på annat sätt.

Närvaromodellen

I Örebro kommun arbetar vi enligt Närvaromodellen vilket innebär att främja närvaro och förebygga frånvaro. Skolan har en handlingsplan där det framgår hur skolan arbetar med att både främja närvaro samt att förebygga och åtgärda frånvaro. I handlingsplanen framgår vilka insatser, vem som är ansvarig och när insatserna sätts in.

Läs mer om modellen som består av fyra steg.

Senast uppdaterad:

Publicerad: